Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Εκδικάστηκε η έφεση του “δικέφαλου του Βορρά”! Από Δευτέρα η απόφαση

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
Eurokinissi

Τις πρώτες ώρες της Πέμπτης (01:50) ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της έφεσης του ΠΑΟΚ κατά της πρωτόδικης απόφασης για όσα έγιναν στο ντέρμπι της Τούμπας με την ΑΕΚ, που δεν ολοκληρώθηκε. Προθεσμία για υπομνήματα στις δυο ΠΑΕ μέχρι τη Δευτέρα.

Εκδικάστηκε από την αρμόδια Επιτροπή της ΕΠΟ -και μετά από μια 8ωρη συνεδρίαση- η έφεση του ΠΑΟΚ για την ποινή που του επιβλήθηκε πρωτόδικα, για όσα έγιναν στο ντέρμπι της Τούμπας με την ΑΕΚ.

Η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την προσεχή Δευτέρα, αφού ο δικαστής κ. Σκουτέρης έδωσε προθεσμία στις δυο ΠΑΕ μέχρι το μεσημέρι εκείνης της ημέρας (14:00) για να καταθέσουν τα υπομνήματα τους.

Την πλευρά της ΑΕΚ εκπροσώπησαν -στη διαδικασία της έφεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της πρωτόδικης απόφασης για το ντέρμπι της Τούμπας που δεν ολοκληρώθηκε- η δικηγόρος, Έλλη Ρίζου, ο αντιπρόεδρος της ΑΕΚ, Μηνάς Λυσάνδρου και ο διευθυντής επικοινωνίας, Ανδρέας Δημάτος

Ο ΠΑΟΚ εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Σημαιφορίδη, Μπίρδα, Μαυρομάτη, τον υπεύθυνο επικοινωνίας, Κυριάκο Κυριάκο, τον Μάκη Γκαγκάτση και τον Παντελή Κωνσταντινίδη.

Η εκδίκαση ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, μετά από αρκετές διακοπές (σ.σ. μια μεγάλη και κάποιες ολιγόλεπτες), με τον Δημήτρη Σκουτέρη να εκδικάζει κανονικά την υπόθεση, αφού η έφεση της ΠΑΕ ΑΕΚ -για εξαίρεση του- απορρίφτηκε ομόφωνα, μετά από συζήτηση 1,5 ώρας. Μάλιστα υπήρξε και μια στιγμή έντασης ανάμεσα στον κ. Σκουτέρη και τη νομική εκπρόσωπο της Ένωσης, Έλλη Ρίζου.

Ένταση μεταξύ Σκουτέρη και ΑΕΚ: «Απαράδεκτο αίτημα» – Ρώτησε τον ΠΑΟΚ αν τον εμπιστεύεται

Μετά από περίπου 1,5 ώρα η διαδικασία ξεκίνησε και πάλι, Η πλευρά του ΠΑΟΚ προσπάθησε να υποστηρίξει πως η πρωτόδικη απόφαση “… έχει τεράστιες πλημμέλειες”  και πως το φύλλο αγώνα του διαιτητή Κομίνη “… είναι ένα κουρελόχαρτο”.

Επίσης, ανέφερε πως οι παίκτες της ΑΕΚ δεν ήταν τρομοκρατημένοι στα αποδυτήρια της Τούμπας και πως ο διαιτητής Κομίνης σφύριξε για την επανέναρξη του ντέρμπι. Μάλιστα, ο ΠΑΟΚ ζήτησε να εξεταστεί ως στοιχείο και ένα σχετικό μονταρισμένο video από τα αποδυτήρια, προσκομίζοντας και υλικό τεσσάρων ωρών. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί αν θα τα λάβει υπόψη του ως στοιχεία ή όχι.

Οι άνθρωποι της ΑΕΚ σχολίασαν για το video πως «…δεν επιτρέπεται στον δεύτερο βαθμό να έρχονται στοιχεία τα οποία δεν προσκομίστηκαν στον πρώτο βαθμό από αμέλεια του εγκαλούμενο». Επίσης, η δικηγόρος της Ένωσης, Έλλη Ρίζου τόνισε πως η εικόνα του Ιβάν Σαββίδη με όπλο στον αγωνιστικό χώρο διέσυρε τη χώρα μας διεθνώς, κάτι που προκάλεσε μια από τις πολλές εντάσεις της εκδίκασης. Η συγκεκριμένη απάντηση έφερε την αντίδραση των εκπροσώπων του ΠΑΟΚ και την αποχώρηση του Μάκη Γκαγκάτση από την αίθουσα. Στην τοποθέτηση της, η νομική εκπρόσωπος της ΑΕΚ επισήμανε πως τα γεγονότα της Τούμπας προκάλεσαν και την απειλή του Grexit.

Το μονταρισμένο video από τα αποδυτήρια της Τούμπας που κατέθεσε ο ΠΑΟΚ στην έφεση

Μαυρομάτης: “Περάσαμε ένα μήνα των παθών, πρώτα με την υποκριτική στάση του Γκαρθία και ύστερα με τα όσα έκανε ο Κομίνης. Υπήρξε μια επικοινωνιακή καταιγίδα σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη. Η ΑΕΚ προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί αυτό, θέλει να πάρει ένα πρωτάθλημα στα χαρτιά, ενώ έχει χάσει ένα τέτοιο στο παρελθόν. Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την εικόνα του Ιβάν Σαββίδη, μόνο για δημιουργία κλίματος εντυπώσεων. Να εξετάσετε την υπόθεση ανεπηρέαστοι απ’ αυτό το κλίμα”

Γκαγκάτσης: “Πώς θα υπάρξει μια δίκαιη κρίση, αν δεν εξεταστεί ένας τέτοιος μάρτυρας;”

Μαυρομάτης: “Είναι προφανές από το video ότι ο Ιβάν Σαββίδης προκαλείται από τον πάγκο της ΑΕΚ. Είναι εκνευρισμένος και βγάζει το μπουφάν του. Και εδώ αρχίζουν τα παράλογα. Ο Δημητριάδης είπε ότι ήθελε να δείξει το όπλο, πράγμα που είναι αδιανόητο. Αν ήθελε να το δείξει θα έκανε με τρόπο λιγότερο φανερό σε όλους. Δεν συνειδητοποιεί ότι έχει το όπλο πάνω του. Δεν κάνει κίνηση για να πιάσει το όπλο. Αρνούμαστε ότι απώθησε τον Δημητριάδη. Δεν απείλησε κανέναν, δεν έβγαλε το μπουφάν για να δείξει το όπλο. Το όπλο δεν το έχει δει κανένας από τους παρευρισκόμενους. Δεν το καταγράφει κανείς σε εκθέσεις. Και ο Κομίνης ακόμα γράφει ότι ο Λυσάνδρου του το είπε. Δεν το έχει δει. Δεν το είδαν ούτε από την ΑΕΚ ούτε από την αστυνομία”.

“Οι παίκτες της ΑΕΚ συζητούσαν φιλικά, έβγαζαν φωτογραφίες (σ.σ. έκανε λόγο για σέλφι του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου) και αυτή δεν είναι εικόνα τρομοκρατημένων ανθρώπων. Στις 22:55 φαίνεται στο video ότι ο διαιτητής βγαίνει από τα αποδυτήρια και στέλνει τον Στυλιαρά να δει τον αγωνιστικό χώρο. Δείχνει με νοήματα να βγουν οι παίκτες στο γήπεδο, σφυρίζει, περνάει ένα λεπτό, έρχεται ο Δημητριάδης και κάνει μία χειρονομία άρνησης για επιστροφή στον αγωνιστικό χώρο. Πιο χαρακτηριστική κίνηση άρνησης να υπακούσει σε αυτά που είπε ο διαιτητής, δεν υπάρχει. δεν χρειάζεται ήχος. Ποια είναι η εξύβριση του κ. Μίχελ; Πού είναι η προσβολή; Αν δεν είναι απειλή, δεν είναι καμία άλλη πράξη. Το ‘τελείωσες’ του το είπε συναδελφικά, ήταν παλιός διαιτητής”

“Ο κ. Σαββίδης έφερε νόμιμα όπλο με νόμιμη άδεια που είχε πάρει. Ακόμη κι αν απώθησε τον Δημητριάδη, αυτό δεν συνιστά απειλή. Δεν υπάρχει απειλή που να δικαιολογεί τόσο μεγάλη ποινή για τον Ιβάν Σαββίδη”

Μπίρδας: “Να αποφανθείτε μόνο νομικά. Ο ΠΑΟΚ έχει δίκιο και με την ουσία. Ακόμα και αν υπήρχε κλίμα που η ΑΕΚ δεν μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα, ας παίξουμε τα επόμενα λεπτά. Ανυπαίτιος ο ΠΑΟΚ, ανυπαίτια και η ΑΕΚ”

Σημαιοφορίδης: “Αισθάνομαι θιγμένος ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου όταν σε μία υπόθεση νομικού περιεχομένου, εμφανίζονται μπαμπούλες που προσπαθούν να επηρεάσουν τη δικανική σας κρίση. Δεν αποδέχομαι ούτε τα Grexit, ούτε τίποτα άλλο. Ο κ. Κομίνης θέλει να καταδικάσει τον ΠΑΟΚ μέσα σε 11 γραμμές. Ο διαιτητής λέει ψέμματα ευθέως. Όλοι είδαν διαφορετικά πράγματα απ’ αυτά που λέει ότι είδε εκείνος. Το φύλλο αγώνα είναι ένα κουρελόχαρτο. Ο κ. Κομίνης εγκλημάτισε εις βάρος του ποδοσφαίρου με την επιδερμική αναφορά του στο φύλλο αγώνα”

“Το φύλλο αγώνα του Κομίνη είναι ένα κουρελόχαρτο. Τι λέει; Πουθενά στο φύλλο αγώνα δεν αναφέρεται σε χρόνους τέλεσης πράξεως ή σε γεγονότα. Οφείλει να καταγράψει χρόνο τέλεσης πράξης. Δεν μπορεί να τα γράψει όπως τα έγραψε, σκοπίμως κατ΄εμέ. Δεν μπήκε ο Δημητριάδης στον αγωνιστικό χώρο; Γιατί δεν το έγραψε; Είχε δικαίωμα να μπει στον αγωνιστικό χώρο; Όχι. Πού είναι οι αναφορές του; Πού είναι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας; Πώς εντοπίζονται όλα στον ΠΑΟΚ; Δεν σκέφτηκε ο αθλητικός δικαστής γιατί βγήκε ο Στυλιαράς στον αγωνιστικό χώρο; Για να ελέγξει το χορτάρι;”

“Ο Κονέ συνομολόγησε ‘τι να βγούμε να παίξουμε, επτά λεπτά;’. Άρα κάποιος του είπε να βγει να παίξει επτά λεπτά. Ο Χιμένεθ τα είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser της πατρίδας του. Λέει ότι “ο διαιτητής μας είπε να βγούμε να παίξουμε, αλλά ο πρόεδρος μας είπε να μην βγούμε”. Τα λένε μόνοι τους. Είμαι οργισμένος με το πρωτοβάθμιο όργανο, γιατί αυτά δεν τα έλαβε υπόψιν του. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει δίκιο 99%, αλλά 100%. “Μόλις διάβαζα την απόφαση από τη μία γέλαγα και από την άλλη ένιωθα οργή”.

“Οι Μαουρίτσιο και Μάτος μιλούσαν μεταξύ τους, ο Χριστοδουλόπουλος έβγαζε selfie. Άλλος έπινε καφέ, Δεν υπάρχει κανένας τρόμος στους παίκτες της ΑΕΚ, γι’ αυτό πρέπει να δείτε το video. Ο ΠΑΟΚ έχει 100% δίκιο. Το κουρελόχαρτο του κ. Κομίνη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από το πρωτοβάθμιο όργανο. Είναι η πιο διάτρητη απόφαση που έχω διαβάσει ποτέ. Δικαιολογεί τον Κομίνη ότι ορθώς διέκοψε τον αγώνα. Επίσης, κανείς δεν δικαιολόγησε τη συμπεριφορά του Σαββίδη, ούτε καν ο ίδιος”.

Γκαγκάτσης: “Ό,τι δεν είδε κανείς στον ΠΑΟΚ στα 92 χρόνια της ιστορίας του, τα είδαμε από τις 25 Φεβρουαρίου. Μετά την εμφάνιση γκεστ σταρ του προπονητή του Ολυμπιακού, ήρθε μετά η ΑΕΚ και είχαμε την τρομοκρατία a la carte. Όπως θα δείτε από το video δεν συζητάμε με τον Κομίνη και τον Λυσάνδρου κάτι άλλο πέραν του αν μετράει το γκολ ή όχι. Αυτό ήθελαν να ξέρουν, αν θα μετρήσει γκολ. Μια εικόνα ήταν όλη η ιστορία. Μια εικόνα που για κάποιους ήταν σοκαριστική, για άλλους ήταν τρομοκρατία a la carte, μια εικόνα που ζωντανά δεν την είδε κανείς, παρά μόνο ο φωτογράφος. Έπαιξε μεγάλο ρόλο στην πρωτόδικη απόφαση ο κανιβαλισμός που έγινε εις βάρος του κ. Σαββίδη από ΜΜΕ της Ελλάδας”.

Ρίζου: “Οι εικόνες διέσυραν τη χώρα μας διεθνώς. Μήπως θα μας πει ο κ. Γκαγκάτσης ότι ήταν φωτομοντάζ ή ότι δεν υπήρχε όπλο;”

Μαυρομάτης: “Είπε κανείς ότι δεν υπήρχε το όπλο;”

Σκουτέρης: “Πάλι ελεγχόμενος θα είμαι, γιατί δικάζω τέτοια ώρα…”

Ρίζου: “Αυτός ο αυταρχισμός είναι ενδεικτικός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Γιατί δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον διασυρμό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είδαμε εκεί, έναν έξαλλο οπλοφόρο Σαββίδη, να εισβάλει συνοδεία έξι σωματωδών ανθρώπων, να επιτίθεται στον Βασίλη Δημητριάδη και τον ρεπόρτερ της NOVA. Στα αποδυτήρια, ο έξαλλος οπλοφόρος Σαββίδης κυνήγησε τον Κομίνη και προσπάθησε να μπει μέσα. Η FIFA δεν θα δεχτεί στις τάξεις της μια χώρα όπου υπάρχει τέτοια ασυδοσία”.

“Τι αμφισβητεί ο ΠΑΟΚ; Ότι εισέβαλε ο Σαββίδης με το όπλο; Ότι έκανε νεύμα στην ομάδα του να αποχωρήσει, ώστε να προκαλέσει την οριστική διακοπή του αγώνα; Αφού αυτό ήθελε, να αποχωρήσει η ομάδα του. Αυτό ήταν το ζητούμενό του. Όταν ο έντρομος Κομίνης κατακύρωσε το γκολ, τότε η διακοπή του αγώνα δεν ήταν επιθυμητή από τον ΠΑΟΚ. Αμφισβητεί ότι πήγε ο Σαββίδης να εισβάλει στα αποδυτήρια των διαιτητών; Τι αμφισβητούν σήμερα εδώ; Θέλουν να σας κάνουν ψυχολόγους, να καταλάβατε από την έκφρασή τους στο video αν ήταν φοβισμένοι;”

“Για το περιβόητο βίντεο αποδείχθηκε η αναξιοπιστία από τον κύριο Μπίρδα που είπε ότι νόμιζε ότι υπήρχε το βίντεο αλλά είδε ότι ήταν λειψό και μετά έκανε την αίτηση. Μας είπαν ψέματα ότι στην αρχή έκανε αίτηση στην εισαγγελία και δεν το έστειλε. Δεν έγινε ποτέ αίτηση. Γιατί δεν βγήκε η ΑΕΚ; Γιατί δεν κλήθηκε από τον διαιτητή. Δεν βγήκε στη σέντρα, δεν ζήτησε από τις ομάδες ο κ. Κομίνης να βγουν και αν αποκαλούμε κουρελόχαρτα τα φύλλα αγώνα, δεν είμαστε σε καλό δρόμο όταν ακούγονται αυτοί οι χαρακτηρισμοί”.

“Δεν είναι δυνατόν να λέει ο ΠΑΟΚ ότι οι παίκτες της ΑΕΚ δεν φοβήθηκαν στη θέα του όπλου του κ. Σαββίδη. Έξι τον κρατούσαν”, είπε ακόμα η κ. Ρίζου.

“Οι άνθρωποι που συνόδευσαν τον Σαββίδη, έφεραν και αυτοί τα όπλα τους. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα και θα μας οδηγήσουν σε άσχημες συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κατέλυσαν κάθε έννοια ευταξίας, ειρήνης και ασφάλειας στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες μας ένιωσαν φόβο και είδαν τους αστυνόμους να μην συλλαμβάνουν τον οπλοφόρο Σαββίδη”.

Η κ. Ρίζου ολοκλήρωσε λέγοντας: “Μόνο που η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ζητά η ΑΕΚ να θεωρηθεί υπαίτια, σημαίνει ότι δεν μετάνιωσε για το κακό που έκανε στο ελληνικό ποδόσφαιρο”.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο για να αγορεύσει ο Μηνάς Λυσάνδρου ο οποίος στάθηκε στους λόγους για τους οποίους ο Κομίνης αποφάσισε την διακοπή της αναμέτρησης και σύμφωνα με αυτόν ήταν τα όσα έγιναν στον αγωνιστικό χώρο.

“Λόγος διακοπής άμεσα και βίαια του πρωταθλήματος, φαντάζομαι ότι αποτελεί και λόγο διακοπής του αγώνα. Επικαλούνται στον ΠΑΟΚ δικαιολογημένη αγανάκτηση του Σαββίδη. Ελάχιστες ώρες πριν την έναρξη της αναμέτρησης, έκανε δήλωση που λέει ότι “η τιμή του ΠΑΟΚ είναι στα χέρια μας και στην ικανότητά μας να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας”. Τα συμπεράσματά δικά σας για τα περί “δικαιολογημένης αγανάκτησης”. Δεν έχει μιλήσει κανένας για την έκθεση του παρατηρητή, ο οποίος λέει αναλυτικά ότι ο διαιτητής διέκοψε οριστικά για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στον αγωνιστικό χώρο”.

“Έχουμε μιλήσει πολύ για το φύλλο αγώνα, όχι για την έκθεση του παρατηρητή. Δεν συμφέρει κανέναν η έκθεση γι’ αυτό δεν έχει σχολιαστεί. Ακούσαμε για σφύριγμα του κυρίου Κομίνη, εντυπωσιακό αφού το βίντεο δεν έχει ήχο”.

“Ο ΠΑΟΚ ισχυρίζεται ότι η ΑΕΚ ενδιαφερόταν για το γκολ. Από το φύλλο αγώνα προκύπτει ότι ο Κομίνης φώναξε τους εκπροσώπους, τους ανακοίνωσε την απόφασή του για οριστική διακοπή και μετά τους ανακοίνωσε ότι μετράει το γκολ. Αυτό είναι ένα επικοινωνιακό τρικ. Το αν μέτρησε το γκολ ή όχι, ή αν ενδιέφερε εμάς, δεν φέρνει καμία απολύτως συνέπεια. Βγήκαν ποτέ οι διαιτητές, έστω μέχρι την φυσούνα; Ποτέ”.

“Τι θα γινόταν αν αντιδρούσε ο Δημητριάδης ή για το βίντεο που δείχνει ότι ο Ιβάν Σαββίδης πάει να μπει στα αποδυτήρια των διαιτητών και της παραμονής εκεί του Γιώργου Σαββίδη;”.

“Το CAS έχει κρίνει παρόμοια υπόθεση. Το πότε οδηγούμαστε σε μια επανάληψη αγώνα. Υπάρχει νομολογία ότι πρέπει ο διαιτητής να πάει στους παίκτες και να τους πει “βγείτε έξω”. Θα σας προσκομίσω την απόφαση ολόκληρη. Η ρητή εντολή του διαιτητή να βγούμε έξω δεν προκύπτει από κανένα αποδεικτικό μέσο. Το έχει βεβαιώσει ο Κομίνης τέσσερις φορές. Τα όσα έγιναν ήταν ο λόγος διακοπής του πρωταθλήματος, ήταν ο λόγος της απειλής του Grexit, ήταν ο λόγος της διαγραφή του ΠΑΟΚ από την ECA”.

Τις τοποθετήσεις των δυο πλευρών ακολούθησαν οι μαρτυρίες των Παντελή Κωνσταντινίδη και Ανδρέα Δημάτου. Ο υπεύθυνος ποδοσφαιρικού τμήματος του ΠΑΟΚ υποστήριξε πως δεν υπήρχε κλίμα τρομοκρατίας στις τάξεις της ΑΕΚ, τονίζοντας πως ο ίδιος είχε βιώσει τέτοια ατμόσφαιρα ως ποδοσφαιριστής στο ντέρμπι αιωνίων της Ριζούπολης.

Απ’ τη μεριά του,  υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ τόνισε πως η εικόνα του Ιβάν Σαββίδη με όπλο ήταν σοκαριστική και επηρέασε ψυχολογικά τους παίκτες, ενώ ανέφερε πως ουδέποτε άκουσε σφύριγμα ή εντολή του διαιτητή Κομίνη για συνέχιση του ντέρμπι.

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις