Ελλάδα

Δημήτρης Καρούσης: Κορυφαίος νευροχειρουργός ο πατέρας του 26χρονου Ιωνά που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ

Θρήνος και σοκ στην ελληνική κοινότητα στο Ισραήλ μετά τον τραγικό θάνατο από τρομοκρατική επίθεση του γιού του διακεκριμένου Έλληνα Νευρολόγου και ερευνητή στο Ισραήλ, Δημήτρη Καρούση.

Ο  26χρονος γιος του Ιωνάς Καρούσης, έχασε τη ζωή του στο νότιο Τελ Αβίβ μετά από την τρομοκρατική επίθεση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης (01.10.24) στην Γιάφα.

Ο 26χρονος Ιωνάς, φοιτητής Αρχιτεκτονικής στο Τελ Αβίβ, έπεσε νεκρός από τα πυρά τρομοκρατών την ώρα που ψώνιζε. Ήταν το μοναχοπαίδι του νευρολόγου Δημήτρη Καρούση και της παιδιάτρου, Ράνιας Καρούση. Η οικογένεια ζούσε στο Ισραήλ από το 1988.

Το μεγάλο επιστημονικό έργο του Καθηγητή Δημήτρη Καρούση

Ο Καθηγητής Δημήτρης Καρούσης είναι διακεκριμένος νευρολόγος στο Ισραήλ, γνωστός για τις πρωτοποριακές του έρευνες στην Πολλαπλή Σκλήρυνση και τη νευρολογική αποκατάσταση. Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, σήμερα είναι Καθηγητής Νευρολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και είναι ο πρώτος μη εβραίος που κατάφερε να λάβει θέση μόνιμου Καθηγητή Ιατρικής.

Επίσης, είναι διευθυντής της Μονάδας Νευροανοσολογίας και πρόεδρος του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah.

Μέχρι σήμερα, ο Δημήτρης Καρούσης, έχει λάβει σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις μετά τα θεαματικά αποτελέσματα που επέτυχε «πατεντάροντας» μια νέα μέθοδο έγχυσης βλαστοκυττάρων, την οποία παρουσίασε το 2022 και στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, στη Θεσσαλονίκη.

Ο γιατρός έχει αφιερώσει τη ζωή του στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες νευρολογικές παθήσεις, όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS – σκλήρυνση κατά πλάκας), ενώ έχει κάνει και σημαντικό έργο και μελέτες πάνω στη χρόνια Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS).

Η έρευνά του στην ALS έχει επικεντρωθεί, επίσης,  στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων με βλαστοκύτταρα, ενώ έχει προσπαθήσει να διερευνήσει και τρόπους για την προστασία και αναγέννηση των νευρώνων που καταστρέφονται από τέτοιες ασθένειες, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών και να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου.

Στην ALS ειδικότερα, από την οποία συνήθως οι ασθενείς καταλήγουν ίσως και μέσα σε τρία χρόνια από τη διάγνωση, η μέθοδος του Καθηγητή Καρούση, έχει επιφέρει καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου από 25% έως 50%, ακόμη και από τις πρώτες θεραπείες.

Ο Καθηγητής έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ισραηλινής εταιρείας Νευροανοσολογίας, αλλά και Διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά πλάκας του Ισραήλ.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την τραγωδία με τους 15 νεκρούς στη Χίο - «Άνθρωποι ήταν χτυπημένοι, είχαμε παιδιά με κατάγματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»
«Από το 2015 και πριν είχαμε πολλά ναυάγια και είχαμε να αντιμετωπίσουμε πνιγμούς, αυτήν τη φορά δεν είχε καμία σχέση αυτό που αντιμετωπίσαμε τότε» λέει αντιπρόεδρος σωματείου εργαζομένων Μαρία Σαραντινίδου
Σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι της Χίου
Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο: «Η λέξη εισβολή μετατράπηκε σε εισβολείς, οτιδήποτε λέω δολίως παρερμηνεύεται»
«Ας αναλογιστούμε ποιες συντεχνίες και "ελίτ" αδιαφορούν υποκριτικά για τον άνθρωπο και την ασφάλειά του και μετατρέπουν την Ελλάδα σε επί πληρωμή "αποθήκη ψυχών"» γράφει η Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού
«Δεν δώσαμε άδεια για πάρτι» λέει η Πρυτανεία – 313 προσαγωγές μετά τα σοβαρά επεισόδια έξω από το ΑΠΘ
Μέχρι τις 8:30 το πρωί, κλούβες των ΜΑΤ μετέφεραν τους προσαχθέντες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης
Σοβαρά επεισόδια έξω από το ΑΠΘ
30
Βιολάντα: Το ψυχικό αποτύπωμα που άφησε η τραγωδία και η δύσκολη πορεία της επόμενης μέρας
«Αυτό που πονά περισσότερο είναι η αίσθηση ότι ο κόσμος συνεχίζει ενώ η δική τους ζωή έχει παγώσει. Εκεί εμφανίζεται η μοναξιά του πένθους» εξηγεί η ψυχολόγος Γεωργία Γκοβίνα
Έκρηξη στο εργοστάσιο Βιολάντα