Υγεία

Ζάχαρη: Μελέτη κρούει τον κώδωνα για υποκατάστατά της – Τι λέει για τα τεχνητά γλυκαντικά

Είναι γνωστό πως η ζάχαρη κάνει κακό στην υγεία και μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία και άλλα επακόλουθα προβλήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Το ίδιο επιβλαβή μπορεί να είναι ωστόσο και τα τεχνητά γλυκαντικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα ευρήματα της μελέτης, με περισσότερα από 100.000 άτομα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMJ, καταδεικνύουν ότι τα υποκατάστατα της ζάχαρης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής- Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Πρόκειται για προοπτική μελέτη με πληθυσμό 103.388 συμμετεχόντων από τη γαλλική κοόρτη NutriNet-Santé. Εξέτασε τις πιθανές συσχετίσεις μεταξύ καρδιαγγειακής νόσου και τεχνητών γλυκαντικών από όλες τις διατροφικές πηγές, όπως ποτά, επιτραπέζια γλυκαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αρτοσκευάσματα και γλυκά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου συνολικά (αναλογία κινδύνου [HR] 1,09, 95% CI 1,01-1,18, p=0,03). Οι απόλυτοι αριθμοί επίπτωσης σε συχνούς καταναλωτές γλυκαντικών και μη καταναλωτές ήταν 346 και 314 ανά 100.000 ανθρωποέτη, αντίστοιχα.

Τα τεχνητά γλυκαντικά συσχετίστηκαν επίσης σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο για αγγειακή εγκεφαλική νόσο (HR 1,18, 1,06-1,31, p =0,002), με ποσοστά επίπτωσης 195 και 150 ανά 100.000 ανθρωποέτη σε συχνούς καταναλωτές γλυκαντικών και μη καταναλωτές, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, η καθημερινή πρόσληψη ακεσουλφάμης και σουκραλόζης συσχετίστηκε με 40% και 31% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αντίστοιχα. Η πρόσληψη ασπαρτάμης συσχετίστηκε με 17% αυξημένο κίνδυνο για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα αυτής της μεγάλης κλίμακας προοπτικής μελέτης υποδηλώνουν πιθανή άμεση συσχέτιση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών, ειδικά ασπαρτάμης, ακεσουλφάμης, σουκραλόζης, και αυξημένου κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι η νόσος Lyme που «χτύπησε» τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ – Πώς εκδηλώνεται η αρρώστια που μεταδίδεται από τσιμπούρια
Είναι ένα κοκκινωπό εξάνθημα που εξαπλώνεται σταδιακά, περιφερειακά από το σημείο του τσιμπήματος - Το εξάνθημα μπορεί να εκδηλωθεί από 2 έως 90 ημέρες μετά το τσίμπημα
Τζάστιν Τίμπερλεϊκ
Ανιδρωσία: Η σπάνια διαταραχή που προκάλεσε τη θερμοπληξία στον 15χρονο στο Μέτσοβο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με αυτή τη διαταραχή, ενώ άλλοι την αναπτύσσουν αργότερα - Αιτίες, επιπλοκές και τρόποι αντιμετώπισης - Πότε επισκεπτόμαστε γιατρό
Mature woman suffering from heat stroke in the city, drinking water and touching her forehead. Heat wave in summer sunny days, Eyes closed and hydrating 2