Η τροπολογία για τα παρένθετα πρόσωπα

Είναι που είναι η πολιτική αντιπαράθεση στα ύψη με το θέμα των Τεμπών, ήρθε εχθές και η τροπολογία στη Βουλή για την συμμετοχή παρένθετων προσώπων πολιτικών (συζύγων, συγγενών και άλλων προσώπων που συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα) σε εταιρείες του εξωτερικού κι έδεσε το γλυκό. Η ζέση να φέρει η κυβέρνηση τέτοια τροπολογία σίγουρα σχετίζεται με την περίπτωση Κασσελάκη, ο οποίος πλήρωσε την άγνοιά του, καθώς ήταν μέτοχος σε εταιρεία του εξωτερικού ενώ έγινε αρχηγός κόμματος, κάτι που απαγορευόταν. Όμως αυτή η απαγόρευση ισχύει και για τους συγγενείς των πολιτικών προσώπων. Τώρα με την τροπολογία που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, κάποιοι λένε ότι προσπαθεί να κλείσει πληγές του παρελθόντος και όχι μόνο αυτό που υποστηρίζει η αιτιολογική έκθεση ότι «η απαγόρευση συμμετοχής σε αλλοδαπές εταιρείες χρήζει εξορθολογισμού για επίτευξη αναγκαίας δίκαιης ισορροπίας ως προς τους θεμιτούς περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα των συζύγων, συγγενών και άλλων προσώπων που συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα».

Πολλή φασαρία για το τίποτα με την τροπολογία του ΝΟΚ;

Τελικά αφού έγινε επί τόσες εβδομάδες θόρυβος με την τροπολογία που δήθεν θα έβαζε σε μια τάξη την οικοδομή που έχει καταρρεύσει μετά το σοκ της απόφασης του ΣτΕ που ανατρέπει τα μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), προχθές τη (μαύρη) νύχτα που κατατέθηκε στη Βουλή καταλάβαμε πως σχεδόν τίποτα δεν λύνεται. Και αυτό γιατί με το άρθρο 4 μαθαίνουμε πως «οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες αποδεικνύεται ότι έχει γίνει εκκίνηση εργασιών έως και την 11η Δεκεμβρίου 2024» θα καθοριστούν με νέο Προεδρικό Διάταγμα «ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και μετά από συνεκτίμηση των μελετών που εκπονούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων ή των μελετών για παρόμοιου επιπέδου σχέδια, εφόσον υφίστανται». Η αγορά θεωρεί πως παραμένουν σοβαρότατες εκκρεμότητες. «Ρίχνει τη μπάλα πιο πέρα» λένε οι εργολάβοι. Η στήλη έχει ήδη αναφέρει το παράδειγμα πολυκατοικίας που κατασκευάστηκε, οι αγοραστές κατοικούν ήδη στα σπίτια που ακριβοπλήρωσαν και εκ των υστέρων η οικοδομική άδεια κηρύχθηκε άκυρη έπειτα από προσφυγή! Τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι;

Optima bank: Σε διαφορετική φάση ανάπτυξης αλλά και πίεση στο επιτοκιακό περιθώριο

Η τράπεζα Optima bank, που έχει βασικότερο μέτοχο τον όμιλο Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε τη Τετάρτη τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2025. Σε αντίθεση με τις άλλες τράπεζες τα έσοδα από τόκους δεν μειώθηκαν σε ετήσια βάση. Ανήλθαν σε 49,5 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2025 από 44,5 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2024 και 48,8 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2024. Αυτό εξηγείται από το ότι η τράπεζα είναι σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης καθώς είναι σχετικά νέα τράπεζα με υψηλό ακόμα ρυθμό αύξησης των εργασιών της (+43% οι καταθέσεις σε ετήσια βάση και +42% οι χορηγήσεις), σε σύγκριση με τις άλλες μεγάλες και ώριμες τράπεζες. Σε ετήσια βάση μάλιστα τα έσοδα από τόκους του α΄ τριμήνου αυξήθηκαν με σημαντικό ρυθμό 11% ενώ σε τριμηνιαία βάση επίσης αυξήθηκαν 2%. Σε ότι αφορά τις προμήθειες, σε ετήσια βάση αυξήθηκαν 23% ενώ σε τριμηνιαία βάση παρέμειναν σταθερές. Βέβαια και η Optima επηρεάστηκε όπως όλος ο κλάδος από την πτώση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό φάνηκε στα περιθώρια κέρδους της. To καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) υποχώρησε στο 3,53% στο α΄ τρίμηνο του 2025 από 3,73% στο δ΄ τρίμηνο 2024 και 4,48% στο α΄ τρίμηνο 2024.

Πέφτουν οι τιμές, αλλά όχι ο …πληθωρισμός

Κοιτούσα χθες με επιμέλεια τον δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ο δείκτης αυτός δείχνει εάν υπάρχουν ανατιμήσεις (ή πτώση τιμών) στις βασικές πρώτες ύλες που εισάγουν και χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες στην Ελλάδα και επηρεάζουν τις τιμές των παραγόμενων προϊόντων τους. Και εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι από τον Μάρτιο του 2023 (ναι σωστά διαβάσατε) δεν υπάρχουν εισαγόμενες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες. Αντίθετα, οι τιμές υποχωρούν και θα έπρεπε αυτό να φανεί και στα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος μιλάει για πτώση του πληθωρισμού, κάτι που όμως σημαίνει απλώς ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται αλλά με χαμηλότερο ρυθμό. Τώρα που μιλάμε για το υπουργείο Ανάπτυξης, έπεσε στην αντίληψή μας ότι εσχάτως στο επιτελείο του υπουργού έχει προστεθεί ένας ακόμα σύμβουλος, ο Ναπολέων Μαραβέγιας. Μπορεί να μην τα κατάφερε να κερδίσει την ψήφο των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αφού δεν εκλέχτηκε βουλευτής στις εκλογές του 2023 αλλά γνωρίζοντας από τις εποχές του ΠΑΣΟΚ τον υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, Τάκη Θεοδωρικάκο, εξασφάλισε τη θέση του συμβούλου. 

Το «βήμα σημειωτόν» της ΕΤΑΔ δεν πρόκειται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Η στήλη επανέρχεται συχνά στο ζήτημα της στεγαστικής κρίσης, και των κυβερνητικών μέτρων, γιατί η αλήθεια είναι πως υπάρχει «ψωμί» για σχόλια. Θα περίμενε κανείς η επείγουσα φύση του προβλήματος να επιταχύνει τις διαδικασίες. Αντ’ αυτού, βλέπουμε καθυστερήσεις που δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο εκσυγχρονισμού και οργάνωσης που θέλει να φτάσει η χώρα. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή της ΕΤΑΔ και του πολυαναμενόμενου διαγωνισμού για τον έλεγχο και αξιοποίηση των πρώτων 1.000 ακινήτων της. Στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται πως ο μήνας διεξαγωγής θα ήταν ο Φεβρουάριος, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε. Στις 12 Μαρτίου, δελτίο Τύπου προανήγγειλε πως «ξεκινά το mega project του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ» αναφέροντας πως «ο πρώτος διαγωνισμός βρίσκεται ήδη υπό προετοιμασία». Δύο μήνες μετά και δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. Και να θυμίσουμε πως μετά τα πρώτα 1.000, απομένουν άλλα 35.000 ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΤΑΔ και τα οποία -κάποια στιγμή- θα πρέπει να βγουν από την αχρηστία και να αξιοποιηθούν… Προφανώς δεν θα είναι όλα κατάλληλα, αλλά κάποια εξ αυτών είναι γνωστό πως θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για κοινωνική κατοικία. Αλλά με αυτούς τους ρυθμούς από πλευράς της εταιρείας δημόσιων ακινήτων του Υπερταμείου, τα πρώτα αποτελέσματα θα πρέπει να τα αναμένουμε το… 2040… Δεν θα έπρεπε, έστω, η εταιρεία να παράσχει μια ενημέρωση της κοινής γνώμης σε τι οφείλονται οι καθυστερήσεις;

Προετοιμασία για να υποδεχθούμε εργάτες από την Ινδία

Με την Ινδία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για τον ερχομό εργατών διαφόρων ειδικοτήτων στη χώρα μας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών. Για το θέμα υπάρχει και μία συνάντηση σήμερα Πέμπτη, όπου το παρόν θα δώσει ο Πρέσβης της Ινδίας στην Αθήνα. Πάντως, υπάρχει μία ανησυχία με τους Πακιστανούς μετά τις τελευταίες εξελίξεις ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί, εκτός εάν ή διαμονή των Ινδών εργαζομένων έχει περιοριστικούς όρους. Στο σημείο αυτό να μην λησμονήσουμε μία πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τη μελέτη τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στη ζώνη του ευρώ έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας (ηλικίας 15 έως 64 ετών). Αλλά αυτό έχει αντισταθμιστεί από την αύξηση του εργατικού δυναμικού – τουλάχιστον προς το παρόν. Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός αύξησης του εργατικού δυναμικού έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με τις εξελίξεις πριν από την πανδημία. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: πρώτον, έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μεταξύ των ημεδαπών εργαζομένων, με περισσότερους κατοίκους της ζώνης του ευρώ να εργάζονται ή να αναζητούν εργασία. Δεύτερον, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στον αριθμό και τα ποσοστά συμμετοχής των αλλοδαπών εργαζομένων. Παρόλο που οι αλλοδαποί εργαζόμενοι αντιπροσώπευαν μόνο περίπου το 9% του συνολικού εργατικού δυναμικού το 2022, αντιπροσώπευαν το ήμισυ της αύξησης του εργατικού δυναμικού τα τελευταία τρία χρόνια, που ισοδυναμεί με 3,1 εκατομμύρια επιπλέον εργαζόμενους.

Τι πέτυχε τελικά το σύστημα με τα πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος;

Ως άκρως επιτυχημένο χαρακτηρίζει η ρυθμιστική αρχή ενέργειας ΡΑΑΕΥ το σύστημα με τα πολύχρωμα τιμολόγια που εφαρμόστηκε στο ηλεκτρικό ρεύμα από τις αρχές του 2024. Συγκεκριμένα, η Αρχή θεωρεί ότι οδήγησε σε ενίσχυση της διαφάνειας και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Φαίνεται ότι κανείς δεν ρώτησε την άποψη του δύσμοιρου καταναλωτή. Αντιμέτωπος με 60 διαφορετικά προϊόντα, τρία χρώματα και διάφορες εξισώσεις, πέρασε κατά το τελευταίο έτος ταχύρρυθμη εκπαίδευση για να φτάσει σε σημείο να μπορεί να συγκρίνει μεταξύ τους.Στην πράξη, βεβαίως, λίγοι είναι αυτοί που μπόρεσαν να μάθουν διεξοδικά τους όρους και τις ρήτρες, ενώ οι πολλοί προσπάθησαν να αλλάξουν τιμολόγιο επιλέγοντας τη σιγουριά του μπλε για να μη μπλέξουν.

Η αναδιάταξη του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επενδύσεις

Γράφονται αυτές τις ημέρες διάφορα πανηγυρικά για την αναμόρφωση του Ταμείου Ανάκαμψης που στέλνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Μεταξύ αυτών αναφέρονται ως καινούργια κάποια παλιά έργα που σέρνονται εδώ και καιρό, ενώ επαναλαμβάνονται τα γνωστά στοιχεία των απορροφήσεων ενώ πλέον οι πάντες γνωρίζουν πως μεγάλο τμήμα των κονδυλίων βαλτώνει ακόμα σε διάφορους κρατικούς κουμπαράδες χωρίς να φτάσει στην αγορά. Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως πληροφορείται η στήλη, υπάρχει μεγάλη νευρικότητα και έχουν ζητηθεί ακόμα και ακραία μέτρα έναντι των υπουργείων ή άλλων δημοσίων φορέων που έχουν εντάξει έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά αδιαφορούν για την πρόοδό τους. Ακούγεται πως κάποιοι φορείς θα δουν την αρμοδιότητα των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης να χάνεται και να μεταφέρεται απευθείας στην ειδική υπηρεσία του Ταμείου. Μη σας πούμε και για κάποια υπουργεία που σφυρίζουν αδιάφορα εδώ και μήνες…

Ένας από τους γρίφους της συνάντησης Μερτς – Μητσοτάκη στο Βερολίνο

Με πολύ ενδιαφέρον και υπομονή παρακολουθήσαμε (ολόκληρη) τη συνέντευξη τύπου του Γερμανού καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Και προσέξαμε πολύ την απάντηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στο ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με την αλλαγή του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας. Ρώτησε ο δημοσιογράφος: «Κατά τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ, θα θέλατε να δείτε χαλαρώσεις όχι μόνο στον αμυντικό τομέα αλλά και στον δανεισμό για επενδύσεις σε υποδομές;». Και απάντησε ο κος Μητσοτάκης: «Θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα-πρότυπο όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους χρηματοοικονομικούς κανόνες. Έχουμε υψηλά επίπεδα χρέους, τα οποία στην πραγματικότητα εργαζόμαστε για να μειώσουμε με συνέπεια και, φυσικά, θα επιτύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους. Θέλαμε πρόσθετη ευελιξία όσον αφορά τη ρήτρα για τις αμυντικές δαπάνες. Αυτό έγινε επίσης δεκτό. Να είστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Το χρέος μειώνεται. Κύριε Καγκελάριε, είναι επίσης προσωπική μου δέσμευση ότι η χώρα δεν θα ξαναζήσει ποτέ μια κρίση σαν αυτή που μας γονάτισε το 2015. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μένα και μια προτεραιότητα που δεν είναι διαπραγματεύσιμη». Μ΄άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης, δεν απάντησε θετικά στο ερώτημα αν είναι υπέρ της μεταρρύθμισης του συμφώνου σταθερότητας και σε σχέση με το δανεισμό για τις υποδομές και επισήμανε πως η Ελλάδα θα πετύχει τους οικονομικούς στόχους της και το χρέος μειώνεται.

Αισιοδοξία για διατήρηση των εισαγωγών ρωσικού αερίου στην Ελλάδα

Θετικά εκλαμβάνονται οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις από τους Έλληνες παίκτες του κλάδου του φυσικού αερίου, που διατηρούν στενές επαφές με τον ρωσικό παράγοντα, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνέχισης των ρωσικών προμηθειών και στο μέλλον. Ως γνωστόν, η χώρα μας διατήρησε τα τελευταία χρόνια τον εφοδιασμό της από τη Ρωσία και μάλιστα με ένα μερίδιο που ξεπερνά το 50%. Μένει να φανεί, βέβαια, αν η πρόταση της Κομισιόν να δοθεί τέλος στη ρωσική ενέργεια θα γίνει δεκτή από τα κράτη-μέλη. Ταυτόχρονα, πάντως, οι επαφές Ουάσιγκτον-Μόσχας για το ουκρανικό δείχνουν ότι υπάρχει σύγκλιση στο ενεργειακό σκέλος. Οι φήμες θέλουν τις δύο πλευρές επί της ουσίας να μοιράζονται τις εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη, πράγμα που δείχνει διατήρηση των ρωσικών ροών. Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενες ελληνικές εταιρείες μπορεί να μην το διαφημίζουν, αλλά παραμένουν σε στενή επαφή με τους Ρώσους για να εξασφαλίσουν ποσότητες και τα επόμενα χρόνια.

Πότε παραδίδεται το «The Ellinikon Sports Park»

Με γοργούς ρυθμού προχωρά το «The Ellinikon Sports Park», ένα από τα βασικά έργα της αστικής ανάπλασης του Ελληνικού, εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Lamda Development, οι πρώτες εγκαταστάσεις – μεταξύ των οποίων στίβος, χώροι ρίψεων και στάθμευσης – αναμένεται να είναι διαθέσιμες το φθινόπωρο του 2025. Η πλήρης λειτουργία του συγκροτήματος τοποθετείται το 2026, με έμφαση στην προσβασιμότητα, τη βιωσιμότητα και την ένταξή του στο ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής. Με έκταση 287.000 τ.μ., το νέο Αθλητικό Κέντρο αναπτύσσεται με στόχο να καλύψει ανάγκες άθλησης, ευεξίας και αναψυχής. Το The Ellinikon Sports Park θα περιλαμβάνει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, σχεδιασμένες για να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αθλητικών δραστηριοτήτων και να φιλοξενήσουν αθλητές και επισκέπτες κάθε ηλικίας. Στο συγκρότημα προβλέπονται γήπεδα τένις, μπάσκετ και ποδοσφαίρου, ανοιχτός στίβος, στίβος ρίψεων και υγρός στίβος για κολύμβηση και υγρό στίβο. Επιπλέον, θα λειτουργήσουν ξενώνες φιλοξενίας αθλητών, ενισχύοντας τον ρόλο του ως ολοκληρωμένου αθλητικού προορισμού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
αποCRYPTOγράφος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας