Κόσμος

Λιβύη: 42 πτώματα που δεν έχουν αναγνωρισθεί ανασύρθηκαν από ομαδικό τάφο στην Σύρτη

Σαράντα δύο πτώματα εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στη Σύρτη, πρώην προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, περίπου 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. «Ελήφθησαν δείγματα από τα οστά προκειμένου να διενεργηθεί ανάλυση του DNA σε συνεργασία με την ιατροδικαστική υπηρεσία», επεσήμανε η λιβυκή υπηρεσίας αρμόδια για τους αγνοούμενους.

Τα δεκάδες πτώματα εντοπίστηκαν έπειτα από πληροφορίες που έκαναν λόγο για «την ύπαρξη ομαδικού τάφου» στη Σύρτη, στον χώρο όπου βρισκόταν παλαιότερα ένα σχολείο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Λιβύης έπειτα από σχετική έρευνα στο σημείο εντόπισαν και ανέσυραν «42 μη ταυτοποιημένα πτώματα».

Το ΙΚ είχε κάνει τη Σύρτη προπύργιό του την περίοδο 2015- 2016, εκμεταλλευόμενο την απουσία του κράτους. Οι τζιχαντιστές υπερασπίζονταν σθεναρά την πόλη επί μήνες χρησιμοποιώντας τακτικές αντάρτικου πόλης, προτού ηττηθούν από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στο τέλος του 2016. Οι συγκρούσεις αυτές είχαν αφήσει πίσω τους στην πόλη μόνο ερείπια. Έκτοτε οι περισσότεροι τζιχαντιστές υποχώρησαν προς την έρημο Σαχάρα.

Τον Οκτώβριο του 2017 τα πτώματα 21 κοπτών τους οποίους είχε δολοφονήσει το ΙΚ το 2015 είχαν εντοπιστεί σε ομαδικό τάφο κοντά στη Σύρτη.

Τον Οκτώβριο του 2018 ομαδικός τάφος με 110 πτώματα μαχητών του ΙΚ είχε βρεθεί στην ίδια πόλη. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι εντόπισαν τα λείψανα 34 Αιθιόπων τους οποίους είχε εκτελέσει η τζιχαντιστική οργάνωση το 2015.

Πιο πρόσφατα, στα τέλη Αυγούστου, δύο ομαδικοί τάφοι με επτά και οκτώ πτώματα αντίστοιχα είχαν βρεθεί στην αυλή νοσοκομείου της Σύρτης.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με συνεχείς συγκρούσεις για την εξουσία, αλλά και πάμπολλες ένοπλες ομάδες και ξένους μισθοφόρους να λυμαίνονται τη χώρα.

Ομαδικοί τάφοι έχουν επίσης εντοπιστεί στην Ταρχούνα, στη δυτική Λιβύη, με περισσότερα από 250 λείψανα να έχουν βρεθεί από το καλοκαίρι του 2020, ωμότητες που χαρακτηρίστηκαν «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από ομάδα ειδικών του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διαδηλωτές γιούχαραν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Βανς, για την παρουσία εθνοφρουρών στην Ουάσινγκτον - Η απάντησή του στα συνθήματα
Με αφορμή το σύνθημα «Ελευθερώστε την Ουάσινγκτον», ο Τζέι Ντι Βανς έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας «ς ελευθερώσουμε την Ουάσιγκτον, ώστε οι νέες οικογένειες να μπορούν να περπατούν και να αισθάνονται ασφαλείς»
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς
Σοκαριστικό ατύχημα σε λούνα παρκ στην Ινδία: Παιχνίδι έπεσε αφρενάριστο από τα 15 μέτρα – 4 τραυματίες, οι 2 παιδιά
Όλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες - Ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε περάσει τους ελέγχους ασφαλείας
Λούνα παρκ
Ο Τζέι Ντι Βανς θέλει η Ευρώπη να αναλάβει τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Δεν πρέπει να σηκώσουν οι ΗΠΑ το βάρος
«Το Κίεβο θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα δεχθεί ξανά εισβολή και ότι θα έχει μακροχρόνια εδαφική ακεραιότητα, η Μόσχα από την άλλη, θέλει συγκεκριμένα εδάφη» λέει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ - Νέα επίθεση της Ρωσίας σε ουκρανικά εδάφη
Ένας πυροσβέστης σβήνει καμένα αυτοκίνητα σε χώρο στάθμευσης μετά από επίθεση ρωσικού drone, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία
Που θα μπορούσε να γίνει η συνάντηση της συνόδου κορυφής μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του δεν έχουν συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο από το 2019, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν το τέλος των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ντονμπάς
Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι 1
ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επτά χωρών συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον τις συνομιλίες τους για την Ουκρανία
Αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γιατί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε νωρίτερα
ΝΑΤΟ