Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Formula 1: O Hartley “τρώει” τον Kvyat στην Toro Rosso

Formula 1: O Hartley “τρώει” τον Kvyat στην Toro Rosso

Ο Brendon Hartley θα κρατήσει τη θέση του στην Toro Rosso και για το GP Μεξικού, το προσεχές Σαββατοκύριακο, παίρνοντας τη θέση του Ρώσου Daniil Kvyat. Στο δεύτερο αυτοκίνητο επιστρέφει ο Pierre Gasly.

Η ανακοίνωση της ομάδας ήταν μία γραμμή όλη κι όλη. Και έκανε λόγο μόνο για το οδηγικό δίδυμο που θα εμφανιστεί στο Μεξικό, χωρίς να αναφέρεται στα μελλοντικά πλάνα. Ούτε για το υπόλοιπο της σεζόν αλλά ούτε και για το 2018.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η Red Bull ήθελε να προωθήσει στην F1 το επόμενο αστέρι του προγράμματος εξέλιξης οδηγών της, τον Γάλλο Pierre Gasly για το 2018. Του έδωσαν την ευκαιρία στη Μαλαισία και στην Ιαπωνία, δίπλα στον Sainz. Στο μεταξύ, ο Ισπανός παραχωρήθηκε «δανεικός» για τη Renault, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε ώστε η Toro Rosso να πάρει τα μοτέρ Honda και η McLaren αυτά της Renault, προκειμένου να διατηρήσει και τον Alonso. Και ο Gasly ο οποίος διεκδικούσε τον τίτλο στο πρωτάθλημα Super Formula (ο τελευταίος γύρος του οποίου συνέπεσε φέτος με το αμερικάνικο GP) δεν θα μπορούσε να τρέξει στο Austin.

Σε αυτό το σημείο της ιστορίας μπήκε στο παιχνίδι ο Brendon Hartley. Ο Νεοζηλανδός οδηγός της Porsche στο WEC έχει ως αγωνιστικό σύμβουλο τον Helmut Marko, τον ισχυρό άνδρα της Red Bull. Και είχε ήδη επικοινωνήσει μαζί του όταν η Porsche είχε ανακοινώσει την αποχώρησή της από το WEC στο τέλος της φετινής σεζόν, θέλοντας να μετατρέψει αυτό το εμπόδιο στην καριέρα του σε ευκαιρία. Και να κυνηγήσει το όνειρο της F1. Καθώς η Toro Rosso βρέθηκε με δύο άδεια μονοθέσια στο Austin, χωρίς Sainz και Gasly, ο Hartley πήρε την ευκαιρία του και ο Kvyat επέστρεψε και πάλι στο cockpit μετά την Σιγκαπούρη. Όμως και των δύο το μέλλον ήταν αβέβαιο.

Και οι δύο είχαν ένα καλό Σαββατοκύριακο στο αμερικανικό GP, ο καθένας στο βαθμό που αναλογεί στην εμπειρία του. Ο Hartley ξεκίνησε τελευταίος καθώς οδηγούσε το φορτωμένο με θέσεις ποινής στην εκκίνηση αυτοκίνητο του Sainz που είχε νέο αναβαθμισμένο κινητήρα. Και τερμάτισε στην 13η θέση. Ο Ρώσος πήρε τον έναν βαθμό της 10ης θέσης, στoν 3ο μόλις τερματισμό του εντός των βαθμών την φετινή σεζόν.

Η Toro Rosso κυνηγά με διαφορά 15 βαθμών την Williams για την 5η θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, και είναι μόλις 5 μπροστά από τη Renault. Η επιλογή οδηγών είναι κρίσιμη, καθώς αν η ιταλική ομάδα χάσει δύο θέσεις στην κατάταξη η διαφορά στο ταμείο είναι πολλά εκατομμύρια δολάρια. Η εμπειρία του Kvyat ίσως είναι κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει, και ο Ρώσος πιστεύει ότι έχει ακόμη μέλλον μέσα στην ευρύτερη αγωνιστική οικογένεια της Red Bull. Παρόλα αυτά, ο Helmut Marko και ο διευθυντής της Toro Rosso Franz Tost εμπιστεύονται για το Μεξικό τον Gasly και τον Hartley.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Gasly τελικά έχασε το αμερικάνικο GP της F1 και δεν πήρε τον τίτλο στην Super Formula καθώς ο αγώνας ματαιώθηκε λόγω τυφώνα που αναμένονταν να πλήξει την περιοχή. Και αποφασίστηκε να μην μετατεθεί σε νέα ημερομηνία. Έτσι ο Γάλλος που ήταν μισό βαθμό πίσω στην κατάταξη δεν είχε καν την ευκαιρία να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του Νοεμβρίου περιλαμβάνει δύο συναντήσεις του WEC, στην Σαγκάη στις 5/11 και στο Bahrain στις 18/11. Ενώ τα δύο GP είναι στην Βραζιλία στις 12 και στο Abu Dhabi στις 26. Η Porsche που διεκδικεί το πρωτάθλημα δύσκολα θα του επιτρέψει να απέχει. Αν η Toro Rosso τον θέλει στην F1 ο Hartley θα έχει ένα βαρύ πρόγραμμα με διαδοχικούς αγώνες για τέσσερα Σαββατοκύριακα και κουραστικά ταξίδια που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή του. Ίσως αυτό να είναι η τελευταία ευκαιρία του Kvyat να αγωνιστεί στην F1, πάντως ο Hartley φαίνεται ότι έχει βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για το 2018.

Αγώνες Τελευταίες ειδήσεις