Ελλάδα

Ειρήνη Καλού – Δήμητρα Κοκοτίνη: Ποιες είναι οι δύο κυρίες που επιλέχθηκαν για τον Άρειο Πάγο

Αυτό είναι το who is who των Ειρήνη Καλού και Δημήτρας Κοκοτίνη, που αποτελούν τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης. Προέρχονται από την επονομαζόμενη «καθήμενη» Δικαιοσύνη και τυγχάνουν κοινής αποδοχής. Οι υποθέσεις Κουφοντίνα και Βατοπαιδίου που έχουν χειριστεί μεταξύ άλλων επίσης σημαντικών. Αναλυτικά η πορεία των δύο κυριών και το παρασκήνιο.

Από την επονομαζόμενη «καθήμενη» Δικαιοσύνη προέρχονται τόσο η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Καλού όσο και η νέα Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Δήμητρα Κοκοτίνη. Είναι και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί και έφεραν μέχρι τώρα τον βαθμό των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Η Ειρήνη Καλού, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ισοψήφησε με 15 ψήφους με την Αρεοπαγίτη, Διονυσία Μπιτζούνη ενώ τρίτη με 13 ψήφους αναδείχθηκε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη.

Ποια είναι η Ειρήνη Καλού

Η Ειρήνη Καλού έγινε ευρύτερα γνωστή όταν χειρίστηκε από τη θέση της ειδικής εφέτου ανακρίτριας την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Η κυρία Καλού γεννήθηκε το 1954 στην Ηλιούπολη Αττικής, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 στη θέση της παρέδρου του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

[read4more]

Προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη, τον Ιανουάριο του 2014 και στο βαθμό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.

Διορίστηκε:

α) Πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981

β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982

Προήχθη:

Στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 15-1-1997

Στο βαθμό του Εφέτη στις 3-2-2000

Στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 6-8-2009

Στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 14-1-2014.

Ποια είναι η Δήμητρα Κοκοτίνη

Στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ορίστηκε η Δήμητρα Κοκοτίνη.

Και αυτό παρά το γεγονός, ότι η κυρία Κοκοτίνη ήταν τέταρτη (δεν ήταν στη τριάδα) των επιλογών της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

Η κυρία Κοκοτίνη είναι μία δυναμική δικαστική λειτουργός, γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας και έχει μπροστά της διετή θητεία. Φέρεται να έχει ισχυρά ερείσματα και να χαίρει εκτιμήσεως για την νομική της κατάρτιση στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

Πρόσφατα προήδρευσε στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Click4more: Σαφές μήνυμα Τσίπρα στους υπουργού του! Σφοδρή επίθεση εναντίον της ΝΔ για την Δικαιοσύνη!

Συγκεκριμένα η κυρία Κοκοτίνη διορίστηκε:

α) Πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981

β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982

Προήχθη:

Στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 11-12-1997

Στο βαθμό του Εφέτη στις 2-8-2001

Στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 23-7-2010

Στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 3-12-2014.

Πάντως για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πρώτος στην ψηφοφορία είχε έρθει ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Η χαμηλή θέση στη ψηφοφορία εξηγείται από αρμόδιες πηγές καθώς δεν εμφανίστηκαν στη διαδικασία επειδή εκείνη τη μέρα υπήρχε ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το θέμα της καθαρίστριας του Βόλου. Το υπουργικό Συμβούλιο βέβαια δεν δεσμευόταν να επιλέξει από την τριάδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Έμπειρος ορειβάτης από την Ηλεία μεταξύ των τεσσάρων νεκρών από τη χιονοστιβάδα στα Βαρδούσια Όρη – Τελευταία στιγμή δεν πήγε μαζί τους και πέμπτος
Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις κράτησαν μακριά από το βουνό τον 5ο της παρέας και σώθηκε - Ήταν εκείνος που ειδοποίησε τις αρχές ότι οι φίλοι του αγνοούνται - Η επιχείρηση ανάσυρσης των σορών αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου
ΦΩΤΟ tempo24.news 8
Για εμπρησμό από αμέλεια κατηγορείται η μητέρα του 7χρονου που πέθανε από φωτιά στο σπίτι της οικογένειας στη Ροδόπη
Ο έξι ετών αδελφός του επτάχρονου και ο πατέρας νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση - Η ξυλόσομπα που βρισκόταν στο δωμάτιο φέρεται να στάθηκε αιτία για τη μοιραία πυρκαγιά
Φωτιά σε σπίτι στη Ροδόπη
Ένα κρυμμένο μπιτόνι πρόδωσε τον γιο της Ελένης Παπαδοπούλου που συνελήφθη για τη δολοφονία της - «Σχέδιο σε 3 φάσεις» περιγράφει η Αγγελική Νικολούλη
Σύμφωνα με την Αγγελική Νικολούλη που ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση μέσα από την εκπομπή της, «πέρα από τα χάπια, της προκάλεσε ασφυκτικό θάνατο και έβαλε φωτιά»
Ελένη Παπαδοπούλου: Ένα κρυμμένο μπιτόνι πρόδωσε τον γιο της που συνελήφθη για τη δολοφονία της – «Σχέδιο σε 3 φάσεις» περιγράφει η Αγγελική Νικολούλη
6