Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Πέρασε της Μέρκελ! Ακόμη 50.000 πρόσφυγες θα φιλοξενήσει η Ελλάδα

Πέρασε της Μέρκελ! Ακόμη 50.000 πρόσφυγες θα φιλοξενήσει η Ελλάδα

Μπορεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας θα διαμήνυε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί άλλους 50.000 πρόσφυγες, αλλά τελικά δεν είχε περιθώρια, αφού η Γερμανία είχε βάλει σκοπό να περάσει το δικό της σε άλλη μια Σύνοδο Κορυφής.

Μια Σύνοδο Κορυφής που είχε με τη συμμετοχή των κρατών των Βαλκανίων και (φυσικά) της Γερμανίας και της Αυστρίας, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αποφασίστηκε να δημιουργηθούν άλλες 100.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων», εκ των οποίων οι 50.000 θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να πείσει πως οι 50.000 πρόσφυγες είναι… 20.000 και με επιδότηση ενοικίου.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να δημιουργήσει συνολικά 50.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων, με την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων οι 30.000 θα δημιουργηθούν ως το τέλος του 2015, ενώ οι υπόλοιπες 20.000 θα δημιουργηθούν με επιδότηση ενοικίου και με την οικονομική βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η διαχείριση των συνόρων στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Η αποδοχή από την Ελλάδα της δημιουργίας ακόμη 50.000 κέντρων υποδοχής προσφύγων προκάλεσε… ικανοποίηση τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως την εξέφρασαν και σε κοινή δήλωση μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Και την Ελλάδα όμως, αφού τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και κυβερνητικές πηγές “πανηγύριζαν” μετά το τέλος των εργασιών γιατί… “γλιτώσαμε” από την παράλογη (έτσι τη χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας) πρόταση για πόλη – γκέτο στην Αττική. Αλλά δεχτήκαμε και μάλιστα μετά από δική μας πρόταση να φιλοξενήσουμε επιπλέον 20.000 ανθρώπους, με επιδότηση ενοικίου από την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ…

Για τη δημιουργία επιπλέον 20.000 θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα, στη δήλωση της Συνόδου επισημαίνεται ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την παροχή επιδοτήσεων ενοικίου καθώς και με προγράμματα υποδοχής σε οικογένειες. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι αναμένεται χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. “Αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης”, αναφέρει η δήλωση.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την ανάγκη να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Επίσης, η δήλωση επισημαίνει την ανάγκη να αναβαθμιστεί το πρόγραμμα κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων Ποσειδώνας, με την παρουσία της Frontex στο Αιγαίο. Η σημαντική ενίσχυση της Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη άμεσων διμερών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων και συγκεκριμένα την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία θα ενισχύσουν την διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων. Η Frontex θα πρέπει να συνδράμει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί. Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη ενισχυμένης εμπλοκής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots), ούτως ώστε να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε