Τετάρτη, 19 Ιουν.
27oC Αθήνα

Αλλοδαποί σχεδίαζαν μπίζνα 1,6 εκατ. ευρώ με μάσκες και τεστ κορονοϊού – Αλλοίωναν την ημερομηνία λήξης και τα «έσπρωχναν» στην αγορά

Αλλοδαποί σχεδίαζαν μπίζνα 1,6 εκατ. ευρώ με μάσκες και τεστ κορονοϊού – Αλλοίωναν την ημερομηνία λήξης και τα «έσπρωχναν» στην αγορά

Σοκ προκαλεί η είδηση της σύλληψης δύο αλλοδαπών που αποθήκευαν και διακινούσαν στην αγορά ιατρικές μάσκες και τεστ κορονοϊού, που αποτελούσαν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Οι δύο συλληφθέντες σχεδίαζαν να «σπρώξουν» στην αγορά εκατομμύρια μάσκες και τεστ για τον κορωνοϊό, που σύμφωνα με τον ΕΟΦ, ήταν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, με το όφελος που θα αποκόμιζαν, να ξεπερνούσε το 1,6 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι δύο συλληφθέντες αποθήκευαν σε σπίτι στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο, ιατρικές μάσκες και covid test, στα οποία αλλοίωναν την ημερομηνία παραγωγής και λήξης και τα διοχέτευαν στην αγορά.

Μάλιστα, ο ένας από τους συλληφθέντες, χρησιμοποιούσε ως χώρο αποθήκευσης μεταφορική εταιρεία με έδρα τον Ασπρόπυργο, όπου από τον Ιούλιο του 2023 είχε αποστείλει για φύλαξη περισσότερα από 4 κοντέινερ, τα οποία περιείχαν αυτοδιαγνωστικά τεστ και ιατρικές μάσκες προστασίας, ενώ, στον ίδιο χώρο, από το 2021, αποθήκευε κούτες, που περιείχαν μάσκες.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-351.000- αυτοδιαγνωστικά τεστ covid,

-2.500.000- ιατρικές μάσκες προστασίας,

-120.000- αυτοκόλλητα-ετικέτες αλλοδαπής φαρμακοβιομηχανίας,

5,7 γραμμ. κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης,

-2- κινητά,

θερμικός εκτυπωτής,

λάπτοπ,

όχημα και

πλήθος κουτών περιέχουσες κάρτες.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, η αλλοίωση των ημερομηνιών παραγωγής και λήξης, καθώς και οι συνθήκες αποθήκευσης, μεταφοράς και διακίνησης των προϊόντων, καθιστούν τις ιατρικές μάσκες και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, το παράνομο οικονομικό όφελος που θα αποκόμιζαν από την πώληση των κατασχεθέντων τεστ και μασκών προστασίας υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ποσό των -1.601.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις