Ελλάδα

Calypsonews: Η συνεργασία του ΕΚΠΑ με το Newsit.gr για το Fact Checking παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους του Zappit.gr, του OnAlert.gr και του Iatropedia.gr

Το calypsonews.gr είναι ένα πιλοτικό έργο που χρηματοδοτείται, στο πλαίσιο των επιδοτήσεων της ΕΕ για μικρής κλίμακας διαδικτυακά μέσα

Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων έχει αναδειχθεί σε επιτακτική ανάγκη για τη δημοσιογραφία, ειδικά σήμερα, σε μια εποχή όπου η ταχύτητα και η ροή της πληροφορίας κυριαρχούν στη ζωή μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, o Λάμπης Ευαγγελάτος, Project Manager στο newsit.gr και ο Γιάννης Χατζηδοπαυλάκης, Chief Comment Moderator στο newsit.gr, παρουσίασαν στους δημοσιογράφους του Zappit.gr, του OnAlert.gr και του Iatropedia.gr, τη νέα ψηφιακή πύλη Calypsonews.gr, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Newsit.gr.

Η παρουσίαση είχε ως στόχο την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις καινοτόμες μεθόδους επαλήθευσης γεγονότων (Fact Checking) που προάγονται από το Calypsonews.gr.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διαδικασία δημιουργίας και λειτουργίας της διαδικτυακής κοινότητας, η οποία θα ενθαρρύνει τους χρήστες να συμμετέχουν ενεργά στην επαλήθευση των πληροφοριών, χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογίες.

Το Calypsonews.gr, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα τον περασμένο Σεπτέμβριο στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ, στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου Υπολογιστικής Δημοσιογραφίας και Τεχνητής Νοημοσύνης του IQ Media Hub, βρίσκεται ήδη σε φάση πιλοτικών δοκιμών στην Ελλάδα.

Στόχος είναι να αναδειχθεί η αξία της συλλογικής προσπάθειας στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη του κοινού στην αξιόπιστη ενημέρωση. Η πρωτοβουλία καθορίζει την ανάγκη αποκατάστασης της αλήθειας σε πραγματικό χρόνο, προάγοντας μια πιο ενημερωμένη και υπεύθυνη κοινωνία.

Παρουσίαση Calypsonews.gr
Παρουσίαση του Calypsonews.gr για το fact checking

Μέσω αυτής της συνεργασίας, το newsit.gr προσφέρει ένα αποτελεσματικό και διαφανές εργαλείο που συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας πιο έγκυρης ενημέρωσης για όλους.

Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι και fact-checkers του newsit.gr, σε συνεργασία με επιστήμονες του ΕΚΠΑ, ελέγχουν και διασταυρώνουν καταγγελίες, βασισμένοι σε αξιόπιστες πηγές και σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το calypsonews.gr είναι ένα πιλοτικό έργο που χρηματοδοτείται από την πρόσκληση DG Connect/2020/5464403, στο πλαίσιο των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μικρής κλίμακας διαδικτυακά μέσα.

Με σκοπό τη στήριξη προϊόντων ειδήσεων υψηλής ποιότητας και την αντιμετώπιση περιπτώσεων ψευδών ειδήσεων, αυτή η πρωτοβουλία επενδύει στη δημιουργία ενός πιο αξιόπιστου και αξιόπιστου μέσου ενημέρωσης.

Το Calypsonews.gr και οι συνεργάτες του στο newsit.gr στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην ενημέρωση, όπου οι χρήστες θα γίνονται ενεργοί συμμετέχοντες στη διαδικασία επαλήθευσης των πληροφοριών, προάγοντας τελικά μια πιο διαφανή και υπεύθυνη κοινωνία.

Το έργο χρηματοδοτείται από το European Media and Information Fund (EMIF) στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Actions in support of Fact-Checking: Scale -up projects».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες σε 7 περιοχές και άνεμοι έως 9 μποφόρ στο ανατολικό αιγαίο – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού με α.α. 4/2026 που εκδόθηκε την Τετάρτη στις 12.00 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά...
Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες σε 7 περιοχές και άνεμοι έως 9 μποφόρ στο ανατολικό αιγαίο – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Έφερναν Ρουμάνους στην Ελλάδα και τους ανάγκαζαν να ζητιανεύουν στα φανάρια: Ντοκουμέντα από την δράση της εγκληματικής οργάνωσης
Τους απειλούσαν και τους έπαιρναν τα ταξιδιωτικά έγγραφα για να τους αναγκάζουν να δουλεύουν για εκείνους - Πώς δρούσε η οργάνωση - 3 συλλήψεις, ταυτοποιήθηκαν άλλοι 7
Αλλοδαπός
Στον ανακριτή ο Μαροκινός που αναγνωρίστηκε ως διακινητής των μεταναστών στη Χίο - Ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού επικεφαλής της ΕΔΕ
Συνολικά 22 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Χίου, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται - Τα ερωτήματα για τη μη χρησιμοποίηση της θερμικής κάμερας
Ναυάγιο με μετανάστες στη Χίο 12