Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Δάφνη: Η έκτη γυναικοκτονία σε μόλις επτά μήνες – Η λίστα με τις δολοφονημένες από τους συντρόφους τους γυναίκες

Την Παρασκευή, 30 Ιουλίου του 2021, καταγράφηκε ακόμη μια γυναικοκτονία στην χώρα μας, αυτή τη φορά στην Δάφνη. Και ήταν η έκτη μόνο από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Έξι είναι οι γυναίκες που σε μόλις επτά μήνες έπεσαν νεκρές από τα χέρια των συντρόφων τους, με την «μαύρη» αυτή λίστα να προκαλεί οργή. Κάποιοι ακόμη δεν δέχονται καν τον όρο γυναικοκτονία.

Το πόσες γυναίκες θα πρέπει να δολοφονηθούν από τους συντρόφους τους μέχρι να… πειστούν αυτοί οι κάποιοι παραμένει άγνωστο, ωστόσο η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Κι αν στο παρελθόν τα «βέλη» στρέφονταν με ευκολία στους συγγενείς ή τους γείτονες που «ήξεραν και δεν μιλούσαν», το έγκλημα στην Δάφνη έρχεται να δείξει πως ακόμα και όταν οι γείτονες μιλούν, το έγκλημα δυστυχώς δεν προλαμβάνεται.

Κάτι που εγείρει ερωτήματα και για το πώς λειτουργεί η Ελληνική Αστυνομία σε περιπτώσεις καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία.

Click4more: Έγκλημα στη Δάφνη: Η γειτόνισσα που κάλεσε την αστυνομία 19 μέρες πριν τη συζυγοκτονία μιλάει στο newsit.gr

Δεν είναι λίγες οι «φωνές» που ζητούν να αποκτήσει η έννοια «γυναικοκτονία» και νομική αναγνώριση, καθώς δεν πρόκειται απλώς για ανθρωποκτονία, αλλά για μία κακοποιητική συμπεριφορά εναντίον γυναικών που κλιμακώνεται με την πάροδο του χρόνου, περνά από πολλά στάδια βίας -λεκτική, συναισθηματική, σωματική- και τελικά καταλήγει στην δολοφονία.

Έξι γυναίκες, λοιπόν, νεκρές σε επτά μήνες. Γυναίκες των οποίων τα ονόματα μάθαμε επειδή για κάποιον άντρα ήταν «η κακιά στιγμή». Ή επειδή κάποιος άντρας «ζήλευε». Ή… επειδή σκέτο.

Αυτές είναι οι έξι γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τη χώρα μόνο εντός του 2021…

Γυναικοκτονία στη Δάφνη με θύμα 31χρονη γυναίκα και μάνα ενός 11χρονου αγοριού επειδή ο σύντροφος «ζήλευε»

Ήταν το μεσημέρι της Παρασκευής, 30.07.2021, όταν ένας 40χρονος μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της Δάφνης για να ομολογήσει πως σκότωσε την 31χρονη σύζυγό του μέσα στο διαμέρισμα που διέμεναν στην οδό Λάμπρου Κατσώνη.

Ο καθ’ ομολογίαν δράστης -αλβανικής καταγωγής- έσφαξε τη γυναίκα επειδή όπως ισχυρίστηκε την ζήλευε. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σπίτι βρήκαν το θύμα μέσα σε μια λίμνη αίματος, ενώ πληθαίνουν όσο περνούν οι ώρες οι αναφορές πως και στο παρελθόν σε κακοποιητική συμπεριφορά εναντίον της.

Δάφνη

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η αδικοχαμένη γυναίκα φέρεται να είχε εκμυστηρευτεί σε μια φίλη της ότι ο σύζυγός της την κακοποιούσε, ωστόσο εκείνος «έβγαζε» προς τα έξω το προφίλ ενός… καλού οικογενειάρχη. Ενός «καλού οικογενειάρχη» που τελικά σκότωσε την σύζυγό του

Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο με θύμα την Γαρυφαλλιά επειδή «χάλασε η φάση»

Μόλις δύο εβδομάδες πριν και συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου, η μόλις 26 ετών Γαρυφαλλιά ανασύρθηκε νεκρή από τη θαλάσσια περιοχή της Λυγαριάς στη Φολέγανδρο. Η Γαρυφαλλιά έκανε διακοπές με τον σύντροφό της στο νησί κι αφού εκείνος την ξυλοκόπησε και την έσυρε στα βράχια –όπως αποκαλύπτει η ιατροδικαστική έκθεση– πριν την σκοτώσει, υποστήριξε αργότερα πως όλα συνέβησαν λόγω της «κακιά στιγμής».

Φολέγανδρος

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Σύρου, που διενεργούσαν την προανάκριση, από την πρώτη στιγμή «είδαν» ένα ύποπτο τραύμα που έφερε η άτυχη κοπέλα στο μάτι. Φαίνεται ότι το τραύμα αυτό προήλθε από μπουνιά που της έριξε στο πρόσωπο ο δράστης και το γεγονός αυτό πιστοποιήθηκε και από τα ιατροδικαστικά ευρήματα στα οποία έγινε από την αρχή λόγος για «μώλωπα οφθαλμού».

Φολέγανδρος

Ο ίδιος αρνείται πως την ξυλοκόπησε και υποστηρίζει πως απλώς την έσπρωξε επειδή «τον κορόιδευε» και «τον έπαιζε» (σ.σ. διαβάστε εδώ ολόκληρη την κυνική απολογία του).

Όλα αυτά βέβαια δεν έπεισαν τις δικαστικές Αρχές που αποφάσισαν την προφυλάκισή του, με το σκεπτικό του ανακριτή να αποτελεί «καταπέλτη» για τον δράστη.

Γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά γιατί… άγνωστο

Γλυκά Νερά

Δυο μήνες νωρίτερα, στις 11 Μαΐου του 2021, ένας 32χρονος καλεί την αστυνομία και ζητά βοήθεια, λέγοντας πως ληστές μπήκαν στο σπίτι του, στα Γλυκά Νερά, τον έδεσαν και σκότωσαν τη γυναίκα του.

Γλυκά Νερά

Η μόλις 20 ετών Κάρολαϊν -και μάνα του παιδιού του 32χρονου- δολοφονείται από τα χέρια του συζύγου της, ο οποίος για πολλές εβδομάδες «έπαιζε θέατρο» δημοσίως, εμφανιζόμενος ως συντετριμμένος σύζυγος, παίρνοντας ακόμα και το παιδί τους στην κηδεία της μάνας του.

Click4more: Γλυκά Νερά: «Flying Babis» τέλος – «Εξαφανίστηκε» το προφίλ στο Instagram

Το ίδιο παιδί που είχε τοποθετήσει πάνω στη νεκρή Κάρολαϊν όταν σκηνοθετούσε τη ληστεία. 37 ημέρες μετά, την ημέρα μνημοσύνου για την Κάρολαϊν, μεταφέρεται στη ΓΑΔΑ και μετά από ώρες ομολογεί πως όλα ήταν σκηνοθετημένα

Η γυναικοκτονία που σόκαρε τη Μακρινίτσα – Τον χώρισε και τη σκότωσε

Τον Απρίλιο του 2021, η Κωνσταντίνα Τσάπα είχε βρει το κουράγιο να εγκαταλείψει τον σύντροφό της μετά από χρόνια κακοποίησης, δεν φανταζόταν όμως πως θα το πλήρωνε με τη ζωή της.

Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον εν διαστάσει σύζυγό της, ο οποίος «μπούκαρε» στο πατρικό σπίτι της 28χρονης στη Μακρινίτσα και σκότωσε τόσο εκείνη, όσο και τον αδελφό της.

«Δεν θυμάμαι τι έκανα. Εγώ πήγα για να δω το παιδί μου και με εμπόδισαν. Μου το απαγόρευσαν και μου είπαν ότι θα με κλείσουν σε ψυχιατρείο», ήταν τα πρώτα λόγια που είπε ο 31χρονος για τη γυναικοκτονία στη Μακρινίτσα το βράδυ της Δευτέρας, 5 Απριλίου. «Θόλωσα, έσπρωξα τη γυναίκα μου και τον αδερφό της για να ανέβω στον πάνω όροφο που ήταν το παιδί μου. Δεν κατάλαβα ότι χρησιμοποίησα μαχαίρι. Έχω ένα σκοτεινό πέπλο», είχε πει ο δράστης, ο οποίος στο παρελθόν της έστελνε ανατριχιαστικά μηνύματα

Αγία Βαρβάρα: «Όπου έβρισκε την Ελένη, τη σκότωνε στο ξύλο»

Στις αρχές Ιουνίου, ακόμη μια γυναίκα, η Ελένη, δολοφονήθηκε από τα χέρια του κακοποιητή πρώην συζύγου της, όταν εκείνος της έστησε καρτέρι έξω από το σπίτι της στην Αγία Βαρβάρα και την πυροβόλησε εξ επαφής.

Κανείς δεν κατάλαβε στην αρχή πως ήταν πυροβολισμός. Κανείς δεν συνειδητοποίησε τι είχε γίνει ούτε όταν βρέθηκαν έξω από το σπίτι του θύματος και βρήκαν την 64χρονη Ελένη πεσμένη στο έδαφος, μέσα στα αίματα.

Δράστης ο 75χρονος εν διαστάσει σύζυγός της, ο οποίος ισχυρίστηκε μετέπειτα ότι «η συμπεριφορά της ήταν τελείως απαράδεκτη». Φίλες της Ελένης αποκάλυψαν τον εφιάλτη που βίωνε η 64χρονη φίλη τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όπου την έβρισκε, τη σκότωνε στο ξύλο».

Μεσκλά Χανίων: Η νεκρή νορβηγίδα με 14 μαχαιριές

Πίσω στον Ιανουάριο του 2021, όταν μια 54χρονη γυναίκα στα Μεσκλά των Χανίων της Κρήτης, έπεφτε νεκρή από τα χέρια του Νορβηγού συντρόφου της στο σπίτι της, από 14 μαχαιριές.

Σύμφωνα με την αναφορά του ιατροδικαστή από τη διαδικασία της νεκροψίας – νεκροτομής, το θύμα είχε οκτώ τραύματα τομής και έξι εκδορές από το μαχαίρι του δράστη, με πιο θανατηφόρα μία μαχαιριά στην πλάγια τραχηλική χώρα, που είχε σαν αποτέλεσμα τη ρήξη δεξιάς καρωτίδας, απώλεια αίματος και εν τέλει το θάνατο. Οι περισσότερες από τις μαχαιριές ήταν στο ύψος του αυχένα και των ώμων, με την χαμηλότερη στην αριστερή μασχάλη της άτυχης γυναίκας, η οποία κατέληξε από καταπληξία, ως αποτέλεσμα της απώλειας αίματος που υπέστη.

Το lockdown και η τρομακτική έξαρση

Σημειώνεται εδώ πως στη χώρα μας, στην πρώτη καραντίνα οι κλήσεις προς την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900, αυξήθηκαν κατά 230%. Η επικρατέστερη μορφή βίας για την περίοδο αναφοράς είναι η ενδοοικογενειακή βία σε ποσοστό 84% από το σύνολο των καταγεγραμμένων μορφών βίας στα Συμβουλευτικά Κέντρα ανά την επικράτεια, ενώ ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά η σεξουαλική παρενόχληση και ο βιασμός 2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η σχέση θύματος – θύτη είναι κυρίως συζυγική (νυν ή πρώην) κατά 56%, καθώς και συντροφική (νυν ή πρώην) σε ποσοστό 13%, ενώ το 12% εκ του συνόλου των γυναικών θυμάτων που εξυπηρετήθηκαν από τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της ΓΓΟΠΙΦ κατήγγειλαν ότι ο θύτης είναι μέλος της οικογένειας (π.χ αδερφός, πατέρας ή και άλλος συγγενής)…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις