Παρασκευή, 3 Μαΐ
23oC Αθήνα

Αλαφούζος: Αν δεν θέλετε τον Νταμπίζα, φεύγω κι εγώ

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της Θύρας 13 και όταν κλήθηκε να απαντήσει για την επιλογή του Νίκου Νταμπίζα ήταν ξεκάθαρος: “Αν δεν τον θέλετε, να φύγω κι εγώ” είπε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού.

Ο Γιάννης Αλαφούζος ήταν αποκαλυπτικός στη συνένετυξή του στο web radio της Θύρας 13. Μίλησε για την Παναθηναϊκή Συμμαχία, τον Ανδρέα Βγενόπουλο, το γήπεδο αλλά και τον Νίκο Νταμπίζα.

Η ιδέα της Συμμαχίας είναι αποτυχημένη;

“Ελπίζω να μην είναι αποτυχημένη η ιδέα της Συμμαχίας. Είναι σαφές ότι η πραγματικότητα από την θεωρία είχε μεγάλη απόσταση. Αυτό νομίζω οφείλεται και στην κρίση που είχαμε πέρσι αλλά και στο γεγονός ότι πέρσι είχαμε δυο εκλογές με μεγάλη αβεβαιότητα και λανσάραμε την καμπάνια μας στις 2 Ιουλίου. Ενώ είχαμε αρχίσει καλά, εν συνεχεία ήρθαν κάποια κακά αποτελέσματα και έκοψε τη φόρα του κόσμου. Όπως και η καχυποψία που υπήρχε”.

Είναι λογικό ο κόσμος να θεωρεί τον Γιάννη Αλαφούζο μπροστινό του Γιάννη Βαρδινογιάννη ή όχι;

“Εγώ ήξερα τον Δημήτρη Γόντικα από παλιά. Και μίλαγα με τον Δημήτρη και του είχα πει την ιδέα μου από το χειμώνα. Τότε μου είχε πει ότι υπάρχει μια πρόταση από το Κατάρ, σοβαρή όμως. Του είπα ότι αν δεν προχωρήσει ότι έχω αυτή την ιδέα. Τον Φεβρουάρχιο άρχισα να κάνω τις έρευνες οι οποίες αποδείχθηκαν εντελώς λάθος. Να σας θυμίσω ότι πριν μπει η Συμμαχία είχαμε κάνει μια προσπάθεια και είχαμε δεσμεύσεις με 2 εκ. ευρώ από τέσσερις επιχειρηματίες αλλά τότε δεν υπήρξε συμφωνία. Είχε αντιδράσει ο κ. Βγενόπουλος. Παραιτήθηκε η διοίκηση και ολα αυτά έγιναν μπροστά μου οπότε έγινε πιο καθαρό το τι μέλει γενέσθαι με την Συμμαχία.

Με παραιτημένα τα τρία μέλη αυτά. Υπήρξε μια προσπάθεια να μην πάμε στην Συμμαχία. Από τους τέσσερις επιχειρηματίες ο ένας έφυγε τελείως και ο άλλος που είπε ότι θα βάλει 500.000 έβαλε 100.000 και έτσι είχαμε 1,1 εκ. ευρώ για να μπούμε στην Συμμαχία. Αυτά ήταν τα χρήματα που μας βοήθησαν αρχικά”.

Τι βρήκατε όταν μπήκατε στην ΠΑΕ;

“Όταν μπήκαμε στην ΠΑΕ μου δόθηκε μια εικόνα ότι είχαμε 28 εκ. ευρώ άνοιγμα, τα 18 εκ. ευρώ σε ποδοσφαιριστές μαζί με την εφορία και 10 σε άλλα γενικά έξοδα. Αυτή τη στιγμή το άνοιγμα μας είναι 24 εκ. ευρώ. Επίσης την προηγούμενη χρονιά την περίοδο 2012-13 ο Παναθηναϊκός λειτουργούσε με ένα κόστος 29 εκ. ευρώ και μέσα στη χρονιά αυτή κατεβήκαμε κάτω από τα 15 και του χρόνου θα είμαστε, αν τα έσοδα που θα έχουμε είναι στα 13-14 εκ. ευρώ υπολογίζοντας πολύ συντηρητικά από αυτά 5 εκ. ευρώ είναι από την τηλεόραση, 4 από χορηγίες και άλλα 4 τα προσδοκώμενα έσοδα από τα εισιτήρια.

Το μπάτζετ θα είναι 10 εκ. το λειτουργικό. Πέντε εκ. ευρώ για το μπάτζετ του ποδοσφαίρου και 5 για τα λειτουργικά έξοδα. Τα άλλα 3 εκ. θα είναι για τα παλιότερα χρέη.

Στα 5 χρόνια των λειτουργικών εξόδων είναι η διοργάνωση των αγώνων, η ακαδημία, τα έξοδα των ταξιδιών εντός και εκτός, οι φροντιστές, τα πάντα όλα.

Έπι περιόδου Γόντικα έγινε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος. Για παράδειγμα ο Μπουμσόνγκ πάρθηκε την περίοδο που είχε ξεκινήσει η κρίση. Η δέσμευση που πήραμε με τον Μπουμσόνγκ ήταν κοντά στα 10 εκ. ευρώ”.

Ποια είναι η δική σας οικονομική συμμετοχή μέχρι τώρα στην ΠΑΕ;

“Να ξεκινήσω λέγοντας πως ότι γίνεται γίνεται για να ανδρωθεί η Παναθηναϊκή Συμμαψία. Επειδή δεν πήγε όσα καλά περίμενα κάνω ότι μπορώ για να επιβιώσει. Μέχρι στιγμής έχουν μπει στην ομάδα 3,1 εκ. ευρώ και μέχρι το τέλος του μήνα άλλα 3 με 4 εκ. ευρώ. Αυτά δεν έχουν μπει από την Συμμαχία αλλά οι μετοχές θα πάνε στην Συμμαχία.

Για την ΓΗΠΕΛ και την ανάληψη των ευθυνών:

“Δεν υπάρχουν ευθύνες. Η ευθύνη του Βγενόπουλου είναι ότι ανήγαγε το θέμα της ΓΗΠΕΛ ενώ δεν υπάρχει. Εγώ δεν βρήκα πουθενά θέμα ΓΗΠΕΛ. Ο κ. Βγενόπουλος μου έχει πει να κάνουμε λογοδοσία για την ΓΗΠΕΛ. Εδώ δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τα βασικά μας θέματα το να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην ΓΗΠΕΛ. Αν είναι δυνατόν”.

Ο Βγενόπουλος είχε πει ότι αν αναλάβεις τη ΓΗΠΕΛ θα βάλει την επόμενη μέρα 20 εκ. ευρώ;

“Είναι ποτέ δυνατόν αυτό; Με δουλεύεται; Σας λέω ότι μέχρι σήμερα εγώ δεν έχω βρει καμία απαίτηση. Η ΓΗΠΕΛ είναι μια νεκρή εταιρία. Και δεν έχω κανένα δείγμα ότι θα προκύψει θέμα ΓΗΠΕΛ και αν προκύψει θα το πληρώσω εγώ. Αλλά δεν ασχολούμε με τρίχες. Το εμπορικό τους κέντρο ας το κάνουν ότι θέλουν δεν μας αφορά.

Αν είναι να βρούμε εμείς τα λεφτά να διαλέψουμε εμείς τον χώρο και να το χτίσουμε όπου θέλουμε εμείς το γήπεδο”.

Αν ο κ. Βγενόπουλος βάλει 10 ή 5 εκ. ευρώ ας έρθει να αναλάβει την την προεδρία και την ΓΗΠΕΛ και ότι θέλει και εγώ θα είμαι δίπλα του”.

Για την Παιανία θα μας πεις;

“Η Παιανία φέτος είχε παραχωρηθεί δωρεάν. Φαντάζομαι ότι αν ζητηθεί και του χρόνου δωρεάν θα γίνει”

Το λειτουργικό κόστος της Παιανίας πόσο υπολογίζεται;

“Δεν μπορώ να το πω με απόλυτη σιγουριά αλλά πάει 1 εκ. ευρώ μαζί με τους μισθούς των προπονητών. Είναι μεγάλος οργανισμός η Παιανία”.

Έχουμε κάνει προσπάθεια να βρούμε κάτι άλλο;

“Υπάρχει ένας μεγάλος Δήμος, έχει μια μεγάλη έκταση, έχουμε κάνει 2-3 συναντήσεις μαζί τους, ενδιαφέρονται και οι σκέψη είναι να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε ένα δεύτερο προπονητικό κέντρο εκεί. Την Παιανία αν μπορέσουμε να την αποκτήσουμε, ως ιδιοκητήσια νομίζω αξίζει τον κόπο να γίνει. Κοιτάζουμε όμως παράλληλα για να μην έχουμε αυτή την εξάρτηση και θα κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση σε αυτή την περιοχή που δεν θέλω να σας πω αυτή τη στιγμή ποια είναι αλλά είναι πολύ βασικό μέσα στην πόλη να έχουμε χώρους για να βγάζουμε παίκτες. Και για αυτό ανεξαρτήτως της εξέλιξης της Παιανίας προχωράμε και με το άλλο κέντρο”.

Σας είπαμε στις 27 Δεκεμβρίου ότι ήταν λάθος που έδωσες στον Τσάκα 20 μέρες περιθώριο και να πέσεις στην λούμπα όπως έπεσε στην λούμπα αρκετός κόσμος. Τον πρώτο Τσάκα τον εχετε παρουσιάσει στον ΣΚΑΙ. Τον δεύτερο Τσάκα, του δίνεται περιθώριο με την πριγκιποπούλα. Που έχουν φτάσει αυτή τη στιγμή οι αγωγές για αυτόν τον άνθρωπο;

“Οι αγωγές δυστυχώς στην Ελλάδα κάνουν 3-4 χρόνια να εκδικαστούν. Για απλές δυσφημίσεις και αγωγές η δικαιοσύνη δεν προσδιορίζει χρόνο. Έχει γίνει η μύνηση. Να σας πω για τον Τσάκα. Συνεργάστηκα πάρα πολύ στενά με τον Ανδρέα Βγενόπουλο εκείνη την περίοδο και η βοήθεια του στο κομματι εκείνο ήταν σημαντική. Και με τον Νίκο Πατέρα. Και ξεσκεπάσαμε τον Τσάκα με την Αύξηση που κάναμε ειδικά για αυτόν. Μας έκανε τεράστια ζημιά αυτή η περίοδος. Είχαμε πολλά προβλήματα και μας πίεζαν οι δημοσιογράφοι. Έκανε ανακοινώσεις έπρεπε να απαντήσουμε εμείς. Τέλη Δεκεμβρίου τον τελειώσαμε τον Τσάκα και τώρα δεν μπορεί να εμφανιστεί πουθενά. Τέλειωσε το σήριαλ Τσάκα για πάντα”.

Με την διαιτησία τι γίνεται;

“Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Στο θέμα της διαιτησίας παίρνουμε πολλά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε αυτά που γίνονται. Ένα από τα πράγματα που κάναμε είναι ότι υποβάλλουμε την Δευτέρα μυνητήρια αναφορά. Όπου ένας δικηγόρος και η διοίκηση του Παναθηναϊκού υποβάλλουν μυνήσεις για τα παιχνίδια που έχει κλαπεί φέτος ο Παναθηναϊκός. Υπάρχει αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη έρευνα από τον Κορέα στα θέματα των στημένων πινάκων διαιτησίας και ο κ. Σαρρής, ο Κουρίδης ο οποίος είναι νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ και συνέχεια είναι πολέμιος του Παναθηναϊκού είναι κατηγορούμενοι”.

Την υπόθεση των στημένων την παρακολουθείτε; Θεωρείτε ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί;

“Όχι όσο καλά θα ήθελα να λειτουργεί. Αλλά σε έναν βαθμό κάποιοι δικαστές λειτουργούν. Ήταν δύσκολο να γίνει αυτό και το δουλεύουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμείς ήδη έχουμε πάρει πρωτοβουλίες να βρούμε συμμάχους για τον αγώνα εναντίων της διαιτησίας. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που μπορεί να συνεργαστούμε από το καλοκαίρι και μετά. Το θέμα θέλουμε να το λύσουμε μόνοι μας αλλά όλοι οι σύμμαχοι είναι ευπρόσδεκτοί”.

Ρωτάνε πάρα πολλοί για το γήπεδο, εσείς θα θέλατε να μείνουμε πάντα εδώ. Έχετε κάποιο πλάνο να χτίσουμε ένα σύγχρονο γήπεδο 45.000 θέσεων στην Λεωφόρο, όπως παρουσιάζουν και τα παιδιά του ΠΑΝ.ΚΙ;

“Αυτή θα ήταν η δική μου η επιθυμία. Τα σχέδια του ΠΑΝ.ΚΙ είναι πάρα πολύ ωραία αλλά προβλέπουν σημαντικές
αλλαγές στην χρήση των σχολείων και του βενζινάδικου δίπλα. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν είναι ώριμα για να μιλήσουμε για ένα καινούριο γήπεδο. Το πιο ρεαλιστικό σχέδιο είναι να μείνουμε στην Λεωφόρο και να το μεγαλώσουμε μέσα στο όριο του σημερινού μας χώρου. Επίσης ανασκευάζοντας το γήπεδο κομμάτι, κομμάτι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε”.

Εμείς οι οπαδοί ότι σάπιο υπήρξε ή θα υπάρξει με το καιρό το αποβάλλουμε. Δεν δεχόμαστε χαφιέδες στην ομάδα μας. Πιστεύουμε ότι η επιλογή Νταμπίζα είναι λάθος. Η Θύρα 13 δεν τον αποδέχεται. Ο Νταμπίζας είναι ένα λάθος. Το λάθος δεν διορθώνεται με λάθος;

“Εγώ πήρα τον Νταμπίζα της Νιουκάστλ. Ο Νταμπίζας ήταν τρία χρόνια στον Ολυμπιακό και από αυτά τα δυο χρόνια το πρωτάθλημα πήρε ο Παναθηναϊκός. Αν θέλετε να δημιουργήσετε πρόβλημα με φαντασιώσεις ότι είναι Ολυμπιακό είναι δικό σας πρόβλημα. Αν δεν θέλετε τον Νταμπίζα τότε να φύγω και γω. Όταν εγώ παίρνω μια ευθύνη και στηρίζω έναν άνθρωπο τον στηρίζω μέχρι το τέλος”.

Ποιο είναι το βιογραφικό του Νταμπίζα για να είναι τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού; 

“Πρώτα από όλα είχα δει τον Λεωνίδα Βόκολο. Ήταν στην Εθνική Ελλάδος είχε τα νέα τα παιδιά, δεν του έκανα πρόταση για να έρθει στον Παναθηναϊκό αλλά θα ήμουν ευτυχής. Συζήτησα με τον Φύσσα αντιλαμβάνομαι ότι ήταν δύσκολο να φύγει. Ζήτησα και από αυτον γνώμες και πλήροφορίες. Εξετάσαμε την λύση του Λυμπερόπουλου αυτός μας είπε ότι θέλει να είναι μάνατζερ και εμείς ψάχναμε κάτι διαφορετικό. Ήρθαν αρκετοί ξένοι αλλά δεν θέλαμε να επιλέξουμε κάποιον ξένο γιατί είχα κακές εμπειρίες. 
Από εκεί και πέρα ένα μεσημέρι έφαγα με τον Γιώργο Καραγκούνη, τον Νταμπίζα δεν τον ήξερα, μιλώντας με τον Γιώργο και ανταλλάσοντας σκέψεις μου είπε ότι ένας πολύ σοβαρός και έντιμος άνθρωπος είναι ο Νταμπίζας ο οποίος είχε παίξει στον Ολυμπιακό και είναι Άρης όχι Ολυμπιακός. Δεν είναι ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος από μια ομάδα πάει σε μια άλλη επαγγελματικά.
Ο Γιώργος δεν μου είπε πάρε τον Νταμπίζα γιατί δεν είναι δουλειά του αυτή. Μου έδωσε απλά το τηλέφωνο του και γω του ζήτησα να τον πάρει πρώτα αυτός και να τον ενημερώσει ότι θα τον πάρω. Όταν ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις γραπτώς με εντυπωσίασε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θέλει να διοικηθεί μια ομάδα. 
Τον Δημήτρη Σαραβάκο ο Νίκος Νταμπίζας μου τον πρότεινε και μου τον σύστησε”.

Ο Παναθηναϊκός θέλει τον Φιγκερόα αλλά υπό όρους

Πρέπει να “τιτιβίσει” ανάκληση ο Αλαφούζος!

Αλαφούζος: Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους Ολυμπιακούς

Μόνο Ζέκα και Μαυρίας δεν πωλούνται

Εγκρίθηκε το δάνειο 5 εκ. ευρώ από το ΔΣ του Παναθηναϊκού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε