Ελλάδα

Αυτές είναι οι τρεις φάσεις απελευθέρωσης της μετακίνησης στα νησιά

Το σχέδιο για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την μετακίνηση στα νησιά. Οι ημερομηνίες κλειδιά. Τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους.

Η ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην διαδικασία της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ η αρχή θα γίνει την Δευτέρα 11 Μαΐου, οπότε θα υπάρξει μετακίνηση στα νησιά των εργαζομένων σε ανοικτών επιχειρήσεις και των αναπληρωτών καθηγητών με πλοίο ή με αεροπλάνο. Για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα θα απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη.

Η δεύτερη ημερομηνία σταθμός θα είναι η Δευτέρα 18 Μαΐου οπότε θα μπορούν να πάνε στα νησιά οι εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού και τα απαραίτητα συνεργεία, πάντα όμως με βεβαίωση του εργοδότη.

Αν όλα πάνε καλά τότε η πρόσβαση στα ελληνική νησιά θα είναι ελεύθερη για όλους από την 1η Ιουνίου. Πάντως παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί και νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου.

Τι θα γίνει με την ηπειρωτική χώρα

Οι περιορισμοί μετακίνησης από νομό σε νομό ισχύουν στο ακέραιο είπε και σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Με δεδομένο ότι τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν διαπιστωθεί 414 παραβάσεις που αφορούν μη προβλεπόμενες μετακινήσεις, ο υφυπουργός επανέλαβε ότι η κίνηση μεταξύ νομών στην ηπειρωτική Ελλάδα επιτρέπεται μόνο για τροφοδοσία, για λόγους υγείας και επαγγελματική απασχόληση. Κάλεσε τους πολίτες να κάνουν υπομονή μέχρι τις 18 Μαΐου, οπότε και αν όλα πάνε καλά, θα είναι δυνατή η μετακίνηση τους χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς και σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η διαμόρφωση της νέας καθημερινότητας είναι μια σταδιακή διαδικασία που μπορεί να φαντάζει αργή με δεδομένη την κόπωση των τελευταίων εβδομάδων, είναι όμως απαραίτητο «να λειτουργήσουμε με σύνεση με πειθαρχία, σταθμίζοντας και αξιολογώντας το κάθε μας βήμα», υπογράμμισε ο κ.Χαρδαλιάς. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει πολλά, «δεν πρέπει να αφήσουμε την ανυπομονησία μας τη βιασύνη μας να τα θέσουν σε κίνδυνο. Παραμένουμε πειθαρχημένοι, υπεύθυνοι, γιατί κανένας μας δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν εχθές».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Περίμεναν πώς και πώς να πάνε να δουν τον ΠΑΟΚ» – «Όλοι είναι κάτω από 30 ετών» λέει φίλος των θυμάτων στο δυστύχημα της Ρουμανίας
«Πήγαιναν σε όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια στο εξωτερικό» περιγράφει ο άνθρωπος που είδε κάποιους από τους φιλάθλους, λίγες ώρες πριν το μοιραίο ταξίδι
Τροχαίο με φιλάθλους του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία
Στο νοσοκομείο μια 17χρονη με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μετατόπιση σπονδύλου στην Θεσσαλονίκη - Δέχτηκε επίθεση από τέσσερις ανήλικες
Οι ανήλικες ακινητοποίησαν την 17χρονη στη συμβολή των οδών Κατσιμίδη με Καραμανλή και οι δύο άρχισαν να την χτυπούν βίαια στο κεφάλι και στην πλάτη, δίνοντάς της γροθιές και τραβώντας την από τα μαλλιά
Upset and depressed girl holding smartphone sitting on college campus floor holding head. University sad student suffering from depression sitting on floor at high school. Lonely bullied teen in difficulty with copy space. 11
«Προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας στη Ρουμανία μεταβαίνει στο σημείο της τραγωδίας» λέει το ΥΠΕΞ για το τροχαίο με τους 7 νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ
«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε το δυστύχημα σε άμεση επαφή και συνεργασία με τις ρουμανικές αρχές»
Τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία