Κόσμος

Χεζμπολάχ: Ενισχύει τους μαχητές της στο νότιο Λίβανο, παρά την εκεχειρία με το Ισραήλ

Οι κατάπαυση του πυρός που θεωρητικά εφαρμόζεται από τη 17η Απριλίου και παρατάθηκε ως τα μέσα Μαΐου
Προσθέστε το newsit.gr στη Google για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, που είναι με το μέρος του Ιράν, έκανε λόγο χθες Δευτέρα (04.05.2026) για μάχες με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε παραμεθόρια κοινότητα στον νότιο Λίβανο, παρά την κατάπαυση του πυρός που συνεχίζει–στη θεωρία τουλάχιστον–να τελεί σε ισχύ από τα μέσα του περασμένου μήνα.

H Χεζμπολάχ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι απώθησε ισραηλινά στρατεύματα που αποπειρώνταν να προελάσουν κοντά στην κοινότητα Ντέιρ Σεργιάν, σε τομέα ελεγχόμενο από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, που έχουν χαράξει «κίτρινη γραμμή» κατά μήκος του νοτίου Λιβάνου.

Μαχητές της Χεζμπολάχ «άνοιξαν πυρ εναντίον εχθρικής δύναμης κι ενεπλάκησαν σε σφοδρές μάχες (…) προκαλώντας τραυματισμούς στις τάξεις του εχθρού», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

«Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, δυο ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά σε μάχη εκ του σύνεγγυς με τρομοκράτες της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο», επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός με ανακοινωθέν του. «Διακομίστηκαν σε νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες», πρόσθεσε.

Aκόμη, η Χεζμπολά ανέλαβε την ευθύνη για σειρά επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων στον νότιο Λίβανο, τονίζοντας πως τις διεξήγαγε σε ανταπόδοση για τις παραβιάσεις «της κατάπαυσης του πυρός από τον ισραηλινό εχθρό».

Tο λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε χθες ότι η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε πάνω από 20 τοποθεσίες στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων κοινοτήτων από όπου ο στρατός του Ισραήλ είχε διατάξει να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι κάτοικοι το πρωί (05.05.2026). Ο στρατός του Λιβάνου έκανε γνωστό ότι αξιωματικός και στρατιώτης του τραυματίστηκαν ελαφρά σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη Κάφρα, καθώς μετέβαιναν από βάση του σε δεύτερη «με στρατιωτικό όχημα».

Παρά την κατάπαυση του πυρός που θεωρητικά εφαρμόζεται από τη 17η Απριλίου και παρατάθηκε ως τα μέσα Μαΐου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν σταματήσει τους βομβαρδισμούς τους, κυρίως στον νότιο Λίβανο. Έχουν δημιουργήσει ζώνη βάθους 10 χιλιομέτρων, που απέκοψαν από τον υπόλοιπο Λίβανο με «κίτρινη γραμμή», κι απαγορεύουν την πρόσβαση στον πληθυσμό και στον Τύπο, καθώς διεξάγουν επιχειρήσεις κατεδαφίσεων.

Σύμφωνα με αριθμούς του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις από τη 2η Μαρτίου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 2.700 ανθρώπους κι έχουν τραυματίσει άλλους 8.200 και πλέον.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πρωτοφανή πρωτόκολλα ασφαλείας για τον Πούτιν – Απομονωμένος σε καταφύγια υπό τον φόβο δολοφονίας
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν επισκέπτεται τις κατοικίες του στην περιοχή της Μόσχας και στο Βάλνταϊ - Μάγειρες, φωτογράφοι και σωματοφύλακες απαγορεύεται να χρησιμοποιούν δημόσιες συγκοινωνίες και ηλεκτρονικές συσκευές κοντά του, ενώ τα σπίτια τους παρακολουθούνται
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Μυστήριο με αμερικανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού – Εξέπεμψε SOS πάνω από τα Στενά του Ορμούζ και χάθηκε
Το γεγονός μάλιστα ότι αμέσως μετά την εξαφάνισή του απογειώθηκαν από τη βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ δύο ελικόπτερα H125, δείχνει ότι είχε ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Αεροσκάφος ανεφοδιασμού