Ελλάδα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιουνίου 2025

Σήμερα, Κυριακή (22.6.2025) σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Αγίων Ζήνωνος και Ζωνά μαρτύρων, Αγίου Ευσεβίου Ιερομάρτυρος.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι τα εξής:

  • Ζήνα, Ζένα, Ζένια, Ζηνάς, Ζένας, Ζένος
  • Ευσεβεία, Σέβη, Ευσεβούλα, Σεβούλα, Ευσέβιος, Ευσεβής *

Άγιος Ευσέβιος

Ο Άγιος Ευσέβιος έζησε στους ταραγμένους χρόνους που η Εκκλησία υπέφερε από τις κακοδοξίες του Αρείου. Αυτοκράτορας την εποχή εκείνη ήταν ο γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Κωνστάντιος, ο οποίος υποστήριζε τη δυσεβή αυτή αίρεση και κατεδίωξε σκληρά όσους έφεραν αντιρρήσεις και αντιστάθηκαν στις προθέσεις του. Ο Άγιος, ο οποίος ήταν επίσκοπος Σαμοσάτων διώχθηκε, υπέμεινε όμως με θαυμαστή καρτερία όλες τις κακουχίες και τις ταλαιπωρίες με την ελπίδα ότι η Ορθοδοξία θα εξέλθει στο τέλος νικήτρια.

Όταν πέθανε ο αιρετικός και λαομίσητος Κωνστάντιος τον διαδέχθηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, ο οποίος θέλησε να επαναφέρει τη λατρεία των ειδώλων. Ο Ιουλιανός εξαπέλυσε φοβερότερους διωγμούς κατά των χριστιανών. Τότε νέες διώξεις άρχισαν για τον Ευσέβιο πολύ χειρότερες από τις προηγούμενες. όμως ο Άγιος παρέμεινε το ίδιο ακλόνητος. Τα ίδια συνέβησαν και με τον αυτοκράτορα Ουάλη, ο οποίος ήταν και αυτός θερμός υποστηρικτής των Αρειανών.

Ο Άγιος για μία ακόμη φορά, κλήθηκε να υπερασπισθεί την καθαρότητα της ορθόδοξης Πίστης.

Για τους αγώνες του ο Ουάλης, τον απομάκρυνε από τον Επισκοπικό θρόνο του και τον εξόρισε σε κάποιο έρημο τόπο κοντά στον ποταμό Ίστρο. Μετά το θάνατο του Ουάλη ο Άγιος επανήλθε από την εξορία στην Επισκοπή του και άρχισε αμέσως την κάθαρση της επαρχίας του από τούς κακόδοξους αιρετικούς.

Κάποια ημέρα, το έτος 380 μ.Χ., που περνούσε έξω από το σπίτι μιας αιρετικής γυναίκας, εκείνη τον κτύπησε με μίσος στο κεφάλι με μία μεγάλη πέτρα και με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του Αγίου και τη μετάβασή του «από τα λυπηρότερα προς τα θυμηθέστερα και τα τερπνά».

*Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Eπίσης, σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ένα αυτοκίνητο μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε πάνω τους» λέει συγγενής του αντιδημάρχου Κώστα Σταυρογιάννη που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λαμία
«Έχουν ένα αγόρι και ένα κορίτσι είναι χάλια γιατί ο πατέρας τους χάθηκε και η μάνα τους βρίσκεται στο χειρουργείο σε σοβαρή κατάσταση» λέει στο newsit.gr συγγενής του ζευγαριού
Τροχαίο στη Λαμία με έναν νεκρό
Νεκρός σε τροχαίο στη Λαμία ο αντιδήμαρχος Κώστας Σταυρογιάννης - Σε κρίσιμη κατάσταση η σύζυγός του
Τραγικό παιχνίδι της μοίρας, στα πληρώματα της αστυνομίας που έσπευσαν επίσης στο σημείο, ήταν και ο αδερφός του αντιδημάρχου που εκτελούσε εκείνη την ώρα χρέη αξιωματικού υπηρεσίας στην Τροχαία Λαμίας
Τροχαίο στη Λαμία με θύμα τον αντιδήμαρχο Κώστα Σταυρογιάννη
«Ο 19χρονος με χτύπησε στο κεφάλι μαζί με φίλο του» λέει ο 18χρονος που ξυλοφόρτωσε συνομήλικό του στη Χαλκίδα
«Αποδεικνύεται ότι ο εντολέας μου έχει κακώσεις και έχει πάθει εγκεφαλική διάσειση από τα χτυπήματα, αυτός ήταν το θύμα», τονίζει ο δικηγόρος του 18χρονου που επιτέθηκε στον 19χρονο
Το θύμα ξυλοδαρμού στη Χαλκίδα
2