Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Αγαπητοί influencers, ας αλλάξουμε τους κανόνες

Αγαπητοί influencers, ας αλλάξουμε τους κανόνες

Μας μεγάλωσαν με στερεότυπα και πρότυπα ομορφιάς που για μια εργαζόμενη γυναίκα μοιάζουν άπιαστα. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τους «κανόνες».

Όπου κι αν κοιτάξουμε, αψεγάδιαστα πρόσωπα, αψεγάδιαστα σώματα. Εικόνες που κάνουν κορίτσια και γυναίκες να συγκρίνονται με εικόνες που, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχουν. Δεν είναι πως είναι άπαντες. Είναι τις περισσότερες φορές πλασματικές.

Δεν είναι ζήτημα political correctness. Είναι ζήτημα ζωής. Της ζωής μικρών κοριτσιών που μεγαλώνουν με την πίεση να είναι τέλειες. Που προσπαθούν να μοιάσουν σε «πρότυπα» που δεν υπάρχουν και στην προσπάθεια αυτή χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και τον εαυτό τους. Αλλοιώνουν την εικόνα τους και σε βάθος χρόνου ακόμη και την αλήθεια τους.

Μήπως είναι ώρα αυτό να αλλάξει; Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή, να πούμε όχι στο photoshop στις φωτογραφίσεις και όχι στις φωτογραφίες με φίλτρα όταν κάνουμε αναρτήσεις στα social media;

Ας το παραδεχτούμε: το πλήρωμα του χρόνου έχει φτάσει. Αυτή η επίπλαστη εικόνα, η επίπλαστη πραγματικότητα, η πίεση για το τέλειο και το αψεγάδιαστο που τραυματίζει κοριτσίστικες ψυχές, πρέπει να τελειώσει. Και κάποιος πρέπει να το… «πάρει πάνω του».

Σκεφτείτε το κι αλλιώς: πόσο κρίμα είναι ένα μικρό κορίτσι να χάνει την αθωότητά του στην προσπάθειά του να είναι «τέλειο». Αλλά τέλειο εξωτερικά και… πειραγμένο με φίλτρα. Είναι στο δικό μας χέρι να κάνουμε αυτή την «επανάσταση». Να φωνάξουμε πως φτάνει πια. Πως δεν θέλουμε άλλο να αλλοιώνεται η εικόνα μας από τα φίλτρα της «ομορφιάς» των social media.

Και ποιος είναι πιο κατάλληλος από τους influencers για να αναλάβει το βάρος της… επανάστασης αυτής; Κάθε νέο παιδί, άλλωστε, είναι σίγουρα πρόθυμο να «πειράξει» την εικόνα του με φίλτρα για να μοιάσει στο αγαπημένο του πρότυπο.

Γι’ αυτό και είναι οι influencers εκείνοι που καλούνται να στείλουν πρώτοι το μήνυμα ότι πλέον τα πρότυπα ομορφιάς δεν πρέπει να έχουν γίνει… edit! Είναι η ώρα να μπει ένα όριο και να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι αληθινό και τι έχει υποστεί επεξεργασία.

Θυμηθείτε την εποχή που ήμασταν εμείς 15 ετών. Πόσο πιο εύκολα ήταν όλα. Πόσο ξέγνοιαστα ήταν τα χρόνια μας. Και τώρα, βλέπουμε πχ τις ανιψιές μας να επηρεάζονται από φωτογραφίες με φίλτρα. Ή, καμία φορά ας το παραδεχτούμε, «πιάνουμε» και τον εαυτό μας να πέφτει σε αυτή την παγίδα.

Γι’ αυτό ας τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή: ας μη συγκρινόμαστε με άπιαστα «πρότυπα» και ας συμφωνήσουμε πόσο σημαντικό είναι, κυρίως για τα νέα παιδιά, να ξεχωρίζουμε το αληθινό από το επεξεργασμένο.

Όλα τα παραπάνω (και πολλά ακόμα) τα έχει σκεφτεί και η Dove. Και αποφάσισε ότι πρέπει να δώσει το παράδειγμα. Είναι άλλωστε μια εταιρία που πάντα προσπαθεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των κοριτσιών.

Και τώρα, ξεκινά καμπάνια γι’ αυτό. Μια καμπάνια που απευθύνεται στους influencers. Και τους ζητά κάτι πολύ απλό, αλλά σημαντικό: να αλλάξουμε όλοι μαζί τους κανόνες.

Και κάθε φορά που επεξεργάζονται μια φωτογραφία τους στα social media, να το λένε. Για να δουν τα κορίτσια την ομορφιά πίσω από τα φίλτρα και να αγαπήσουν τους εαυτούς τους πίσω από τα φίλτρα.

Και δεν σταματά εκεί. Μας καλεί όλους να υπογράψουμε για να υποχρεούνται οι influencers να δηλώνουν ξεκάθαρα κάθε φορά που χρησιμοποιούν φίλτρα στα διαφημιστικά τους post στα social media.

Μια υπογραφή εδώ, είναι αρκετή!

Ας αλλάξουμε μαζί τους κανόνες της ομορφιάς. Ας κάνουμε τη διαφορά κάθε μέρα. Γιατί η υπογραφή μας είναι σημαντική.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις