Κόσμος

Η Γερμανία σε «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για το μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση θέλει να ενεργοποιήσει το άρθρο 72 της Συνθήκης για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναστέλλοντας τον Κανονισμό του Δουβλίνου

«Εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σκοπεύει να κηρύξει ο νέος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, προκειμένου να επιβληθούν μόνιμοι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα στη Γερμανία.

Αυτό αναφέρει εφημερίδα «WELT» και στο ρεπορτάζ της τονίζει πως για την απόφαση του Φρίντριχ Μερτς ενημερώνονται οι πρέσβεις των όμορων χωρών με τη Γερμανία.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η κυβέρνηση θέλει να ενεργοποιήσει το άρθρο 72 της Συνθήκης για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναστέλλοντας τον Κανονισμό του Δουβλίνου, με στόχο την επιβολή μόνιμων αυστηρών ελέγχων στα σύνορα και την επί τόπου απόρριψη αιτούντων άσυλο.

Το πότε ακριβώς θα αρχίσει η εφαρμογή της «εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης» δεν είναι ακόμη σαφές, διευκρινίζει η WELT.

Χθες, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU) διέταξε την απόρριψη αιτούντων άσυλο στα γερμανικά σύνορα, ανατρέποντας την απόφαση του 2015 με την οποία επιτρεπόταν η είσοδος σε μετανάστες από ασφαλείς τρίτες χώρες εφόσον υπέβαλαν αίτηση ασύλου.

Με επιστολή του προς την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, ο κ. Ντόμπριντ εξήγησε ότι «μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος σε αιτούντες άσυλο» και ως εξαιρέσεις ανέφερε τα «ευάλωτα άτομα», π.χ. τις εγκύους.

Προεκλογικά ο Φρίντριχ Μερτς είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι το μεταναστευτικό θα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του και ότι θα λάβει μέτρα ήδη από την πρώτη μέρα της θητείας του. Όπως είχε πει, οι απορρίψεις στα σύνορα είναι νομικά εφικτές επειδή οι εμπλεκόμενοι έχουν διασχίσει τουλάχιστον μία από τις γειτονικές χώρες της Γερμανίας, άρα μία ασφαλή χώρα προέλευσης.

Εάν παρόλα αυτά, υπάρχει πρόβλημα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τότε αυτή είτε θα πρέπει να τροποποιηθεί είτε να κηρυχθεί «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είχε τονίσει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πλήρη και ολική εκεχειρία Ισραήλ και Ιράν – Αποδέχεται ο Αραγτσί, αλλά ο ιρανικός στρατός εκτοξεύει ξανά πυραύλους
«Ευχαριστώ τις ένοπλες δυνάμεις που πολέμησαν μέχρι την τελευταία στιγμή», δήλωνε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί και λίγο μετά εκτοξεύτηκαν πύραυλοι προς το Ισραήλ
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 7 λεπτά
Το Ιράν είχε ενημερώσει και τις ΗΠΑ αρκετές ώρες πριν εκτοξευτούν οι πύραυλοι στο Κατάρ
Το Εμιράτο ενημέρωσε τη νύχτα ότι ανοίγει ξανά ο εναέριος χώρος του, που είχε κλείσει μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον της βάσης Al Udeid το Ιράν
Η αεράμυνα του Κατάρ αναχαιτίζει πυραύλους του Ιράν
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
«Η χρήση των αμερικανικών βάσεων θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο» λέει η Μελόνι
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης -το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων- ζήτησαν εγγυήσεις ότι η Ιταλία δεν θα πάρει μέρος, με κανέναν τρόπο, στις συρράξεις
Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο