Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο Ρονάλντο έδειξε… το δρόμο! Στον τελικό του Euro 2016 η Πορτογαλία

ΦΩΤΟ Reuters
ΦΩΤΟ Reuters

Η πρώτη της νίκη στο τουρνουά έφερε και την σημαντικότερη πρόκριση. Η Πορτογαλία επέστρεψε μετά από 12 χρόνια σε τελικό Euro, επικρατώντας στη Λιόν της Ουαλίας με 2-0. Πρωταγωνιστής στη νίκη της ομάδας του Φερνάντο Σάντος ο Κριστιάνο Ρονάλντο, με γκολ και… δημιουργία.

Δείτε ΕΔΩ το LIVE του αγώνα

Η Πορτογαλία είναι η πρώτη φιναλίστ στο Euro 2016, στον δεύτερο τελικό της ιστορίας της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά από εκείνον το 2004. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος επικράτησε στον πρώτο ημιτελικό της Ουαλίας με 2-0 στη Λιόν (πρώτη νίκη τους σε κανονική διάρκεια αγώνα) με σκόρερ τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Νάνι και περιμένει τον αντίπαλό της στον τελικό της Κυριακής (10/7), που θα προκύψει από τον αυριανό αγώνα ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Οι Ίβηρες ήταν αυτοί που προσπάθησαν από νωρίς να επιβάλουν το παιχνίδι τους, έχοντας την κατοχή της μπάλας και προσπαθώντας να φτάσουν στην αντίπαλη περιοχή. Η Ουαλία δεν πίεσε ψηλά, θέλοντας να προσέξει τα μετόπισθεν (ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε πάει στα άκρα για να δημιουργήσει ρήγματα), αλλά έτσι δεν μπόρεσε να κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή του Ρούι Πατρίτσιο.

Μετά το πέρας του δεκάλεπτου το παιχνίδι έγινε πιο ισορροπημένο, αλλά και γρηγορότερο, με τους Βρετανούς να ανεβάζουν την απόδοση τους και να βγαίνουν μπροστά κυρίως από τα δεξιά (στην πλευρά του Γκερέιρο) και ψάχνοντας να βρουν τον Μπέιλ. Πάντως, καμία ομάδα δεν πήρε.. ρίσκο να πιέσει παραπάνω κι έτσι δεν είδαμε κάποια μεγάλη ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο!

Το 45λεπτο ολοκληρώθηκε με την κεφαλιά του Ρονάλντο να περνάει αρκετά έξω απ’ την εστία του Χένεσεϊ (44′), στη μοναδική στιγμή που τον έχασε ο Κόλις απ’ τα… μάτια του.

Η επανάληψη πάντως ξεκίνησε με εκπληκτικό τρόπο. Στο 50′ οι Πορτογάλοι κέρδισαν κόρνερ, ο Ζοάο Μάριο το εκτέλεσε με πάσα, ο Ράφαελ Γκερέιρο έκανε τη σέντρα και ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τρομερό επιτόπιο άλμα και δυνατή κεφαλιά, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Με το γκολ αυτό, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε τα εννέα τέρματα σε τελικές φάσεις Euro κι έπιασε στη σχετική λίστα τον Μισέλ Πλατινί.

Τρία λεπτά αργότερα ο Ρονάλντο έκανε το σουτ έξω απ’ την περιοχή, ο Νάνι μπήκε στην πορεία της μπάλας και με προβολή έκανε το 2-0 για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος!

 Αμέσως μετά από αυτή την εξέλιξη ο Κόουλμαν άλλαξε την επιθετική του γραμμή, βάζοντας στο ματς τους Βόουκς, Τσερτς και Γουίλιαμς, έτσι ώστε να ξαναμπούν στο παιχνίδι. Οι Ίβηρες όμως έφτασαν πολύ κοντά στο 3-0 στο 65′. Ο Χένεσεϊ δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη μπάλα στο μακρινό σουτ του Νάνι, αλλά ο Ζοάο Μάριο από κοντά έστειλε τη μπάλα άουτ.

Οι Ουαλοί έκαναν της προσπάθεια τους στη συνέχεια, είχε μια πιο επιθετική δραστηριότητα, αλλά δεν ήταν αρκετή για να αγχώσει την ομάδα του Σάντος, που στο 78′ έφτασε και πάλι κοντά στο 3-0, με τον Χένεσεϊ να αποκρούει με δεύτερη προσπάθεια και πάνω στη γραμμή το κοντινό σουτ του Ντανίλο.

Ο Μπέιλ πάντως προσπάθησε να δώσει νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση, αλλά τα σουτ του δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον Ρουί Πατρίτσιο κι έτσι η ομάδα του Σάντος πήρε τη μεγάλη πρόκριση.

Οι συνθέσεις:

Πορτογαλία (Φερνάντο Σάντος): Ρουί Πατρίσιο, Σέντρικ, Μπρούνο Άλβες, Φοντέ, Γκερέιρο, Ντανίλο, Ζοάο Μάριο, Αντριέν Σίλβα (79’ Μουτίνιο), Ρενάτο Σάντσες (74’ Αντρέ Γκόμες), Νάνι (87’ Κουαρέσμα), K. Ρονάλντο. 

Ουαλία (Κρις Κόουλμαν):
 Χένεσεϊ, Γκάντερ, Τσέστερ, Κόλινς (66’ Τζ. Γουίλιαμς), Α. Γουίλιαμς, Τέιλορ, Κινγκ, Λέντλεϊ (58’ Βόουκς), Άλεν, Μπέιλ, Ρόμπσον Κανού (63’ Τσερτς). 

Διαιτητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία) 

Γήπεδο: «Stade de Lyon»

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε