Ελλάδα

Αρχαία Ολυμπία: «Ξαναζωντανεύει» το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία μετά από 2.500 χρόνια

Για πρώτη φορά παγκοσμίως, με την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ανακατασκευάστηκε με εξαιρετικές λεπτομέρειες το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία. Ως γνωστόν, αποτελούσε ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας.

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία είχε κατασκευαστεί από τον Φειδία, τον σπουδαιότερο γλύπτη της αρχαιότητας, το 430 π.Χ. ως το λατρευτικό άγαλμα του ομώνυμου ναού στην Αρχαία Ολυμπία. Μετά από τρία χρόνια έρευνας, μελέτης και κατασκευής, με απόλυτη τεκμηρίωση, βασισμένη στις υπάρχουσες βιβλιογραφικές και αρχαιολογικές πηγές, ανακατασκευάστηκε το περίφημο άγαλμα του Δία από τον ιδρυτή του Μουσείου.

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα παρουσιάζεται στην έκθεση «ΟΙ ΔΥΟ ΘΕΟΙ» που συμπεριλαμβάνει τον Κολοσσό της Ρόδου και αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έκθεσης με θέμα «Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας». Η έκθεση θα παρουσιάζεται για τρεις μήνες από 1/7 έως 30/9 σε εκθεσιακό χώρο επί της οδού Γ. Δούμα στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Σημειώνεται ότι θα λειτουργήσει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό έως τις 10 Ιουλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της έκθεσης την ίδια ημέρα (Κυριακή 20.00).

Αρχαία Ολυμπία: Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία και ο Κολοσσός της Ρόδου

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας, ανασκευάστηκε με εξαιρετικές λεπτομέρειες και την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Όπως πληροφορεί ανακοίνωση του μουσείου, η ανακατασκευή αυτή γίνεται για πρώτη φορά παγκοσμίως. Μετά από τρία χρόνια συστηματικής έρευνας, μελέτης και κατασκευής, με απόλυτη τεκμηρίωση, βασισμένη στις υπάρχουσες βιβλιογραφικές και αρχαιολογικές πηγές, κατασκευάστηκε το άγαλμα του Δία από τον ιδρυτή του μουσείου.

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα παρουσιάζεται στην έκθεση «ΟΙ ΔΥΟ ΘΕΟΙ» που συμπεριλαμβάνει τον Κολοσσό της Ρόδου και αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έκθεσης με τίτλο: «Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας». Η έκθεση θα λειτουργήσει για τρεις μήνες, από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, σε εκθεσιακό χώρο επί της οδού Γ. Δούμα, στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Σημειώνεται ότι η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό μέχρι την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022, ημέρα πραγματοποίησης των επίσημων εγκαινίων.

Ο Δίας του Φειδία

Το άγαλμα είχε κατασκευαστεί από τον Φειδία, τον σπουδαιότερο γλύπτη της αρχαιότητας, το 430 πΧ, ως το λατρευτικό άγαλμα του ομώνυμου ναού στην Αρχαία Ολυμπία. Ο ένθρονος θεός αναπαρίσταται σύμφωνα με τα αρχαία νομίσματα της Ήλιδας, που αποτυπώνουν πιστά τη μορφή του, ενώ οι συνολικές και οι επιμέρους διαστάσεις του (υπό κλίμακα) αντιστοιχούν με αυτές που διασώζει ο Καλλίμαχος και συνάδουν με τα αρχαιολογικά ευρήματα της βάσης του. Το ανακατασκευασμένο άγαλμα περιλαμβάνει όλον τον λεπτομερή διάκοσμο και τις παραστάσεις που περιγράφει με σαφήνεια ο περιηγητής Παυσανίας στα «Ηλειακά» του.

Εκατόν εβδομήντα τρεις συνολικά μορφές που στολίζουν τη βάση, το υποπόδιο και τον θρόνο του Δία, φέρουν τα «φειδιακά» χαρακτηριστικά και είναι βασισμένες άλλοτε σε ρωμαϊκά αντίγραφα μορφών του αγάλματος και άλλοτε σε αντίστοιχα γλυπτά της εποχής κατασκευής του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Υγειονομική βόμβα στην Κέρκυρα από τα σαπισμένα τρόφιμα επιχείρησης που κάηκε ολοσχερώς - Κίνδυνος να κατακλύσουν ποντίκια την περιοχή
Στην Κέρκυρα η κάτοικοι κυκλοφορούν με μάσκες εξαιτίας της δυσοσμίας, ενώ ανάλογο σκηνικό υπάρχει και στη Φιλιππιάδα - Τα επόμενα 24ωρα αρχίζει η απομάκρυνση των καμμένων τροφίμων
Τα καμμένα απόβλητα στην Κέρκυρα
Ο εφοπλιστής Ιωάννης Κούστας αγόρασε για 45.000 δολάρια το συλλεκτικό χαλί «Lolita» μετά από μπρα ντε φερ με τον δικηγόρο Στέλιο Γκαρίπη
«Οι συλλέκτες αγόραζαν μετά από καιρό έργα χωρίς δεύτερη σκέψη, υπό τον φόβο να μην τους τα πάρει κάποιος άλλος συλλέκτης. Η τέχνη δεν γνωρίζει κρίση» λέει στο newsit.gr ο γνωστός δικηγόρος Στέλιος Γκαρίπης
Το χαλί Lolita 12
Για επτά μήνες ασελγούσε στην ανήλικη αθλήτρια ο προπονητής βόλεϊ που συνελήφθη στο Λαύριο
Πρόκειται για έναν συνταξιούχο εκπαιδευτικό, ο οποίος ήταν προπονητής σε ομάδα βόλεϊ γυναικών στην Νοτιονατολική Αττική έχοντας παράλληλα και θέση παράγοντα στο σωματείο
Μπάλες βόλεϊ 7