Ελλάδα

Πορεία διαμαρτυρίας των εργαστηριακών γιατρών στο κέντρο της Αθήνας – «Φτάνει πια η αδικία, το clawback είναι υφαρπαγή»

«Όλα τα εργαστήρια της χώρας, ακτινολόγοι και μικροβιολόγοι, έχουμε έρθει στην Αθήνα. Θέλουμε να βροντοφωνάξουμε» λέει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριακών Ιατρών

Συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών και πορεία διαμαρτυρίας προς το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησαν οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε 24ωρη απεργία, κρατώντας κλειστά τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα.

Οι γιατροί, μέσα από την πορεία, ζητούν την άμεση κατάργηση του clawback, του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής χρημάτων στο κράτος, ο οποίος, όπως καταγγέλλουν, εφαρμόζεται εδώ και 13 χρόνια και τους οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση.

Όπως επισημαίνουν, το clawback, που ξεκίνησε ως μνημονιακό μέτρο, τους υποχρεώνει να επιστρέφουν στο κράτος οποιαδήποτε δαπάνη για εξετάσεις υπερβαίνει τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

«Ανεπαρκή τα μέτρα του υπουργείου Υγείας, η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της»

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΕΡΓΙ), Ρένα Σουλτούκη, μιλώντας στο Orange Press Agency, τόνισε την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος.

πορεία
Απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας / ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

«Είναι μια πρωτοφανής κίνηση ιατρική που γίνεται. Όλα τα εργαστήρια της χώρας, ακτινολόγοι και μικροβιολόγοι, έχουμε έρθει στην Αθήνα. Θέλουμε να βροντοφωνάξουμε ότι είμαστε καταχρεωμένοι λόγω του clawback, χωρίς να έχουμε δανειστεί. Δεν αντέχουμε άλλο και ότι πρέπει η πολιτεία επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της», ανέφερε η κα Σουλτούκη.

πορεία
ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI

Όπως εξήγησε, η ευθύνη της πολιτείας είναι «απέναντι στους ασθενείς πολίτες αυτού του κράτους», καθώς τα χρέη των εργαστηρίων είναι τεράστια.

«Κάθε εργαστήριο αυτή τη στιγμή χρωστάει από 150.000 μέχρι 380.000 ευρώ. Όχι γιατί δανείστηκε, αλλά για τις εξετάσεις των ασθενών που εκτελεί αδιαμαρτύρητα. Και αυτό το χρέος είναι μέχρι το 2022», σημείωσε, καταλήγοντας: «Δεν φτάνει κανένα από τα μέτρα τα οποία πήρε ο Υπουργός Υγείας. Ήρθαμε να φωνάξουμε “μέχρι εδώ, δεν αντέχουμε άλλο”».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά στον πρώτο όροφο σπιτιού στην Πάτρα - Επιχείρηση απεγκλωβισμού μιας ηλικιωμένης
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δύο οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και άνδρες της ΔΙΑΣ, οι οποίοι απεγκλώβισαν από το σπίτι μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία είναι καλά στην υγεία της
Πάτρα
Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Βίντεο από τις τελευταίες εργασίες – Έκλεισε η Βασιλέως Κωνσταντίνου
Από τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου έως τις 9 το βράδυ, θα υπάρξει ολική διακοπή της κυκλοφορίας σε ένα μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας - Οι κλειστοί δρόμοι την Κυριακή στην κλασική διαδρομή
Τελευταίες εργασίες στη Βασιλέως Κωνσταντίνου στο Καλλιμάρμαρο για τον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο