Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αυγουστιάτικη ανάπαυλα στον καύσωνα – Έρχονται βροχές και καταιγίδες

Αυγουστιάτικη ανάπαυλα στον καύσωνα – Έρχονται βροχές και καταιγίδες
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Μετά από πολλές ημέρες ζέστης, ο Αύγουστος αποφασίζει να αλλάξει καιρικό σκηνικό και όπως φαίνεται, όχι μόνο θα κλείσουμε τα κλιματιστικά αλλά… θα βγάλουμε και τις ομπρέλες.

Για την Κυριακή, η ΕΜΥ προβλέπει ότι από νωρίς το μεσημέρι θα υπάρχουν νεφώσεις στην ηπειρωτική χώρα και θα πέσει βροχή ακόμα και ισχυρή καταιγίδα. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, όπου θα συνεχίσουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας και πιθανώς κατά περιόδους να είναι έντονα.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά. Θα φτάσει στα βόρεια τους 34 με 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 35 με 36 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Τοπικές βροχές προβλέπονται για την Αττική από νωρίς το μεσημέρι κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Εκεί, το βράδυ ο καιρός θα «αγριέψει» περισσότερο.

Ο αέρας θα είναι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα είναι από 24 έως 34 βαθμούς.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Βροχές θα έχει και η Θεσσαλονίκη και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο αέρας δε θα ξεπεράσει τα 5 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα είναι από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Συναγερμός για φωτιές

Με τον αέρα να είναι δυνατός σε κάποιες περιοχές, υψηλός θα είναι την Κυριακή και ο κίνδυνος για πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται την Κυριακή 7 Αυγούστου, για τρεις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Πρόκειται για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.α.

Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Δροσερός φέτος ο Δεκαπενταύγουστος

Άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός το επόμενο δεκαήμερο και μάλιστα, σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου θα πέσει και η θερμοκρασία.

Συγκεκριμένα, ο Σάκης Αρναούτογλου με μια ανάρτησή του στο Facebook για τον καιρό τονίζει ότι τα επόμενα μεσημέρια του Αυγούστου – τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα – θα είναι άστατα, ενώ στις 15 Αυγούστου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις