Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Στέφανος Τσιτσιπάς στη Vogue: Η «άγρια νύχτα» και το μεθύσι στο Ντουμπάι

Στέφανος Τσιτσιπάς στη Vogue: Η «άγρια νύχτα» και το μεθύσι στο Ντουμπάι
ΦΩΤΟ Reuters

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έδωσε μία μεγάλη συνέντευξη στην αμερικανική Vogue, όπου και μίλησε για τη ζωή του, τους στόχους για την καριέρα του στο τένις, τα ενδιαφέροντά του, αλλά και τη… ντουλάπα του.

Το διάσημο περιοδικό μόδας συναντήθηκε και μίλησε μαζί του κατά την περίοδο που ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας βρισκόταν στο Roland Garros του Παρισιού και έκανε ένα ολόκληρο θέμα για το νέο “αστέρι” του τένις.

Το κείμενο εκθειάζει τον Τσιτσιπά, αλλά αποκαλύπτει και στιγμές από τη ζωή του, όπως η πιο επικίνδυνη στιγμή του, αλλά και η πιο… άγρια νύχτα του, οπότε και μέθυσε για πρώτη φορά στο Ντουμπάι.

Το θέμα της Vogue για τον Τσιτσιπά

Τέσσερις ημέρες πριν ξεκινήσει τη λαμπρή, γεμάτη δράματα πορεία του προς τον τελικό στο Roland Garros, ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήγε το γήπεδο σε ένα προαστιακό κλαμπ του Παρισιού και άρχισε να κυκλώνει τα χέρια του, φτάνοντας τόσο μακριά που έμοιαζε λιγότερο με έναν 22χρονο αστέρι του τένις και περισσότερο σαν ρόδα του λούνα παρκ που μόλις είχε ξεκινήσει και έπαιρνε απαλά ταχύτητα. Σήμερα ήταν ημέρα δοκιμής παπουτσιών. Ο Τσιτσιπάς φορούσε ένα νέο ζευγάρι μαύρα αθλητικά παπούτσια από την Adidas, τον χορηγό του, μαύρο σορτς, και ένα λευκό μπλουζάκι που έγραφε terre battue («χωμάτινο γήπεδο», λίγο πολύ, ένα σλόγκαν για το Γαλλικό Γκραν Σλαμ).

Οι ηλιόλουστες μπούκλες έπεφταν στο πρόσωπό του, γι ‘αυτό ζήτησε μία κορδέλα για τα μαλλιά του. Ενώ περίμενε, έβγαλε μια σακούλα και έφαγε ένα είδος γκουό. Σύντομα ο προπονητής του Τσιτσιπά -ο πατέρας του, ο Απόστολος-είχε δημιουργήσει μια τετράδα από κώνους, και ο Τσιτσιπάς χτυπούσε το ένα φόρχαντ στην ευθεία μετά το άλλο, σε μια άσκηση που είχε ως στόχο να βελτιώσει το εύρος του, χτυπώντας το κόκκινο χώμα (σ.σ. της άμμου) έτσι ώστε να φαίνεται ότι οι μπάλες προσγειώνονταν στο φεγγάρι. «Θέλει πάντα να βελτιώνεται, ό, τι κι αν κάνει», είπε ο Νικ Τζέκος, ατζέντης του Τσιτσιπά, παρακολουθώντας τον. «Ήμουν μαζί του χθες και μου είπε: “Δημιούργησα τη δική μου γραμματοσειρά!”»

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Δεν είμαι κατά του εμβολίου, αλλά πιστεύω δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά»

Ναι, έτσι ακριβώς! Τη δική του γραμματοσειρά. Εκτός από το ότι είναι ο No3 τενίστας στον κόσμο, ο νεότερος παίκτης στο top10 του ATP και φέρει διάφορα αξιόλογα παρατσούκλια, όπως “Έλληνας Θεός” και “Κεραυνός της Ελλάδας”, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, προφανώς, έχει βρει χρόνο για να ασχοληθεί και με διαφορετικά χόμπι, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της δικής του γραμματοσειράς.

Για έναν επαγγελματία αθλητή του διαμετρήματός του, ο Τσιτσιπάς βρίσκει ακόμα χρόνο να καλλιεργήσει… εξωαθλητικά ταλέντα και διάφορα πάθη, παραμένοντας ανοιχτός στον κόσμο από το κλειστό κύκλωμα του αθλήματός του. «Νομίζω ότι η ανάπτυξη ξεκινά έξω από το γήπεδο τένις και μετά μπαίνει στο τένις μου».

Το ξεκίνημα στη Βουλιαγμένη και τα αδέρφια του

Γεννημένος στην Αθήνα το 1998, ο Τσιτσιπάς μεγάλωσε στο παραθαλάσσιο προάστιο της Βουλιαγμένης. Ξεκίνησε το τένις από τριών ετών στο τοπικό κλαμπ, όπου τόσο ο πατέρας του όσο και η μητέρα του, Τζούλια, πρώην επαγγελματίας παίκτρια, σοβιετικής καταγωγής, εργάζονταν ως εκπαιδευτές. Ο Στέφανος είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά του Τσιτσιπά. Ο αδελφός του και παρτενέρ του στο διπλό, Πέτρος, εισήχθη πρόσφατα στο τουρ του ATP, ενώ τα μικρότερα αδέλφια τους, ο Παύλος και η Ελισάβετ, βρίσκονται στο επίπεδο των junior.

Στέφανος Τσιτσιπάς: Άγριο κράξιμο στο twitter για το εμβόλιο

Από την παιδική του ηλικία, ο Στέφανος ήταν διαφορετικός: ήσυχος, άνετος στη μοναξιά, τόσο εσωστρεφής όσο και κοινωνικός τώρα. «Κάποια στιγμή, οι δάσκαλοι ανησυχούσαν και με ρώτησαν ακόμη κι αν πρέπει να κάνουμε κάποιο ειδικό τεστ», θυμάται ο Απόστολος, προσθέτοντας: «Είναι ονειροπόλος». Σήμερα, η ιδιόρρυθμη διάθεση του Τσιτσιπά είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του, εκτός από το φλογερό φόρχαντ, το δολοφονικό σερβίς και μια ασυνήθιστη ευελιξία σε όλες τις επιφάνειες του αθλήματος. Ο Απόστολος λέει: «Η μοναδικότητά του τον βοηθά να χειρίζεται όλες τις χιλιάδες πληροφορίες που δέχεται ενώ παίζει αγώνες».

Ο πολυπράγμων Τσιτσιπάς

Την ημέρα πριν από την προπόνηση, ο Τσιτσιπάς καθόταν σε μια αίθουσα στο ίδιο κλαμπ και συνομιλούσε ζωηρά για σχεδόν κάθε θέμα που προέκυψε. (Εκτός από τα αγγλικά, μιλάει άπταιστα ελληνικά και ρωσικά και γνωρίζει αρκετά γαλλικά, πορτογαλικά και ισπανικά.) Είχε σκέψεις για το ενδεχόμενο να παρακολουθήσει ένα μάθημα διατροφής στην διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης Coursera, για παράδειγμα. Και για το ντοκιμαντέρ του Matt D’Avella για τον μινιμαλισμό («Νιώθω ότι η αφαίρεση πραγμάτων είναι καλή ιδέα»). Για να μην αναφέρουμε τα αιθέρια έλαια («Λατρεύω τη λεβάντα και την έχω πάντα στο διαμέρισμά μου») και την αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπου κάποτε δημοσίευσε τον αριθμό τηλεφώνου του ανταγωνιστή και φίλου Νικ Κυργίου ως φάρσα γενεθλίων). Κάντε στον Τσιτσιπά μια ερώτηση, με όσο spin θέλετε, και αυτός θα απαντήσει με έναν ευθύ winner ή μια εντυπωσιακή μικρή συνομιλία. «Υπάρχει μια σαλάτα που θεωρώ πολύ υποτιμημένη και αυτή είναι η κρητική σαλάτα», είπε ο Τσιτσιπάς, απαντώντας για ένα tweet στο οποίο ζητούσε την κατάργηση της σαλάτα του Καίσαρα. «Θα ήθελα αυτή η σαλάτα (σ.σ. η Κρητική) να είναι περισσότερο στο επίκεντρο».

Το youtube και το… μεθύσι στο Ντουμπάι

Η γοητεία του Τσιτσιπά προβάλλεται πλήρως στο YouTube, όπου μοιράζεται συχνά ταξιδιωτικά vlog με ένα κοινό σχεδόν 180.000 συνδρομητών. (Κάνει ο ίδιος το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής). Τα ταξίδια, είπε ο Τσιτσιπάς, «λύνουν πολλά προβλήματα, κατά τη γνώμη μου». Τι είδους προβλήματα; «Λοιπόν, απλώς το να νιώθω άγχος και ότι η ζωή μου οδηγεί κάπου», λέει. «Μερικές φορές νιώθω ότι παίζω τένις και προσφέρω τόσα πολλά σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους που αγαπούν το άθλημα. Αλλά έξω από το γήπεδο, θέλω να μπορώ να δημιουργώ». Το πιο συναρπαστικό πράγμα που του συνέβη ενώ ταξίδευε ήταν να συναντήσει τον Ισχυρότερο Άνθρωπο του Κόσμου, στην Ισλανδία. Η μεγαλύτερη καταστροφή συνέβη στο Ομάν, όταν το τζιπ στο οποίο επέβαινε στην έρημο σχεδόν έμεινε χωρίς βενζίνη. «Ο ήλιος έδυε και, ξέρετε, σκεφτόμασταν ότι θα έπρεπε να διανυκτερεύσουμε εκεί», θυμάται ο Τσιτσιπάς. Όσο για την πιο άγρια ​​νύχτα του, αυτή έλαβε χώρα πρόσφατα, στο Ντουμπάι: «Δεν πίνω ποτέ», αρχίζει ο Τσιτσιπάς χαμογελώντας. «Αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μου πριν τη σεζόν, τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου». Υπήρχε περουβιανό φαγητό, μαζί με Moscow Mules και Cosmopolitans («δεν είναι πολύ αντρικό ποτό, αλλά μου αρέσει»). «Πιθανότατα να ήταν η πρώτη φορά που μέθυσα» εξηγεί ο Τσιτσιπάς. «Έχω ένα ρητό που πραγματικά πιστεύω, και αυτό δεν μεταφράζεται μόνο στο τένις μου, το οποίο λέει ότι πρέπει να εκμεταλλεύομαι κάθε μέρα».

Η τρομερή χρονιά του στο τένις

Ένας από τους στόχους του Τσιτσιπά για το 2021 ήταν να κερδίσει ένα τουρνουά Masters 1000, το οποίο και κατάφερε τον Απρίλιο στο Μόντε Κάρλο (όπου ζει τώρα), και έγινε ο πρώτος Έλληνας που το πραγματοποίησε. Στη συνέχεια θριάμβευσε ξανά τον Μάιο, κερδίζοντας εύκολα στη Λυών. Ο θρίαμβος συνεχίστηκε στο Παρίσι με τον συναρπαστικό τελικό των πέντε σετ, όπου έχασε από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, ωστόσο η επίδοσή του, του έφερε στους λογαριασμούς του στα social media μια λεγεώνα νέων followers. (Η αποχώρησή του από τον πρώτο γύρο στο Wimbledon τον Ιούνιο ήταν, δυστυχώς, μια απογοήτευση για το αυξανόμενο fan club.)

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ανέβηκε επίσημα για πρώτη φορά στο Νο. 3 του κόσμου

«Ο στόχος μου για φέτος είναι να ολοκληρώσω τη σεζόν με πολλές νίκες», μου είπε πριν από το Roland Garros. “Δεν ξέρω αν θα είναι 50, 60 ή 70. Δεν με νοιάζει πόσες, αλλά θέλω να είμαι στην κορυφή των αθλητών με τις περισσότερες νίκες της χρονιάς». Όταν μιλήσαμε, ο Τσιτσιπάς ήταν στις 33 και είχε κερδίσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικά έπαθλα.

Η πλάκα της μητέρας του και η συμβολή της κοπέλας του

Πέρυσι, σε συνέντευξη Τύπου μετά από αγώνα, ο Τσιτσιπάς παραδέχτηκε ότι «μερικές φορές νιώθω ότι οι γονείς μου έχουν εμπλακεί πολύ στη ζωή μου». Ακολούθως, στην επόμενη συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκε η μητέρα του και έκανε πλάκα με μια ερώτηση από την τελευταία σειρά (“Γεια σου, Στεφ, τώρα σε παρακολουθώ στη συνέντευξη Τύπου για να βεβαιωθώ ότι γνωρίζω πώς νιώθεις”). Καθώς το παιχνίδι του Τσιτσιπά εξελίσσεται και ο ίδιος εξελίσσεται επίσης στο δικό του χαρακτήρα, προσπαθώντας να ασχοληθεί με χόμπι και συνήθειες για να βρει αυτό που ταιριάζει.

Τσιτσιπάς: Έστειλε μήνυμα στα γενέθλια του – «Προσευχηθείτε για την Ελλάδα»

«Είμαι ενήλικας τώρα. Δεν είμαι πια μικρό αγόρι. Όταν έκλεισα τα 21, ένιωσα ότι, ξέρετε, τα πράγματα έχουν αλλάξει». Σε αυτό συνέβαλε και η κοπέλα του, Θεοδώρα Πεταλά, απόφοιτη του NYU με πτυχίο στο project management. «Η ντουλάπα μου ήταν αρκετά “αδύναμη” και δεν ήμουν καθόλου ετοιμοπόλεμος σε αυτό ον τομέα», λέει. «Ήθελα να αρχίσω να ντύνομαι λίγο καλύτερα, έτσι προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια ταυτότητα. Μην φανταστείτε κάτι φανταχτερό. Ποντάραμε σε γήινα χρώματα, σε σύνολα εκλεπτυσμένα και σε νεανικό ύφος. «Ξεκίνησα να επενδύω περισσότερο στη μόδα και είδα ότι αυτή η αλλαγή στο στυλ, με κάνει να νιώθω καλύτερα με τον εαυτό μου», λέει ο Τσιτσιπάς.

Εμπρός λοιπόν όπου κι αν τον οδηγεί η περιέργειά του. «Τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά για μένα», λέει ο Έλληνας πρωταθλητής. «Αν συνεχίσω να προπονούμαι με τον ίδιο ζήλο και αν παραμένω επίμονος, αισθάνομαι ότι η ζωή μπορεί να με οδηγήσει σε ένα όμορφο μέρος που δεν έχω πάει ποτέ πριν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις