Κόσμος

Γαλλία: Η ώρα της αλήθειας για τον Εμανουέλ Μακρόν – Τις επόμενες ώρες ανακοινώνει νέο πρωθυπουργό

Στο Ελιζέ όλοι πλην Λε Πεν και Μελανσόν - Έκκληση για συλλογική ευθύνη απευθύνει το Ελιζέ

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος καλώς εχόντων των πραγμάτων, με βάση αυτά που έχει ήδη ανακοινώσει, θα πρέπει ως το βράδυ (10/10/25) να πει ποιον αποφασίζει να ορίσει νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η προγραμματισμένη για τις 15:30 (ώρα Ελλάδας) συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τους εκπροσώπους των γαλλικών πολιτικών κομμάτων, εξαιρουμένων του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λε Πεν και της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που κατήγγειλαν την πραγματοποίηση της.

Σύμφωνα με μία λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, η συνάντηση «θα πρέπει να είναι μία στιγμή συλλογικής ευθύνης». Οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές, που ανήκουν στην αντιπολίτευση και θα είναι παρόντες στη συνάντηση, ανακοίνωσαν ότι προηγουμένως θα πραγματοποιήσουν κοινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ονοματολογία πάει κι έρχεται

Πιθανά ονόματα από όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά και εκτός αυτών ( βλ. κυβέρνηση τεχνοκρατών) πάνε και έρχονται, με τα κόμματα της αριστεράς να έχουν ξεκαθαρίσει ωστόσο ότι, για να εγγυηθούν μία βιώσιμη πολιτικά κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει πρωθυπουργό προερχόμενο από τους κόλπους της, ο οποίος θα θέσει εκ νέου επί τάπητος το συνταξιοδοτικό ζήτημα

Από την άλλη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που προς το παρόν είναι συμπολιτευόμενο, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαμόρφωσης των ρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί για το ασφαλιστικό.

Τις τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος θα τις λάβει η Εθνοσυνέλευση στο πλαίσιο της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026.

Η στήριξη των δύο πολιτικών χώρων θεωρείται ωστόσο λίγο – πολύ απαραίτητη για τον σχηματισμό μιας βιώσιμης πολιτικά κυβέρνησης, δηλαδή μίας κυβέρνησης που δεν θα κινδυνεύει να πέσει έπειτα από πρόταση μομφής στην Εθνοσυνέλευση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την έπαυλη κολαστήριο του Τζέφρι Επστάιν στο ιδιόκτητο νησί της Καραϊβικής
Η δημοσίευση αυτών των νέων εικόνων έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Τραμπ δέχεται πιέσεις να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της για τον Τζέφρι Επστάιν
Έπαυλη Τζέφρι Επστάιν
Μήνυση κατά των ΗΠΑ κατέθεσε οικογένεια ψαρά που σκοτώθηκε από αμερικανικό πλήγμα στην Καραϊβική – Κατηγορούν την κυβέρνηση Τραμπ
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε περισσότερα από 20 πλοία στην περιοχή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 83 άτομα
Η στιγμή που σκάφος στην Καραϊβική Θάλασσα δέχεται αμερικανικό πλήγμα