Υγεία

Vegan τρόφιμα: Τι πρέπει να προσέχετε αν είστε αλλεργικοί σε γάλα και αυγά

Τα τρόφιμα που προορίζονται για χορτοφάγους, δεν είναι πάντοτε απόλυτα ασφαλή για τα άτομα με τροφικές αλλεργίες σε τρόφιμα όπως το γάλα, τα αυγά ή τα ψάρια, σύμφωνα με την βρετανική Αρχή τροφίμων.

Αν πάσχετε από αλλεργία σε τρόφιμα όπως το γάλα, τα αυγά ή τα ψάρια, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα προϊόντα που προορίζονται για χορτοφάγους. Θα πρέπει να διαβάζετε πολύ προσεκτικά τη συσκευασία τους, καθώς ενδέχεται να περιέχουν ίχνη από το αλλεργιογόνο που σας δημιουργεί πρόβλημα.

Τη συγκεκριμένη αυτή σύσταση απευθύνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η βρετανική Αρχή Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA), η οποία άρχισε νέα ενημερωτική εκστρατεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την οποία ενημερώνει το κοινό για τους δυνητικούς κινδύνους από την απρόσεκτη κατανάλωση των χορτοφαγικών τροφίμων.

Έναυσμα για την εκστρατεία αυτή αποτέλεσαν τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε. Το 62% των συμμετεχόντων πασχόντων από τροφική αλλεργία, δήλωσαν ότι τα vegan τρόφιμα «είναι πάντοτε ασφαλή για κατανάλωση».

Η εκστρατεία συνιστά στους καταναλωτές να ελέγχουν πάντοτε τα ψιλά γράμματα στις ετικέτες των τροφίμων. Εκεί αναγράφεται συνήθως η έκφραση «μπορεί να περιέχει ίχνη….» και ακολούθως κάποιο αλλεργιογόνο συστατικό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε επιμόλυνση των τροφίμων με κάποιο αλλεργιογόνο, κατά τη διαδικασία παρασκευής τους.

Η εκστρατεία της FSA απευθύνεται πρωτίστως στους πάσχοντες από αλλεργία στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα αυγά, στο ψάρι και στα θαλασσινά (π.χ. γαρίδες, μαλάκια).

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσο πολλοί ασθενείς με αλλεργία σε ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, πιστεύουν απόλυτα στην ασφάλεια των vegan προϊόντων», δήλωσε η κυρία Emily Miles, εκτελεστική διευθύντρια της FSA.

«Δυστυχώς, η πραγματικότητα της παρασκευής των τροφίμων σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης των χορτοφαγικών προϊόντων με ζωικής προελεύσεως συστατικά, όταν αυτά παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο».

Το περασμένο καλοκαίρι, αναλύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν δείξει ότι το ένα τρίτο από τα τρόφιμα που προωθούνται ως χορτοφαγικά, περιέχουν και ζωικής προελεύσεως συστατικά.

Αυτά ήταν κυρίως αυγά και γάλα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις στους ασθενείς με τροφικές αλλεργίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Γιατί πάνω απ’ όλα είναι η υγεία μας – Ανακαλύπτοντας πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τo πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης που μας καλύπτει κάθε στιγμή
Πώς να χρησιμοποιήσετε το νέο πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης My Health F1rst για να καλύψετε τις ανάγκες μιας ενδεχόμενης νοσηλείας
Health insurance concept. Hand holding wooden cube with healthcare medical icon. Family life insurance and policy concepts, hospital, medical treatment. copy space.
Κιρσοί και Φλεβική Ανεπάρκεια
Οι κιρσοί και η φλεβική ανεπάρκεια είναι δύο από τα πιο συχνά φλεβικά προβλήματα που απασχολούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Αν και...
Closeup of young Asian lady office worker back from workplace feel exhausted tired face overnight work sit on bed take out shoes prepare for rest at home. Routine lifestyle in house concept.
Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: ένα έργο ψηφιακοποίησης της φροντίδας υγείας στην Ελλάδα από την COSMOTE TELEKOM για την Η.ΔΙ.ΚΑ
Εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από πολίτες και ιατρούς σε διαγνώσεις, συνταγές φαρμάκων, παραπεμπτικά και αποτελέσματα εξετάσεων, εμβολιασμούς, νοσηλείες κ.ά.
Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: ένα έργο ψηφιακοποίησης της φροντίδας υγείας στην Ελλάδα από την COSMOTE TELEKOM για την Η.ΔΙ.ΚΑ