Τετάρτη, 4 Δεκ.
14oC Αθήνα

Νέα μέτρα για την οπαδική βία: «Κάμερες από τις 7 Μαρτίου και ταυτοπροσωπία από τις 9 Απριλίου στα γήπεδα»

Νέα μέτρα για την οπαδική βία: «Κάμερες από τις 7 Μαρτίου και ταυτοπροσωπία από τις 9 Απριλίου στα γήπεδα»
ΦΩΤΟ eurokinissi

Το άνοιγμα των γηπέδων από τις 12 Φεβρουαρίου, αλλά και τα νέα μέτρα για την οπαδική βία, με κάμερες και ταυτοπροσωπία, για την επιστροφή των θεατών στις κερκίδες των αγώνων της ποδοσφαιρικής Super League 1, ανακοίνωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης και Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Δύο μήνες μετά το “κλείσιμο” των γηπέδων στα παιχνίδια της Super League 1, ως αντίδραση στα νέα σοβαρά επεισόδια σε δύο αγώνες Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, η ώρα για την επιστροφή των θεατών έφθασε και οι Βρούτσης και Παπαστεργίου εξήγησαν τον τρόπο που θα συμβεί αυτό, αλλά και τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για τους οπαδούς.

Τη διαδικασία ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέροντας τα εξής: «Μου ανατέθηκε η εντολή για να κάνω την πρώτη ενημέρωση πριν από 2 μήνες μετά από ένα τραγικό γεγονός. Ήταν μέτρα δυσάρεστα και δόθηκε ένα περιθώριο δύο μηνών στους υπουργούς και τις ομάδες για να προσαρμοσθούν».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βρούτσης ανακοινώνοντας ότι το γήπεδο θα κλείνει οριστικά, αν υπάρχει οποιαδήποτε παράβαση της νέας νομοθεσίας, ενώ στη συνέχεια επισήμανε ότι “από τις 6 Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία και από τις 7 Μαρτίου, όποιο γήπεδο δεν έχει εγκαταστήσει κάμερες, δεν θα μπορεί να έχει οπαδούς”.

Από την πλευρά του, ο Παπαστεργίου εξήγησε τη διαδικασία με την ταυτοπροσωπία στα γήπεδα, ενώ τόνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας κερκίδας για ηλικιωμένους που δεν θα έχουν smartphone, αλλά υποστήριξε ότι στόχος είναι να μην υπάρχουν εξαιρέσεις για κανέναν.

Οι δηλώσεις Βρούτση

«Ο αθλητισμός ενώνει, δεν διχάζει. Δεν έχει χρώμα.

Πήγαμε με ένα νομοθετικό σχέδιο και το θετικό είναι ότι όλες οι πλευρές ήταν με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

Εκσυγχρονίζει και θωρακίζει τα γήπεδα κατ’ εξοχήν ποδοσφαίρου και ελπίζουμε όλα τα γήπεδα της χώρας.

Είχε προηγηθεί και μια συμμαχία όλων των ΠΑΕ. Συναντηθήκαμε με τα θεσμικά όργανα της Super League 1 και της Basket League. Συναντηθήκαμε και με την ΕΠΟ και δημιουργήσαμε συμμαχία.

Από την Τρίτη 13/2 ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον, μια νέα ΔΕΑΒ. αυστηρές κυρώσεις. Δρακόντειες. Κλείσιμο γηπέδου από φιλάθλους σε ρίψη κροτίδων, πυρσών, κλείνει το γήπεδο από την επόμενη Κυριακή. Στόχος είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα και τη βαθμολογία, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και του ποδοσφαίρου, Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της UEFA και της FIFA αλλά η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει την ασφάλεια του πολίτη. δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη για το αν θα κλείσουν ή όχι τα γήπεδα. Η ποινή είναι συγκεκριμένη, έρχεται η έκθεση της ΔΕΑΒ, το φύλλο του παρατηρητή αποφασίζεται το κλείσιμο του γηπέδου την επόμενη Κυριακή. Έχω ευχηθεί να μην χρειαστεί να κλείσει κανένα γήπεδο. Να το χαιρόμαστε όλοι να χαιρόμαστε την ομορφιά του ποδοσφαίρου, αλλά αν δεν τηρηθούν αυτά, οι αγωνιστικές ή η αγωνιστική θα γίνεται χωρίς φιλάθλους.

Στις 6/3, μέρα Τετάρτη, ξεκινά μια συγκεκριμένη διαδικασία, με την εγκατάσταση καμερών και αν δεν έχει τηρηθεί δεν θα ανοίξει κανένα γήπεδο. Δώσαμε απαραίτητο χρόνο. Για πρώτη φορά τρία υπουργεία, με κλιμάκια επισκέφτηκαν και τα 14 γήπεδα. Είδαν την ιδιομορφία του κάθε γηπέδου και υπήρξαν ειδικές εκθέσεις. Από την Τετάρτη 6/3 και μετά οι κάμερες που θα εγκατασταθούν εξασφαλίζουν το αν θα ανοίξουν ή όχι τα γήπεδα. Πιστεύω ότι θα έχει βγει και το ΦΕΚ για τις κάμερες. Αύριο στο ραντεβού μου με τον πρόεδρο της Super League 1 και της Basket League θα δοθεί το φύλλο του ΦΕΚ.

Όλοι είμαστε απέναντι στην βία γι’ αυτό κι η συνεννόηση που υπήρξε μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι.

Τρίτη 9/4, η μεγάλη θεσμική αλλαγή είναι η ταυτοπροσωπία, το ποιος θα μπαίνει στο γήπεδο. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση έχει τέτοια πρωτοβουλία και έχει τέτοια συναίνεση. Προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε την αθλητική βία, που εκκολάπτεται μέσα στα γήπεδα.

Μία ακόμα αλλαγή είναι μία λέσχη ανά έμβλημα κι η ρήτρα παραβατικότητας. Θα παρακρατούμε λεφτά από το στοίχημα εφόσον οι ομάδες πέφτουν σε παραβατική συμπεριφορά. Αυτά τα λεφτά θα τα επιστρέφουμε στον αθλητισμό.

Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στους παράγοντες του αθλητισμού και στους θεσμικούς εκπροσώπους. Όλοι θέλουμε να πάει ψηλά ο αθλητισμός».

Οι δηλώσεις του Παπαστεργίου

«Στο υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι γιατί αποτελούμε και εμείς κομμάτι αυτής της πολύ μεγάλης αλλαγής που συντελείται στο χώρο του αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου. Οφείλουμε να παλέψουμε όλοι μαζί το φαινόμενο της βίας όπως αυτή εκφράζεται πέριξ ή και μέσα από τα γήπεδα και οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αυτές ώστε να μπορούν οι οικογένειες να πηγαίνουν στα γήπεδα χωρίς να φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί κάτι.

Το τρίπτυχο είναι νομοθέτηση-κάμερες-ταυτοπροσωπία, τα δύο πρώτα αναλύθηκαν, πάμε να δούμε τι θα κάνουμε με το τρίτο, το θέμα της ταυτοπροσωπίας.

Μέχρι σήμερα ηλεκτρονικό εισιτήριο υπήρχε, οπότε κάποιος θα πει “τι καινούριο κομίζετε”; Και παλιά είχαμε όμως ξέρετε πως έλεγχος ταυτοπροσωπίας δεν γινόταν πραγματικά. Και δεν μπορεί να γίνει με τον κλασικό τρόπο, να είναι η αστυνομία στις θύρες όλων των γηπέδων κάθε Κυριακή γιατί αυτό θέλει εκατοντάδες αστυνομικούς. Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να κάνει αυτή τη δουλειά.

Η λύση λοιπόν έρχεται από την τεχνολογία και η λύση έχει να κάνει με το κλείδωμα του εισιτηρίου στο κινητό μας τηλέφωνο. Η διαδικασία που επιλέξαμε είναι πολύ απλή και θα την αναλύσουμε αμέσως τώρα.

Η αγορά των εισιτηρίων συνεχίζεται με τον κλασικό τρόπο, όπως αγοράζαμε εισιτήρια από πλατφόρμες ιδιωτικές ή τις πλατφόρμες των ομάδων. Ούτως η άλλως το εξαγώγιμο προϊόν της αγοράς εισιτηρίου ήταν ένα QR code, ένα barcode και ένας αριθμός εισιτηρίου.

Από εκεί και πέρα ερχόμαστε με αυτό τον αριθμό να χρησιμοποιήσουμε το gov wallet, μία εφαρμογή που έχει αγκαλιαστεί ήδη από εκατομμύρια Έλληνες προκειμένου να μπορέσουμε να εισάγουμε το εισιτήριο εκεί.

Απαραίτητη προϋποθέση για να μπορέσουμε να κατεβάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε το wallet είναι να έχουμε εγγραφεί στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας. Η διαδικασία είναι απλή για αυτό και 4 εκατομμύρια Έλληνες έχουν ήδη εγγραφεί».

Για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν smartphone: “Είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει. Είμαστε αντίθετοι στο να δημιουργήσουμε οριζόντιες εξαιρέσεις, αλλά εξετάζουμε το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια θύρα σε κάθε γήπεδο για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία”.

LIVE οι ανακοινώσεις για την οπαδική βία και το άνοιγμα των γηπέδων

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το “κλείσιμο” των γηπέδων στις 11 Νοεμβρίου 2023.

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις