Κυριακή, 19 Μαΐ
27oC Αθήνα

ΥΠΕΣ και ΚΕΔΕ ψάχνουν κονδύλια για τους παιδικούς σταθμούς

ΥΠΕΣ και ΚΕΔΕ ψάχνουν κονδύλια για τους παιδικούς σταθμούς

Σε κοινή προσπάθεια έχουν επιδοθεί το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ, με τη στήριξη του υπουργείου Εργασίας, για την εξεύρεση των κονδυλίων που είναι απαραίτητα, προκειμένου να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και των ΚΔΑΠ- ΜΕΑ, χωρίς να καταβληθούν τροφεία από τους γονείς.

Γι’ αυτό το θέμα συνεδρίασαν το μεσημέρι, στο υπουργείο Εσωτερικών, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Πλακιωτάκης και αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Ασκούνης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Σίμος Δανιηλίδης.

Τόσο η ΚΕΔΕ, που έχει, ήδη, εκφραστεί με ανακοίνωσή της, όσο και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, φέρονται αποφασισμένοι να διασφαλισθούν τα απαιτούμενα κονδύλια. Μάλιστα, η ΚΕΔΕ προσήλθε στο τραπέζι της συνάντησης με προτάσεις για τις πηγές από τις οποίες είναι δυνατόν να εξευρεθούν πόροι.

Όπως δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης, μετά τη συνάντηση, τα χρήματα μπορούν να εξευρεθούν από το κοινωνικό μέρισμα ή από τα αδιάθετα των εκατομμυρίων ευρώ που λιμνάζουν στα υπουργεία από το ΕΣΠΑ. «Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι υπάρχουν εκατομμύρια ευρώ, αδιάθετα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τα ταμειακά προγράμματα Διά Βίου Μάθηση, Ψηφιακή Σύγκλιση και Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Τα κονδύλια μπορούν να διατεθούν με χρήση της ρήτρας ευελιξίας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρώτη, άμεση πηγή «μπορεί να αποτελέσει το κοινωνικό μέρισμα από το οποίο μπορούν άμεσα να μεταφερθούν 60 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ, για την απορρόφηση 100.000 παιδιών είναι απαραίτητα 250 εκατ. ευρώ. Ήδη, είναι διαθέσιμα τα 125 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Αλλά με αυτό το ποσό απορροφούνται μόνο 50.000 παιδιά, οπότε υπολείπονται 125 εκατ. ευρώ προκειμένου να απορροφηθούν άλλα 50.000 παιδιά. Πέρυσι, για την απορρόφηση 75.000 παιδιών στις 1.100 δομές χρειάστηκαν 180 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό και ο κ. Ασκούνης, μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι «θα χρειαστούν το λιγότερο 180 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες».

Όπως υποστήριξαν ο κ. Ασκούνης και ο κ. Δανιηλίδης, φέτος οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της κρίσης, καθώς μεγαλύτερος αριθμός γονέων βρίσκεται στην ανεργία, το κόστος ζωής έχει αυξηθεί και οι μισθοί έχουν μειωθεί. Η ΚΕΔΕ, εξίσου, υπολογίζει σε μία νέα προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου, που πέρυσι κάλυψε πλήρως τα τροφεία 5.000 παιδιών.

«Πέρυσι καταφέραμε να καλύψουμε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών χάρη στην καθοριστική συμβολή και συνδρομή του Ιδρύματος Νιάρχου. Ελπίζουμε να συνεχισθεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δανιηλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΕΔΕ: Κηρύξτε ανεπιθύμητη της Χρυσή Αυγή στις πόλεις σας

Προσφυγή ΚΕΔΕ στο ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα

ΚΕΔΕ: Προσφυγή στο ΣτΕ για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους ΟΤΑ – Αντιδράσεις για τη μοριοδότηση δημοσίων υπαλλήλων

ΥΠΕΣ: Αναζητά κονδύλια για να αυξηθούν οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε