Κόσμος

Ρωσία: Ο διαστημικός πύραυλος Angara-A5 εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Βατσότσνι

Η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου της Angara-A5 για πρώτη φορά από το κοσμοδρόμιο Βαστότσνι. Ο πύραυλος ταξίδευε με ταχύτητα μεγαλύτερη των 25.000 χιλιομέτρων την ώρα και μπήκε σε τροχιά.

Έπειτα από τεχνικά προβλήματα που οδήγησαν τους αξιωματούχους της Ρωσίας να ακυρώσουν την εκτόξευση του πυραύλου της Angara-A5 την τελευταία στιγμή για δύο ημέρες στη σειρά, όλα πήγαν καλά την Πέμπτη 11 Απριλίου.

Η δοκιμαστική εκτόξευση του Angara, ενός νέου μετασοβιετικού οχήματος εκτόξευσης, αποσκοπεί να παρουσιάσει τις διαστημικές φιλοδοξίες της Ρωσίας στη μετασοβιετική εποχή και τον αυξανόμενο ρόλο του Βαστότσνι, που βρίσκεται στη δασώδη περιοχή Αμούρ στη ρωσική Άπω Ανατολή.

«Υπάρχει εκκίνηση κινητήρα, η πτήση είναι κανονική», ανέφερε στη «ζωντανή» μετάφρασή της η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos. «Όλα τα συστήματα λειτουργούν κανονικά».

Έπειτα από μερικά λεπτά, ο πύραυλος ταξίδευε με ταχύτητα μεγαλύτερη των 25.000 χιλιομέτρων την ώρα και εισήλθε σε τροχιά.

Η Roscosmos ανέφερε πως ο Angara-A5 εκτοξεύθηκε με δοκιμαστικό ωφέλιμο φορτίο και λειτουργεί κανονικά. Το άνω τμήμα του αποσπάστηκε και έθεσε το δοκιμαστικό φορτίο σε τροχιά.

Χθες, Τετάρτη (10.04.2024), η δοκιμαστική εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου ακυρώθηκε, λόγω δυσλειτουργίας στο σύστημα ελέγχου εκτόξευσης κινητήρα.

ANGARA REUTERS

Η Ρωσία ξεκίνησε το σχέδιο Angara μερικά χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 ως ένα ρωσικής κατασκευής όχημα εκτόξευσης που θα διασφάλιζε την πρόσβαση στο διάστημα ακόμη και χωρίς το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, το οποίο η Ρωσία ενοικιάζει από το Καζακστάν.

ANGARA REUTERS

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Angara-A5 πραγματοποιήθηκε το 2014 και ακολούθησε άλλη μία το 2020, και οι δύο από το Πλεσέτσκ.

ANGARA REUTERS

«Με αυτήν την εκτόξευση, οι δοκιμές σχεδιασμού πτήσης του συγκροτήματος διαστημικών πυραύλων Αμούρ με οχήματα εκτόξευσης Angara στο Βατσότσνι ξεκίνησαν», ανέφερε η Roscosmos.

Σημείωσε πως ο Angara-A5 είναι πολύ περισσότερο φιλικός στο περιβάλλον από τον Proton M της Ρωσίας ως πύραυλος βαρέων φορτίων ο οποίος ήταν σε λειτουργία από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δεν βλέπει κανένα νόημα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία – Χάνεται και η τελευταία ελπίδα στη Γάζα
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε σωρούς από συντρίμμια και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους
Βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας
Φρίντριχ Μερτς: Ο πρώτος καγκελάριος που δεν εκλέχτηκε από τον α’ γύρο – «Πρέπει να σκεφτεί γιατί δεν τον στήριξαν»
Πώς κάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ την ανταρσία των βουλευτών στον νέο καγκελάριο - Η ταπεινωτική ήττα του και το σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία της Γερμανίας
Φρίντριχ Μέρτς
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Στους 36 οι νεκροί άμαχοι, δεκάδες τραυματίες – Βομβαρδισμοί και εχθροπραξίες στο Κασμίρ
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα μικρό παιδί ηλικίας 3 χρόνων - Η αντίδραση των ΗΠΑ και οι εντάσεις που ξεκίνησαν από τη σφαγή αμάχων στο Κασμίρ στις 22η Απριλίου
Στρατιώτες 2