Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Σεβεροντονέτσκ – Φλέγονται κτίρια

Οβίδες και ρουκέτες από τους Ρώσους έπληξαν σήμερα ανά διαστήματα το Σεβεροντονέτσκ, την ανατολικότερη πόλη της Ουκρανίας που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το μεσημέρι, οι δημοσιογράφοι είδαν ένα κτίριο να φλέγεται ενώ ελάχιστοι πολίτες κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης.

Οι κάτοικοι του Σεβεροντονέτσκ ριψοκινδύνευαν να βγουν έξω όταν διακόπτονταν για λίγα λεπτά οι βομβαρδισμοί και έτρεχαν πάλι να καλυφθούν μόλις ξανάρχιζαν.

Λίγο αργότερα, ο Σέρχι Γκαϊντάι, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ, όπου βρίσκεται το Σεβεροντονέτσκ, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ότι χτυπήθηκαν συνολικά δέκα κτίρια, ένα εμπορικό κέντρο και τα γειτονικά γκαράζ, προκαλώντας μια μεγάλη πυρκαγιά. «Δεν πρόκειται, επ’ ουδενί, για στρατηγικές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η καταγραφή των θυμάτων «είναι σε εξέλιξη».

 

Το Σεβεροντονέτσκ, μια βιομηχανική πόλη που αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται πολύ κοντά στη γραμμή του μετώπου, κοντά στα «σύνορα» των φιλορωσικών, αυτονομιστικών εδαφών.

Ο ρωσικός στρατός έχει ανακοινώσει ότι θα επικεντρώσει τις επιχειρήσεις του στην ανατολική Ουκρανία.

 

Η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε νωρίτερα τους κατοίκους των ανατολικών περιοχών να φύγουν «τώρα» γιατί μπορεί να βρεθούν εγκλωβισμένοι λόγω των μαχών, τις επόμενες ημέρες. Μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ αποτελούμενη από οκτώ φορτηγά κατάφερε να φτάσει χθες Τρίτη στο Σεβεροντονέτσκ, μεταφέροντας τρόφιμα, αλεύρι και κουβέρτες για περίπου 17.000 ανθρώπους, καθώς και τέσσερις γεννήτριες για τα νοσοκομεία της πόλης.

Χθες ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν όταν βομβαρδίστηκε η γειτονική πόλη Ρούμπιζνε ενώ επτά άλλοι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, ανέφερε ο Γκαϊντάι σε αναρτήσεις του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες αποχώρησαν από την περιοχή του Κιέβου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει πλέον ολοκληρώσει την αποχώρηση των δυνάμεών της γύρω από το Κίεβο και πιστεύεται ότι επισκευάζει τον εξοπλισμό και επανεφοδιάζει τους στρατιώτες της για την αναμενόμενη ανασύνταξή τους στην Ουκρανία, ανέφερες ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

«Εκτιμούμε ότι όλοι οι Ρώσοι έφυγαν», είπε ο αξιωματούχος αυτός, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος 1
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα