Ελλάδα

Το άγνωστο Άουσβιτς της Ελλάδας – Χιλιάδες αιχμάλωτοι των ναζί έσκαβαν τα βουνά με τα κουτάλια τους

Ένα άγνωστο Άουσβιτς είχαν εγκαταστήσει οι ναζί στην τότε κατεχόμενη Ελλάδα. Χιλιάδες αιχμάλωτοι άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή και όσοι γλίτωσαν μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς στη σημερινή Πολωνία.

Στις κορυφές των βουνών της Φθιώτιδας και πιο συγκεκριμένα στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Καρυών κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε στηθεί από τους ναζί το ελληνικό Άουσβιτς.

Εκεί, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής είχαν συγκεντρώσει αιχμαλώτους πολέμου, κυρίως Εβραίους από τη Θεσσαλονίκη, σε υψόμετρο 500 μέτρων.

Οι ναζί ανάγκαζαν να σκάβουν τα βουνά για έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν κυριολεκτικά φρικτές, και σχεδόν όλοι όσοι έζησαν αυτή την κόλαση έχασαν τη ζωή τους εκεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ναζί τούς ανάγκαζαν να σκάβουν ακόμα και με τα χέρια ή τα κουτάλια τους.

Όσοι ελάχιστοι κατάφεραν να επιβιώσουν, αργότερα μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Βραχιολάκι» από σήμερα στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» – Σε εφαρμογή στο «Γεννηματάς» μέχρι τα τέλη Ιουνίου
Το σύστημα ιχνηλάτησης με «βραχιολάκι» είναι προγραμματισμένο να επεκταθεί σε επιπλέον 14 δημόσια νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε συνολικά 100 έως τον Ιανουάριο του 2026.
Bραχιολάκι για τους ασθενείς στα ΤΕΠ
12 συλλήψεις οπαδών για διακίνηση ναρκωτικών, βία, ληστεία και εκρηκτικά
Οι συλληφθέντες εκτός από τις υποθέσεις ναρκωτικών κατηγορούνται για πρόκληση σωματικών βλαβών, αρπαγή, απειλή, ληστεία, έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών υλών, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθλητισμού
Ένα περιπολικό