Κόσμος

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων – Συγχαρητήρια από τον Μπάιντεν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ανέκτησε χθες Τετάρτη, έπειτα από την μακρά διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το αποτέλεσμα αυτό των ενδιάμεσων εκλογών σημαίνει πως οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμποδίσουν την υλοποίηση του προγράμματος του Τζο Μπάιντεν ως το 2024.

Αφού απέτυχε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Γερουσίας, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν θα διαθέτει πάντως παρά ισχνή πλειοψηφία στην αμερικανική κάτω Βουλή, καθως το «γιγαντιαίο κόκκινο κύμα» που προεξοφλούσαν πολλά στελέχη της, με πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν ήρθε.

Πέραν του ότι θα είναι σε θέση να σταματήσουν την υλοποίηση της ατζέντας του Μπάιντεν, οι Ρεπουμπλικάνοι θα αποκτήσουν επίσης τη δυνατότητα να αρχίσουν να διενεργούν διάφορες έρευνες για την κυβέρνηση και την οικογένειά του.

Ο προαλειφόμενος νέος «speaker», ο Κέβιν Μακάρθι, ίσως αντιμετωπίσει προκλήσεις, καθώς θα χρειαστεί να πειθαρχεί την πολυδιασπασμένη κοινοβουλευτική του ομάδα σε κρίσιμες μελλοντικές ψηφοφορίες, μεταξύ άλλων για τη χρηματοδότηση του κράτους και του στρατού, ενώ παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ, που άρχισε ήδη από προχθές Τρίτη την εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, θα παρακολουθεί στενά.

Συγχαρητήρια από τον Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι για τη νίκη της παράταξής του.

«Ο αμερικανικός λαός περιμένει από εμάς να φέρνουμε σε πέρας πράγματα γι’ αυτόν. Θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε —Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικάνο— είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί μου για να εξασφαλίσουμε αποτελέσματα» προς όφελος των Αμερικανών, πρόσθεσε ο Μπάιντεν στο δελτίο Τύπου το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.

«Οι Αμερικανοί θέλουν αλλαγή»

«Οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι για νέα κατεύθυνση και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι έτοιμοι να παραδώσουν», ανέφερε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, Μακάρθι μέσω Twitter.

Ο 57χρονος καλιφορνέζος πολιτικός αναμένεται να εκλεγεί ο νέος «speaker», ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, διαδεχόμενος τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέο ξέσπασμα Τραμπ εναντίον δημοσιογράφου που τον «πίεσε» για το κόστος της αίθουσας εκδηλώσεων του Λευκό Οίκο – «Είσαι χαζός άνθρωπος»
Η τελευταία εκτίμηση για το κόστος κάνει λόγο για περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια, ποσό διπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά ανακοινωθεί στα 200 εκατομμύρια δολάρια
τραμπ
Νέο σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εναντίον των δημοσιογράφων: Τους αναγκάζει να αποκαλύψουν τις πηγές τους
«Οποιοσδήποτε μάρτυρας, είτε είναι ρεπόρτερ είναι όχι, που έχει στην κατοχή του πληροφορίες για τους εγκληματίες δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν λάβει κλήτευση σχετικά με παράνομη διαρροή διαβαθμισμένου υλικού», είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης των HΠΑ, Τοντ Μπλαντς
Τοντ Μπλαντς
Επιστολή βουλευτών στον Ρούμπιο για τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία – Ζητούν διευκρινίσεις για F-35 και Χεζμπολάχ
Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εξηγήσει εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στην αμερικανική πολιτική ή εάν εξακολουθούν να ισχύουν πλήρως οι περιορισμοί
Ο Μάρκο Ρούμπιο