Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογικό τέχνασμα η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για προεκλογικό πυροτέχνημα το όποιο στην πραγματικότητα δεν θα έχει καμία ανταπόκριση στην τσέπη του καταναλωτή μιλούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενα στις ρυθμίσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Προεκλογικό τέχνασμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη η τροπολογία για το υποτιθέμενο πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής εις βάρος των καταναλωτών. Τελικά θα εφαρμοστεί από τον Αύγουστο, συνεπώς στα τιμολόγια των επόμενων δύο μηνών θα συνεχίσει όπως σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής του Βόρειου τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Η κυβέρνηση προβλέπει την ενσωμάτωση της ρήτρας στην κυμαινόμενη τιμή του ρεύματος, απλώς δεν θα καταγράφεται πλέον χωριστά στους λογαριασμούς. Η αισχροκέρδεια των εταιρειών θα συνεχίζεται, κάθε μήνα ο Υπουργός θα βγάζει απόφαση, χωρίς όμως να προβλέπεται όριο κέρδους, όπως έχουμε προτείνει 5%. Δηλαδή άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Το αποτέλεσμα θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι καταναλωτές και η κοινωνική πλειοψηφία που έχει γονατίσει από τις κυβερνητικές επιλογές!», πρόσθεσε.

Το θέμα αυτό συζήτησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με αντιπροσωπείες του Ινστιτούτου Καταναλωτή και της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.  κάνοντας λόγο για «διπλή αισχροκέρδεια και των παραγωγών και του κράτους».

Υπενθυμίζοντας μάλιστα την κριτική που έχει ασκήσει για την πλήρη απουσία ρυθμίσεων και ελέγχου στην αγορά και την κατηγορία που είχε προσάψει στην κυβέρνηση ως «τροχονόμο των καρτέλ, ιδίως στην ενέργεια», ο Αλέξης  Τσίπρας κατέληξε πως «με τις τελευταίες εξελίξεις έχω την αίσθηση ότι δεν είναι τροχονόμοι αλλά προστάτες των καρτέλ», υπογραμμίζοντας την πρωτοφανή διαφωνία των δύο βασικών ανεξάρτητων Αρχών (Επιτροπή Ανταγωνισμού και ΡΑΕ), οι επικεφαλής των οποίων είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση, με την ίδια την κυβέρνηση. «Δεν έχω ξαναδεί τα τελευταία χρόνια οι δύο ανεξάρτητες Αρχές να είναι σε σύγκρουση με την κυβέρνηση διότι αισθάνονται ότι εμποδίζονται να διατελέσουν το έργο τους».

Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός ότι παρά τις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον τρόπο καθορισμού του ποσού των υπερκερδών από την ενέργεια, «και αυτά τα υπερκέρδη που υπολογίστηκαν κουτσουρεμένα ακόμα δεν έχουν φορολογηθεί, δεν έχει επιστραφεί τίποτα στους καταναλωτές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα 67 εκατ. ευρώ από την αγορά εξισορρόπησης, που κατήγγειλε και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ πως αν και πρέπει να επιστραφούν στους καταναλωτές, παραμένουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας.

Την ίδια ώρα, με αφορμή την έκρηξη τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για διπλή αισχροκέρδεια. «Η μία είναι των παραγωγών ενέργειας και η άλλη του κράτους» τόνισε και σημείωσε πως «τα 3,8 δισ. πάνω από το στόχο των φορολογικών εσόδων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους προέκυψαν από την υπερφορολόγηση και την αισχροκέρδεια του κράτους». Διότι, όπως εξήγησε, με πληθωρισμό 11,5% και τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ καυσίμων να παραμένουν στα ύψη, προκύπτουν αυτά τα τρομακτικά ποσά, που στην πραγματικότητα είναι από την αφαίμαξη των καταναλωτών».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν ορισμένοι οραματίζονται επιστροφή στο καταστροφικό 2015, η ΝΔ σχεδιάζει το ελπιδοφόρο 2030
«Η Ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται, αλλά τιμωρεί όποιους την ξεχνούν. Ειδικά όταν οι αρχιτέκτονες της χρεοκοπίας ζητούν να τους εμπιστευτούν ξανά» τόνισε ο πρωθυπουργός στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη
117
Αλέξης Τσίπρας: Eπιβολή πατριωτικής εισφοράς στα υπέρμετρα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων
«Είναι δύσκολο να γίνουν όλα αυτά; Όσο δύσκολο είναι να έχεις το θάρρος να συγκρουστείς με τα συμφέροντα και την ευθύνη να στηρίξεις την κοινωνία» λέει ο πρώην πρωθυπουργός σε βίντεό του στα social media
Αλέξης Τσίπρας, 11ο Φόρουμ των Δελφών
27
Η Μαρία Καρυστιανού και επίσημα στην ηγεσία του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών – Μέσα στον Μάιο η παρουσίαση του νέου κόμματος
«Δεν είμαστε απλώς μια ομάδα, είμαστε μία μεγάλη οικογένεια που μεγαλώνει συνεχώς, επειδή την ενώνει η αλήθεια και η αγάπη για το δίκαιο», υπογραμμίζει η Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού 51