Κόσμος

Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για τη Γάζα – «Συνεργαστήκαμε σαν ομάδα με τον Τραμπ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωσης των ομήρων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τζο Μπάιντεν «Σήμερα, έπειτα από πολλούς μήνες εντατικής διπλωματίας εκ μέρους των ΗΠΑ, μαζί με την Αίγυπτο και το Κατάρ, το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και για τους ομήρους. Με τη συμφωνία αυτή θα σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα, θα αυξηθεί η άκρως αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους αμάχους και θα επανενωθούν οι όμηροι με τις οικογένειές τους, έπειτα από περισσότερους από 15 μήνες σε αιχμαλωσία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί όμηροι θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση εφαρμογής της συμφωνίας. Οι Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις γειτονιές τους, σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας.

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε επίσης ότι το Ισραήλ θα διαπραγματευτεί την εφαρμογή της δεύτερης φάσης μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες. Με βάση το σχέδιο, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί για όσο διάστημα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Επίσης δήλωσε  ότι «συνεργάστηκε» με τον διάδοχό του, τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, για την επίτευξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τραμπ θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντά του την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου.

«Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε από τη δική μου κυβέρνηση, αλλά οι όροι της θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους από την επόμενη κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες, η ομάδα μου και η ομάδα του Τραμπ μιλούσαν σαν μια ομάδα», είπε ο Μπάιντεν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «θαύμα της θέσης 11A»: Δύο επιζώντες από αεροπορικά δυστυχήματα σε Ινδία και Ταϊλάνδη με διαφορά δεκαετιών και μια ανατριχιαστική σύμπτωση
Ο μοναδικός επιζών της μοιραίας πτήσης της Air India καθόταν στην ίδια ακριβώς θέση με έναν Ταϊλανδό επιζώντα το 1998 – Η θέση 11A έγινε θρύλος στο διαδίκτυο, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν
Ruangsak Loychusak
Πώς το Ιράν «ξεγέλασε» το Iron Dome - Τουλάχιστον 8 νεκροί και σχεδόν 300 τραυματίες από την επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ
Οι Ισραηλινοί χτύπησαν εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-εδάφους στο κεντρικό Ιράν - Βέτο Τραμπ σε σχέδιο στοχοθέτησης του Χαμενεΐ, σύμφωνα με αξιωματούχους
Έρευνες στα χαλάσματα πολυκατοικίας στην περιοχή Μπατ στο κεντρικό Ισραήλ
10
Ομοβροντία ιρανικών πυραύλων στο Ισραήλ, πέντε οι νεκροί - Το Ιράν απειλεί με πιο καταστροφικά χτυπήματα
Το Ισραήλ χτύπησε εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων στο κεντρικό Ιράν - Τουλάχιστον 224 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ισραηλινές επιδρομές από την Παρασκευή
Διασώστες ψάχνουν στα χαλάσματα κτιρίου σε περιοχή κοντά στο Τελ Αβίβ
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
15