Ελλάδα

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Πέθανε σήμερα (09.08.2022) σε ηλικία 92 ετών, η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Αγγελική Βαρελλά, που γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη.

Η ελληνική λογοτεχνία θρηνεί για τον θάνατό της Αγγελικής Βαρελά, αφού ήταν μια συγγραφέας που τα έργα της μεγάλωσαν και κράτησαν συντροφιά σε πολλές γενιές παιδιών.

Η πορεία της

Η Αγγελική Βαρελλά γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έζησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι μου έμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη της, αφού το περιγράφει και στα βιβλία της, όπως το «Με το χαμόγελο στα χείλη».

Ήταν πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο το 1966. Έκτοτε είχε διαρκή πορεία στον χώρο και έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου.

Έντονη ήταν η παρουσία της και σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες κτλ.) που γινόταν για το παιδί και το παιδικό βιβλίο.

Ορισμένα από τα βιβλία που μας προσέφερε η αγαπημένη συγγραφέας είναι τα: «Γελαστός και Αγέλαστος», «9 τηλεφωνήματα κι ένας λαγός», «Τι κάνεις είσαι καλά», «Ποιος παίζει μπάλα στο ταβάνι μας», «Το ποδηλατάκι-ήλιος», «Φιλενάδα φουντουκιά μου» και ο «Ο μικρός ποδοσφαιριστής».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες με λίγα χιόνια στα δυτικά και βόρεια ορεινά – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά - Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ
Πλημμύρα
Ο Παύλος Ντε Γκρες με γαλανόλευκη γραβάτα, η Μαρί Σαντάλ και ο Νικόλαος Ντε Γκρες στην έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
Οι τρεις τους παρακολούθησαν τη φαντασμαγορική τελετή από τις εξέδρες, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή - Χαμόγελα και ενθουσιασμός στις εξέδρες του «Σαν Σίρο»
Ο Παύλος Ντε Γκρες, η σύζυγός του Μαρί Σαντάλ και ο αδελφός του, Νικόλαος Ντε Γκρες στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2026 στο στάδιο «Σαν Σίρο» του Μιλάνου
35