Ελλάδα

“Έφυγε” η Νόρα Αναγνωστάκη

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, η Νόρα Αναγνωστάκη, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια, σύζυγος του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη.

Η Νόρα Αναγνωστάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αν και ποτέ δεν εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Πρωτοεμφανίστηκε με το δοκίμιο «Προοίμιο στην ποίηση της Ελένης Βακαλό» στο περιοδικό «Κριτική», του οποίου ήταν υπεύθυνη για την παρουσίαση κειμένων λογοτεχνίας και θεωρίας λογοτεχνίας.
Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην έκδοση «Δεκαοκτώ κείμενα». Το 1996 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της.

Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου της Νόρας Αναγνωστάκη, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δοκιμιογράφος, μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας, η Νόρα Αναγνωστάκη διακρίθηκε για την υψηλή θεωρητική κατάρτισή της, τη διεισδυτική ανάλυσή της, τη δημοκρατική της τόλμη σε δύσκολους καιρούς, αλλά και για την ανθρώπινη ζέση με την οποία αφοσιώθηκε στο χώρο του βιβλίου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

Η κηδεία της Ν. Αναγνωστάκη θα γίνει την Παρασκευή (3 Ιανουαρίου), στις 14:30, από το Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οταν ο Σεφέρης τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας – Σπάνιες ΦΩΤΟ

Εορτασμός Καβάφη στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Λέρος: Η δημοτική βιβλιοθήκη του νησιού, ένας ζωντανός θησαυρός πολιτισμού και γνώσης
Με περισσότερους από 21.000 τίτλους και συνεχείς δραστηριότητες που απευθύνονται τόσο σε κατοίκους όσο και σε επισκέπτες, η δημοτική βιβλιοθήκη Λέρου έχει μετατραπεί σε έναν αναπόσπαστο πολιτιστικό πυρήνα του νησιού
Η δημοτική βιβλιοθήκη της Λέρου, στον Πλάτανο Λέρου
Φωτιά στην Πάτρα: «Επιτακτική η ανάγκη να σχεδιαστεί το μέλλον της κλιματικής προσαρμογής της πόλης»
Ο καθηγητής - πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών προειδοποιεί για τη μεγάλη ρύπανση και την αλλαγή στο μικροκλίμα που προκάλεσε η τεράστια φωτιά
Φωτιά