Επιχειρήσεις

Καραβίας: Τα επόμενα βήματα της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα και οι συνέργειες

Σε αναβάθμιση των στόχων που είχε θέσει για το 2024, προχώρησε η Eurobank μετά τις ισχυρές επιδόσεις του α΄ εξαμήνου.

Η αναβάθμιση των στόχων, μάλιστα, δεν συνυπολογίζει τη συμβολή της Ελληνικής Τράπεζας στην οποία η Eurobank κατέχει πλέον ποσοστό 56% (χθες έληξε η δημόσια πρόταση προς τους λοιπούς μετόχους).

Σύμφωνα με τους νέους στόχους που ανακοίνωσε στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο πήχης για τα καθαρά λειτουργικά κέρδη τίθεται πλέον άνω των 1,6 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. προηγουμένως, η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 16,5% από 15% και τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή σε 2,35 ευρώ από 2,30 προηγουμένως, ο δείκτης κεφαλαίων CET1 άνω του 17% και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε περίπου 3% από 3,5% προηγουμένως.

Αναφερόμενος στην Ελληνική Τράπεζα, ο κ. Καραβίας είπε ότι επόμενο βήμα θα είναι η ανάδειξη νέου μάνατζμεντ από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής. Το νέο μάνατζμεντ θα καθορίσει το business plan της Τράπεζας, το οποίο η Eurobank θα ανακοινώσει μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα της χρήσης 2024, δίνοντας επίσης και τους στόχους για την τριετία 2025 – 2027. Όπως είπε ο κ. Καραβίας, αρχικά οι δύο τράπεζες θα λειτουργήσουν ως ξεχωριστές οντότητες, ενώ απώτερος στόχος παραμένει η συγχώνευση των δύο τραπεζών στην Κύπρο, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί και από τους μετόχους της μειοψηφίας.

Σημειώνεται ότι τα μεγέθη της Ελληνικής θα αρχίσουν να συνυπολογίζονται στον ισολογισμό της Eurobank από το γ΄ τρίμηνο 2024. Οι συνέργειες που θα αναπτύξουν οι δύο τράπεζες, όπως είπε ο κ. Καραβίας, περιλαμβάνουν αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων λόγω υψηλότερου ισολογισμού, αύξηση αμοιβών και προμηθειών (αναφέρθηκε ότι τα νούμερα της Ελληνικής σε αυτόν τον τομέα είναι χαμηλότερα της Eurobank, αλλά και των υπολοίπων κυπριακών τραπεζών αι υπάρχουν ευκαιρίες αύξησης από την ενσωμάτωση της ασφαλιστικής CPI και την ενίσχυση των εργασιών bancassurance), εξορθολογισμό του κόστους και ευκαιρία για χαμηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίων MREL.

Πάντως, ο SRB, όπως αναφέρθηκε, πρόκειται να αποφασίσει για τις εκδόσεις ομολόγων MREL της Ελληνικής Τράπεζας το α΄ εξάμηνο του 2025.

Ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι η Eurobank είχε μικρή αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων το α΄ εξάμηνο (125 εκατ. ευρώ), όμως ο στόχος για δέικτη ΝΡΕ στο 3% θα επιτευχθεί με χρήση του εργαλείου των διαγραφών. Η Eurobank είχε, από την άλλη πλευρά, αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,2 δισ. ευρώ και βλέπει πλέον ισχυρότερη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, ενώ ο στόχος για την καθαρή πιστωτική επέκταση φέτος διαμορφώνεται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Η μαγεία του θεάτρου, δώρο για τα παιδιά
Στα τέσσερα χρόνια υλοποίησης της πρωτοβουλίας, η Τράπεζα έχει διαθέσει περίπου 6.000 εισιτήρια για παιδιά και εφήβους, ενώ οι συμμετέχοντες, μαζί με τους συνοδούς τους, έχουν παρακολουθήσει συνολικά 128 εξαιρετικές χριστουγεννιάτικες παραστάσεις
O Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank, η Έλενα Ράπτη, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
και ο Κωνσταντίνος Γλούμης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής & Στεγαστικής Πολιτικής
Ο ΑΔΜΗΕ προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου – Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ και η ανάθεση του έργου θα πραγματοποιηθεί με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά
Ο ΑΔΜΗΕ προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου – Κω
Τράπεζα Πειραιώς: Από σήμερα σε διαπραγμάτευση οι 1,23 δισ. νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Στην κύρια αγορά του ΧΑ επέστρεψε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, με τον CEO να χτυπά το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για τον Όμιλο
Το logo της Τράπεζας Πειραιώς