Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Αλεξέι Ναβάλνι: Τα δύο σενάρια για τον θάνατό του – Μπορεί να πέθανε από τη δηλητηρίαση του 2020 λέει γιατρός του

Αλεξέι Ναβάλνι: Τα δύο σενάρια για τον θάνατό του – Μπορεί να πέθανε από τη δηλητηρίαση του 2020 λέει γιατρός του

Κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς η μητέρα του Λουντμίλα έφτασε μαζί με έναν από τους δικηγόρους του Ναβάλνι στο νεκροτομείο, που της υπέδειξαν οι φυλακές, μόνο για να διαπιστώσει ότι η σορός του δεν βρισκόταν εκεί.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι άφησε την τελευταία του πνοή στις σκληρές φυλακές της σωφρονιστικής αποικίας ΙΚ – 3 στο Χαρπ, γνωστές ως φυλακές «Polar Wolf», κοντά στην Αρκτική, την Παρασκευή (17.2.2024). Από τις φυλακές διέρρευσε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου και η σορός του μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο της περιοχής.

Ωστόσο, σε βίντεο που ελήφθη την προηγούμενη μέρα του θανάτου του ο Αλεξέι Ναβάλνι εμφανίστηκε ευδιάθετος και σε καλή κατάσταση.

Τώρα η οικογένειά του και η ομάδα του ζητούν τη σορό του ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του Ναβάλνι και στη συνέχεια η οικογένειά του να τον κηδέψει.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, αρχικά οι φυλακές είπαν ότι η σορός του μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο, στη συνέχεια ότι θα μεταφερθεί την επόμενη εβδομάδα εκεί και αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες, ενώ τέλος η Γιάρμις έγραψε στο Twitter πως οι αρχές των φυλακών ενημέρωσαν έναν από τους δικηγόρους του Ναβάλνι ότι η έρευνα είχε ήδη ολοκληρωθεί και ο θάνατός του οφείλεται σε φυσικά αίτια – χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές τι έγινε η σορός του.

Τα δύο σενάρια

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η σορός του Ναβάλνι δεν θα παραδοθεί ποτέ στην οικογένεια, γιατί τότε θα αποκαλυφθεί η πραγματική αιτία θανάτου του.

Το πρώτο σενάριο θέλει τον Ναβάλνι να δολοφονείται μέσα στις φυλακές. Με τον τρόπο αυτό, στην ουσία ο Πούτιν εξουδετέρωσε τον μεγαλύτερο πολιτικό αντίπαλό του, ωστόσο υπάρχουν μόνο ενδείξεις και – όσο η σορός του Ναβάλνι δεν δίνεται στην οικογένεια – καμία αποδείξη για αυτές τις κατηγορίες. 

Το δεύτερο σενάριο θέλει τον Ναβάλνι να πεθαίνει από φυσικά αίτια μεν, ως αποτέλεσμα της προηγούμενης δηλητηρίασής του δε. 

Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και ο αναισθησιολόγος του Ναβάλνι, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους γιατρούς που τον περιέθαλψαν τον Αύγουστο του 2020 όταν τον δηλητηρίασαν με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

Τότε ο Ναβάλνι σώθηκε και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Γερμανία, πριν επιστρέψει στην Ρωσία και συλληφθεί.

Ο αναισθησιολόγος, μιλώντας σε ανεξάρτητα ρωσικά μέσα σημείωσε πως δεν αποκλείεται ο θάνατός του να οφείλεται σε αυτό το δηλητήριο. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ή ξαφνικός θάνατος θα μπορούσε να είναι αιτία θανάτου του Ναβάλνι και αυτό να προέκυψε εξαιτίας της δηλητηρίασής του με το Νοβιτσοκ.

 

Στην ουσία ο γιατρός υποστηρίζει πως μπορεί να σώθηκε τότε, αλλά το δηλητήριο συνέχισε να δρα μέσα του για τέσσερα χρόνια. 

Ωστόσο, επεσήμανε πως η κλινική εικόνα του Ναβάλνι πριν πεθάνει, ότι δηλαδή αισθάνθηκε άσχημα και στη συνέχεια έχασε τις αισθήσεις του, δεν συνάδουν με τους ασθενείς που πεθαίνουν από ξαφνικό θάνατο, οι οποίοι απλά λιποθυμούν και αφήνουν την τελευταία πνοή τους. 

Τέλος, σημειώνεται πως σε όλη τη Ρωσία πολλοί είναι αυτοί που αφήνουν κεριά και λουλούδια σε συγκεκριμένα σημεία για να τιμήσουν τον Αλεξέι Ναβάλνι με την αστυνομία να έχει συλλάβει μέχρι στιγμής πάνω από 300 άτομα. Μια ηλικιωμένη που βρέθηκε σε ένα τέτοιο «αυτοσχέδιο μνημείο» συγκλόνισε με όσα είπε κατά του Πούτιν, τονίζοντας πως «δεν φοβάμαι, μπορούν μόνο να με σκοτώσουν» με το σχετικό βίντεο να γίνεται viral μέσα σε λίγες ώρες. 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις