Τετάρτη, 28 Φεβ.
17oC Αθήνα

Lockdown: Με Σκέρτσο η ενημέρωση, αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας τα ΣΚ με τη «σφραγίδα» Πελώνη

Lockdown: Με Σκέρτσο η ενημέρωση, αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας τα ΣΚ με τη «σφραγίδα» Πελώνη

Όλες οι πληροφορίες εδώ και μέρες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει την ώρα που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα. Και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, το επιβεβαίωσε λίγο πριν από τις ανακοινώσεις. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 18:00 στην καθιερωμένη ενημέρωση, στην οποία σήμερα θα είναι παρών ο Άκης Σκέρτσος για να παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης. 

«Καλύτερα οι πολίτες έξω, παρά να βρίσκονται παράνομα σε σπίτια», είπε η Αριστοτελία Πελώνη, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για τις αλλαγές που έρχονται.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6 αναφέρθηκε στην προσαρμογή των μέτρων που είτε δεν λειτούργησαν είτε έφεραν περισσότερα προβλήματα, την οποία εξετάζει η κυβέρνηση.

Ένα από τα μέτρα που δεν λειτούργησαν είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 18:00 σε όλη την Ελλάδα εκτός από Αττική και Θεσσαλονίκη που ξεκινούσε στις 19:00. Το μέτρο αυτό τελικά έφερε περισσότερη κόπωση παραδέχτηκε η Αριστοτελία Πελώνη.

Click4more ΕΛΣΤΑΤ: Πόσα έχασαν τον Ιανουάριο από το lockdown καταλύματα και εστίαση

Ένας (ακόμη) λόγος που αλλάζει το μέτρο είναι ότι η μέρα πλέον μεγαλώνει. Και επιπλέον, θα είναι καλύτερο οι πολίτες να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους που βοηθάει στην εκτόνωση, παρά να συνευρίσκονται παράνομα σε σπίτια, σημείωσε.

Η Επιτροπή των ειδικών αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση αλλαγές που αφορούν στο ωράριο εξόδου τα Σαββατοκύριακα και στη δυνατότητα περιπάτων και αναψυχής σε εξωτερικούς χώρους.

Αρχής γενομένης από αυτό το Σάββατο και την Κυριακή:

-η απαγόρευση της κυκλοφορίας αναμένεται να επανέλθει στις 21:00 αντί για τις 19:00

-αλλά και ο κωδικός “6” στα SMS θα χρησιμοποιείται πλέον και για σε άλλο δήμο και με αυτοκίνητο ή μηχανή.

Παράλληλα αναμένεται να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους τα πάρκα και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Με αυτό το πλέγμα μέτρων εκτιμάται ότι θα περιοριστούν οι  συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους (σπίτια) όπου υπάρχει υπερμετάδοση του ιού και ταυτόχρονα οι πολίτες θα πάρουν “μία ανάσα ελευθερίας”.

Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, σχεδιάζεται και το  άνοιγμα κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, αυστηρά με ραντεβού.

Οι διχασμένοι επιστήμονες

Οι επιστήμονες εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες διχασμένοι. «Ανοίξτε τα πάντα (στους εξωτερικούς χώρους). Τα μέτρα δοκιμάστηκαν και δεν πέτυχαν, έχουμε περισσότερα κρούσματα μετά από μήνες lockdown…» είναι η μία άποψη, ενώ κάποιοι άλλοι, παρότι, επίσης αντιλαμβάνονται την κόπωση του κόσμου, προειδοποιούν πως δεν είναι κατάλληλο το timing…

Σήμερα (19.03.2021), στη νέα σύσκεψη τους, οι ειδικοί καλούνται να προτείνουν ένα νέο, ισορροπημένο μείγμα, το οποίο από τη μία λειτουργήσει ως βαλβίδα ψυχολογικής εκτόνωσης των πολιτών, και από την άλλη δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει για τη φημολογία ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων στην επιτροπή. Όπως είπε, η συζήτηση είναι εσωτερική, επιτρέπονται οι διαφορετικές επιστημονικές απόψεις όμως καταλήγουν σε κοινή απόφαση.

Οι όροι για τη λειτουργία του λιανεμπορίου

Την επόμενη Παρασκευή, οι επιστήμονες θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα πιο σκληρό «δίλημμα», αυτό του ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Ο σχεδιασμός να ανοίξει στις 29 Μαρτίου παραμένει στο τραπέζι διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές. Το σκεπτικό είναι ότι στις επόμενες 7 με 10 ημέρες η επιδημιολογική καμπύλη θα ομαλοποιηθεί και θα υπάρχει το έδαφος για να ξεκινήσει η επαναλειτουργία της αγοράς, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας.

Η πρόταση είναι να μην υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός και η μετάβαση στο κατάστημα να γίνεται με μήνυμα στο 13032… Θα έχει τρίωρη διάρκεια και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής και δεύτερου μηνύματος για ψώνια.

Στο τραπέζι είναι αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια: οι αγορές να γίνονται είτε με τη μέθοδο του click away, είτε με τη μέθοδο του click inside, είτε με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στο εσωτερικό του καταστήματος, ανάλογα με τα τετραγωνικά του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως οι προσαρμογές στα μέτρα του lockdown, σε συνδυασμό με το έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελούν ασφαλή βήματα στο δρόμο προς την έξοδο από την εφιαλτική περιπέτεια της πανδημίας. Επιπλέον παραπέμπουν και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο από τον Απρίλιο θα ενισχυθεί, καθώς αναμένεται μεγάλος αριθμός δόσεων του εμβολίου.

Άνοιγμα με… self testing

Στον αντίποδα η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα ακόμη εργαλείο για τον έλεγχο της πανδημίας… Πρόκειται για τα self testing. Test covid τα οποία θα μπορεί κάποιος να τα κάνει μόνος στο σπίτι.

Ωστόσο πιο πιθανό θεωρείται να προκριθεί το τεστ να γίνεται εντός φαρμακείου, για να υπάρχει άμεση και έγκυρη καταγραφή των τυχόν κρουσμάτων στο ενιαίο Σύστημα του υπουργείου Υγείας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις