Πολιτική

Σουδάν: 43 πολίτες έχουν απεγκλωβιστεί αναφέρουν διπλωματικές πηγές – Ο αριθμός θα αυξηθεί μέσα στη μέρα

Οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής από το Σουδάν έχουν καταφέρει να αποχωρήσουν 43 άτομα και όπως αναφέρουν ανώτερες διπλωματικές πηγές ο αριθμός μέσα στην ημέρα πρόκειται να αυξηθεί.

Από σήμερα ισχύει κατάπαυση του πυρός 72 ωρών, που συνήφθη μεταξύ των εμπολέμων στο Σουδάν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10 ημέρες μαχών, με τις ίδιες πηγές να εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, 43 πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος έχουν απεγκλωβιστεί από το Χαρτούμ. Από αυτούς, 17 πολίτες έφτασαν στην Ελλάδα σήμερα στο πρωί, ενώ ακόμη επτά Έλληνες φτάνουν οδικώς στην Αίγυπτο σήμερα.

Μεταξύ αυτών είναι και οι δύο τραυματίες, ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση στο 401, ενώ ο δεύτερος είναι εκτός κινδύνου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε, χωρίς την παρουσία φωτογραφικού φακού, τους Έλληνες που έφτασαν σήμερα στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για τον επιτυχή απεγκλωβισμό τους. Περίπου 80 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους παραμένουν στο Χαρτούμ και στόχος είναι να αποχωρήσουν άμεσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γίνονται προσπάθειες προκειμένου το ελληνικό C-130 να προσγειωθεί στο Χαρτούμ και να παραλάβει όσους παραμένουν εκεί, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Παραμένουν ακόμη 17 Κύπριοι πολίτες που στόχος είναι να απεγκλωβιστούν είτε από την Ελλάδα είτε από τη Μεγάλη Βρετανία.

Έλληνες διπλωμάτες βρίσκονται στην ‘Ακαμπα, στο Τζιμπουτί, στο Ασουάν και στο Κάιρο, προκειμένου να υποδεχτούν τους πολίτες που καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν και να τους παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια. Εξετάζεται αν χρειαστεί και είναι εφικτό να μεταβεί διπλωμάτης και στο Χαρτούμ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος έκαναν συνεννοήσεις με τους δύο αντιμαχόμενους στρατιωτικούς, προκειμένου να μη χτυπηθούν τα τρία σημεία που είχαν δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών με συντεταγμένες, όπου βρίσκονται Έλληνες πολίτες, μεταξύ αυτών και η Μητρόπολη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν – Διαφύλαξη της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελληνικής κοινότητας στην Τεχεράνη
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία της πλήρους συμμόρφωσης με τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων
Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν – Διαφύλαξη της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελληνικής κοινότητας στην Τεχεράνη
Ανδρουλάκης εναντίον Μητσοτάκη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Αγώνας δρόμου στο ΠΑΣΟΚ για να μην παραγραφούν οι ευθύνες στελεχών της ΝΔ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε «Τρία ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη για τον οποίο είπε ότι είναι απολύτως υπεύθυνος για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ»
Νίκος Ανδρουλάκης
Άλλο Βορίδης, άλλο Αυγενάκης: Σκέψεις στην κυβέρνηση για Προανακριτική μόνο για έναν εκ των δύο πρώην υπουργών
Για τον Βορίδη υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, για τον Αυγενάκη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι διάλογοι που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με αναφορές στο όνομα του, φέρεται να επιβαρύνουν τη θέση του
Αυγενάκης και Βορίδης 12