Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Έχασε τη μάχη και το δεύτερο ιπτάμενο παληκάρι – Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του

Έχασε τη μάχη και το δεύτερο ιπτάμενο παληκάρι – Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του

Διπλό το πένθος από το δυστύχημα της σύγκρουσης των δύο F16. Ο 36χρονος Αναστασάκης πάλεψε γενναία για τη ζωή αλλά δεν τα κατάφερε. Σε βαρύ κλίμα η τελέσθηκε η κηδεία. Συλληπητήρια Παπούλια και Παπανδρέου, παράταση του πένθους στις Ε.Δ.

Ο σμηναγός Σήφης Αναστασάκης πάλεψε για τη ζωή του με γενναιότητα – όπως είπαν οι γιατροί του – από την Πέμπτη, όταν νέα τραγωδία «χτύπησε» τις ένοπλες δυνάμεις με τη σύγκρουση δύο F16 κατά τη διάρκεια άσκησης.

Έφυγε από τη ζωή στη 01.15 τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο 36χρονος έφερε έφερε συντριπτικά κατάγματα στη λεκάνη, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η εγκεφαλική λειτουργία που είχε υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες εξαιτίας των τριών ανακοπών που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο νοσοκομείο. Ο σμηναγός καταγόταν από τη Γέργερη Ηρακλείου, ήταν παντρεμένος και είχε ένα τρίχρονο κοριτσάκι, ενώ η σύζυγός του είναι έγκυος.

H νεκρώσιμος ακολουθία τελέσθηκε μέσα σε κλίμα οδύνης σήμερα το απόγευμα, από τον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος, στη Γέργερη Ηρακλείου. Τραγικές φιγούρες η έγκυος σύζυγος του, οι γονείς και οι συγγενείς του που δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν ότι ο «περήφανος αετός τους» δεν υπάρχει πια.

Εκατοντάδες άτομα φίλοι, συνάδελφοι και συγχωριανοί του άτυχου πιλότου βρέθηκαν το απόγευμα στη Γέργερη για να πουν το στερνό αντίο με δάκρυα στα μάτια στον 36χρονο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης, που συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο κ. Ιωάννη Γιάγκο. Παραβρέθηκαν ακόμη ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Αθανάσιος Καρούντζος , η Νομάρχης κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη , βουλευτές απ΄ όλη την Κρήτη, δήμαρχοι κά.

Συλληπητήρια μηνύματα

Το πρώτο συλληπητήριο μήνυμα ήταν αυτό του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας. «Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Σμηναγού Ιωσήφ Αναστασάκη. Η αίσθηση ευθύνης και ο ηρωισμός του ας μείνουν χαραγμένα στην μνήμη μας με την ευχή να μην χρειαστεί να θρηνήσουμε άλλους αξιωματικούς μας. Στους δικούς του καθώς και στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μου» αναφέρει ο κ. Παπούλιας.

«Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Σμηναγού Ιωσήφ Αναστασάκη. Πάλεψε έως την τελευταία στιγμή σε μια άνιση μάχη.Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και την συμπαράστασή μου» αναφέρει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε μήνυμά του.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο υπουργός Άμυνας Ε. Βενιζέλος αναφέροντας: «Η υπεράνθρωπη μάχη που έδωσε ο Σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης και μαζί του όλοι οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και το κλιμάκιο του ΓΝΑ δυστυχώς δεν απέδωσε. Η μάχη ήταν άνιση. Εκφράζω την οδύνη μου, την οδύνη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτείας στους οικείους του. Είμαστε όλοι δίπλα στην οικογένεια, την κόρη και το αγέννητο παιδί του». Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας παρατείνεται κατά δύο ημέρες το διακλαδικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του εκλιπόντος καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς. Εκφράζει τη βαθιά του οδύνη και την ειλικρινή του συμπαράσταση τόσο στους οικείους του Σήφη Αναστασάκη όσο και στην οικογένεια της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την οδύνη του και σε μήνυμά του εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του ηρωικού χειριστή της Πολεμικής Αεροπορίας τονίζει πως η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην οικογένεια του.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του Συνασπισμού τονίζει: »
Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα συλλυπητήριά μας για την απώλεια και του δεύτερου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας….Είναι φανερό πως χρειάζονται ριζικές αλλαγές στη συνολική αμυντική πολιτική της χώρας μας αλλά και στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας».

Ο Σήφης Αναστασάκης ξεψύχησε λίγες μόνο ώρες αφότου η γη δέχτηκε το άλλο ιπτάμενο παληκάρι, τον 33χρονο Αναστάσιο Μπαλατσούκα, ο οποίος σκοτώθηκε ακαριαία κατά το δυστύχημα. Η κηδεία του νεαρού έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Άρτα. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν συντετριμμένοι εκατοντάδες φίλοι, συνάδελφοί του και συγγενείς. Στην κηδεία την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ενώ στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Άμυνας Ε. Βενιζέλου.

Η νέα τραγωδία που χτυπά τις Ένοπλες Δυνάμεις ήλθε σε μικρό χρονικό διάστημα από την απώλεια δύο ακόμη νέων ιπτάμενων στα Μέγαρα, όταν ελικόπτερο Apache συνετρίβη με αποτέλεσμα οι δύο πιλότοι να βρουν το θάνατο.

Επίσης, στις 19 Αυγούστου κατά τη διάρκεια άσκησης της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών στο Σκαραμαγκά έχασε τη ζωή του σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού.Στις 11 Αυγούστου, έγινε “προβληματική” προσγείωση ελικόπτέρου Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας. Στις 16 Αυγούστου, αναγκαστική προσγείωση χρειάστηκε να πραγματοποιήσει ελικόπτερο Χιούι. Στα δύο περιστατικά δεν υπήρξαν ευτυχώς τραυματίες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε