Κόσμος

Μακρόν σε Σι Τζινπίνγκ: Υπολογίζω στην Κίνα για την επιστροφή της Ρωσίας στη λογική

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ότι υπολογίζει σε αυτόν για να επαναφέρει την Ρωσία στην λογική, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο, όπου ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Γνωρίζω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς για την επιστροφή της Ρωσίας στην λογική και όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στον πρόεδρο της Κίνας.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατάφερε πλήγμα στην διεθνή σταθερότητα», είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο κινέζος πρόεδρος χαιρέτισε τις σχέσεις της Κίνας με την Γαλλία σε έναν κόσμο που διέρχεται «βαθιά ιστορική αλλαγή». «Ο κόσμος γνωρίζει σήμερα βαθιά ιστορική αλλαγή», είπε ο Σι Τζινπίνγκ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και το Πεκίνο έχουν γνωρίσει ωστόσο «μία θετική και ομαλή εξέλιξη».

Οι δύο ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση με την συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στόχος των δύο ευρωπαίων ηγετών είναι να ακουστεί η φωνή τους στον Σι Τζινπίνγκ, στενό σύμμαχο της Μόσχας, στον οποίο επιφυλάσσουν κάποιον ρόλο στην ειρήνευση στην Ουκρανία.

Chinese President Xi Jinping and French President Emmanuel Macron review troops during an official ceremony at the Great Hall of the People, in Beijing, China, April 6, 2023. REUTERS

Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε προηγουμένως με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ με τον οποίο συζήτησε το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την γαλλική προεδρία. Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε «την σημασία του διαλόγου ανάμεσα στην Κίνα και την Γαλλία σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς που περνάμε».

Στην συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης Ζάο Λετζί στον οποίο επεσήμανε «τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επί της παγκόσμιας ασφάλειας των στρατηγικών ισορροπιών».

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε δεκτή από τον Λι Τσιάνγκ στον οποίο τόνισε «ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα έχουν περιπλεχθεί τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό να συζητηθούν από κοινού όλες οι πλευρές της σχέσης αυτής σήμερα, ιδιαίτερα σε αυτό το ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει άμεσα τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν