Ελλάδα

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου ο Χίτλερ υποχωρεί μπροστά στην οργή του ελληνικού λαού

Σαν σήμερα, 22 Ιουλίου, το 1943, οι Έλληνες αναγκάζουν τον Αδόλφο Χίτλερ να “παγώσει” την απόφασή του να παραχωρήσει στη Βουλγαρία ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ως τον Αξιό. 

Επίσης σαν σήμερα, το 1959, ο Μανώλης Γλέζος, ο αγωνιστής της Αντίστασης, ο άνθρωπος που ταπείνωσε τους Ναζί όταν μαζί με τον Λάκη Σάντα κατέβασαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη, καταδικάζεται. Το 1974 η Τουρκία ολοκληρώνει τον Αττίλα Ι στην Κύπρο. 

Το 1996 γίνεται η επική μάχη Σουλεϊμάνογλου – Λεωνίδη στην άρση βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, ο 1980 ο Στέλιος Μυγιάκης κερδίζει ολυμπιακό μετάλλιο στη Μόσχα και το 1995 η Εθνική μπάσκετ των Εφήβων στέφεται πρωταθλήτρια κόσμου!
1613: Ενθρονίζεται ο Μιχαήλ Φιοντόροβιτς Ρομάνοβ στη Μόσχα ως «Μιχαήλ Α’, τσάρος πάσης Ρωσίας».

1910: Στη Ρωσία, τα χειρόγραφα του Τολστόι καταστρέφονται από φωτιά στην κατοικία του συγγραφέα.

1927: Ιδρύεται η Ρόμα από τη συνένωση τριών ομάδων της Ρώμης, της Ρόμαν, της Άλμπα-Αουντάτσε και της Φορτιτούντο-Προ Ρόμα. Πρωτοστάτης της ίδρυσης και ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ο οποίος, αν και οπαδός της συμπολίτισσας Λάτσιο, επιθυμεί την ύπαρξη δύο ισχυρών ομάδων στη Ρώμη που θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις ομάδες του Βορρά.

1929: Επίσημο τουρκικό ανακοινωθέν αναγγέλλει τη διακοπή των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων.

1930: Γίνονται τα εγκαίνια του νέου ηλεκτρικού σταθμού στην πλατεία Ομονοίας.

1933: Ο αμερικανός Γουίλι Ποστ γίνεται ο πρώτος πιλότος που κάνει το γύρο του κόσμου, οδηγώντας ένα μονοπλάνο της Λόκχιντ.

1943: 500.000 λαού στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ως τον Αξιό. Ο Χίτλερ αναγκάζεται να αναστείλει την απόφαση «επ’ αόριστον».

Την ίδια μέρα η Ελβετία απαγορεύει κάθε ναζιστικό κόμμα ή οργάνωση.

1949: Εγκαινιάζεται η σήραγγα Κιούρκων, μήκους 7.140 μ. κάτω από την Πάρνηθα, προκειμένου να ενισχυθεί η ύδρευση των Αθηνών.

1959: Λήγει η δίκη του αγωνιστή Μανώλη Γλέζου κι άλλων αγωνιστών της Αριστεράς ενώπιον του Τακτικού Στρατοδικείου Αθηνών. Καταδικάζονται σε φυλάκιση, εκτόπιση και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

1974: Στην Κύπρο, ολοκληρώνεται ο Αττίλας Ι. Το πρωί ξεκινά η αποβίβαση νέων στρατευμάτων από την Τουρκία, τα οποία καταλαμβάνουν την Κερύνεια στις 11:34, ενώ ακολουθεί η συνένωση με τον θύλακα του Αγίου Ιλαρίωνα, ολοκληρώνοντας το προγεφύρωμα Κερύνειας – Λευκωσίας. Στις 16:00 το απόγευμα αρχίζει να ισχύει η κατάπαυση του πυρός, όπως είχε συμφωνηθεί.

1980: Ο πρωταθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης Στέλιος Μυγιάκης του Εθνικού ΓΣ κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.

1991: Παλαιοντολογικά ευρήματα από ανθρωποειδή, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους και αντιλόπες, ηλικίας 8-10 εκατομμυρίων ετών, αποκαλύπτονται στη Νικίτη Χαλκιδικής.

Την ίδια μέρα στην Τουρκία, το συνταγματικό δικαστήριο αποφαίνεται, πως το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας είναι παράνομο και διατάζει το κλείσιμό του.

1995: Χρυσό μετάλλιο για την Εθνική Εφήβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Αθήνα μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, όπου κερδίζει στον τελικό την Αυστραλία με 91-73.

1996: Συγκλονιστική αναμέτρηση Βαλέριου Λεωνίδη – Ναούμ Σουλεϊμάνογλου στα 64 κιλά της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Ο Λεωνίδης παίρνει τελικά το αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο έχοντας σηκώσει 145 κιλά στο αρασέ, 187.5 στο ζετέ (παγκόσμιο ρεκόρ) και 332.5 στο σύνολο. Για τον Σουλεϊμάνογλου είναι το τρίτο συνεχόμενο χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

souleimanoglou leonidis

Σαν σήμερα το 1887 γεννήθηκε ο γερμανός φυσικός, Γκούσταβ Χερτζ, το 1932 ο διάσημος σχεδιαστής μόδας, Όσκαρ ντε λα Ρέντα και το 1955 ο αμερικανός ηθοποιός, Γουίλεμ Νταφόε. Την ίδια μέρα το 1969 πέθανε ο λογοτέχνης Στρατής Μυριβήλης, το 1988 ο τραγουδιστής, Τώνης Μαρούδας και το 1992 ο αμερικανός ηθοποιός Γουέιν ΜακΛάρεν, ο καουμπόη του Marlboro.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει «απερίφραστα» το περιστατικό βίας στη Νομική Σχολή με την εισβολή κουκουλοφόρων
«Φαινόμενα βίας είναι απολύτως καταδικαστέα, τόσο από το δικηγορικό σώμα, όσο και από κάθε πολίτη στο πλαίσιο μίας ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας»
Ο φοιτητής που τραυματίστηκε στην επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική
Νέα δεδομένα για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου - Ισχαιμικό επεισόδιο «δείχνουν» οι ιστολογικές εξετάσεις του 39χρονου
Οι ιστολογικές εξετάσεις εστιάζονται στο συμπέρασμα ισχαιμικού επεισοδίου, δηλαδή να πέθανε ο 39χρονος από κάποιο πρόβλημα στην καρδιά, λόγω εξάντλησης και υποθερμίας
Ο Βασίλης Καλογήρου και το σημείο όπου βρέθηκε η σορός του 1
Η Ειρήνη Μουρτζούκου ξανά μαζί με τη μητέρα του μικρού Παναγιωτάκη – Που εστιάζονται οι έρευνες για τον θάνατο του Παναγιωτάκη
Η Ειρήνη Μουρτζούκου είναι ξανά μαζί με την μητέρα του μικρού Παναγιωτάκη, παρά το γεγονός πως μέχρι και πριν λίγο καιρό την κατηγορούσε...
Ειρήνη Μουρτζούκου