Ελλάδα

Αυτοί είναι οι πέντε Έλληνες που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council- ERC) ανακοίνωσε τα ονόματα 277 έμπειρων ερευνητών, στους οποίους θα δώσει τις επιχορηγήσεις Advanced Grants, με χρηματοδότηση συνολικής αξίας 647 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσά τους είναι και πέντε Έλληνες, δύο απ’ τους οποίους θα χρηματοδοτηθούν για έρευνα που θα πραγματοποιήσουν σε ελληνικούς φορείς, και τρεις της διασποράς που θα χρηματοδοτηθούν για έρευνα που θα κάνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι περισσότεροι ερευνητές που θα επιχορηγηθούν προέρχονται από τη Βρετανία και τη Γερμανία (47 από κάθε χώρα) και ακολουθούν η Ιταλία (26), η Γαλλία (25) και η Ολλανδία (20). Η Βρετανία (69), η Γερμανία (43) και η Γαλλία (30) είναι οι τρεις χώρες που θα φιλοξενήσουν τα περισσότερα ερευνητικά έργα σε φορείς τους.

Οι πέντε Έλληνες ερευνητές είναι οι εξής:

• Ο Γεώργιος Φυτάς με το ερευνητικό έργο Smartphon (Small and nano-scale phononics) στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

• Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης με το ερευνητικό έργο MANNA (MacroAutophagy and Necrotic Neurodegeneration in Ageing) στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Ο ίδιος είχε πάρει παρόμοια χρηματοδότηση και στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, το προηγούμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ.

• Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος με το ερευνητικό έργο PREMSOT (Precision Multi-Spectral Optoacoustic Tomography for Discovery Diagnosis and Intervention) στο γερμανικό ερευνητικό κέντρο Helmholtz – German Research Centre for Environmental Health.

• Ο Μιχάλης Αβέρωφ με το ερευνητικό έργο reLIVE (Unraveling complex organ regeneration through live imaging and molecular profiling approaches) στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (National Centre for Scientific Research-CNRS).

• O Χαράλαμπος Αναστασίου με το ερευνητικό έργο PertQCD (Automization of perturbative QCD at very high order) στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH).

Τα προγράμματα έρευνας που χρηματοδοτεί το ERC, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πεδίων, στους τομείς των φυσικών επιστημών, της μηχανικής, των βιοεπιστημών, των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών κ.α. Τα έργα των Ελλήνων ερευνητών αφορούν, μεταξύ άλλων, τους κβαντικούς υπολογιστές νέας γενιάς, τις ψυχιατρικές διαταραχές, την ενεργό γήρανση και τα νανοϋλικά με μαγνητικές ιδιότητες.

Οι επιχορηγήσεις Advanced Grants χορηγούνται στο πλαίσιο του πυλώνα «Αριστεία στην Επιστήμη» του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία, που θα καλύψει την περίοδο 2014-2020 και έχει προϋπολογισμό περίπου 80 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 και για μια σειρά από επιμέρους προγράμματα του, όπως το πρόγραμμα του ERC, υποστηρίζοντας την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Έρχεται «πολική» εισβολή σε όλη τη χώρα - Κατακόρυφη «βουτιά» της θερμοκρασίας από την Κυριακή θα ντύσει στα λευκά ακόμη και την Πάρνηθα
Από την Κυριακή θα ξεκινήσει χιονόπτωση και σε χαμηλότερα υψόμετρα στα βορειοανατολικά - Τη Δευτέρα τα χιόνια θα επεκταθούν σε όλα τα ανατολικά της χώρας από τα 300 μέτρα και πάνω
Καιρός
5
Προσπάθησαν να ξηλώσουν τις κάμερες και έριξαν χλωρίνη για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους μετά την δολοφονία του 30χρονου στην Πάτρα
Συνολικά εννέα είναι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου του 30χρονου, από τους οποίους οι 6 έχουν παραδοθεί στις αρχές
Πάτρα
Ξανά στην ανακρίτρια οι δύο 22χρονοι φερόμενοι δράστες του διπλού φονικού στη Φοινικούντα - Οι πέντε ύποπτοι και τα «σκοτεινά σημεία»
Παρότι έχουν περάσει τρεις μήνες από τη δολοφονία του 68χρονου και του 61χρονου με πέντε ανθρώπους να έχουν ήδη κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, η υπόθεση εξακολουθεί να παρουσιάζει «σκοτεινά» σημεία
Οι 22χρονοι φερόμενοι δράστες της διπλής δολοφονίας στην Φοινικούντα