Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ – Κατάσταση πολιορκίας με τα ΜΑΤ μέσα στο Πανεπιστήμιο

Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ – Κατάσταση πολιορκίας με τα ΜΑΤ μέσα στο Πανεπιστήμιο

Τα προεόρτια της 17 Νοέμβρη ζήσαμε σήμερα στην ΑΣΟΕΕ με φοιτητές να κόβουν το λουκέτο της πύλης του Πανεπιστημίου, που ήταν κλειστό με απόφαση της Συγκλήτου, να μπαίνουν κάποιοι σε αυτό και άλλοι να συγκρούονται με τα ΜΑΤ. Ο απολογισμός σύμφωνα με την αστυνομία είναι τρεις προσαγωγές και δυο αστυνομικοί τραυματίες. Σύμφωνα με τους φοιτητές υπήρξαν δυο τραυματίες από την πλευρά τους και πολλοί με αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ ένα άτομο μεταφέρθηκε τραυματισμένο στο νοσοκομείο.

Από εκεί και για περίπου τρεις ώρες ζήσαμε καταστάσεις πολιορκίας με άνδρες των ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει φοιτητές μέσα στο προαύλιο του πανεπιστημίου και άλλους να βρίσκονται έξω από αυτό και να ζητούν την αποχώρηση των αστυνομικών. Σε όλο αυτό να προσθέσουμε και την άφιξη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΜέΡΑ25 για να συμπαρασταθούν στους φοιτητές.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν όταν κόπηκε το λουκέτο της ΑΣΟΕΕ. Δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην συμβολή της Δεριγνύ με την Πατησίων και πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Η αστυνομία απαντώντας έκανε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Τελικά περίπου 80 άτομα κατάφεραν να μπουν στο προαύλιο του Πανεπιστημίου όπου περικυκλώθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ και ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα.

Δείτε εικόνες από την στιγμή των συγκρούσεων αλλά και την κατάσταση νωρίτερα στην ΑΣΟΕΕ

Λίγο πριν τις δυο το μεσημέρι οι άνδρες των ΜΑΤ οπισθοχώρησαν και βρέθηκαν στην πύλη της ΑΣΟΕΕ. Λίγα λεπτά αργότερα επικράτησε νέα ένταση με βία αυτή την φορά εναντίον δημοσιογράφων και φωτογράφων από τους αστυνομικούς. Ταυτόχρονα και άλλοι φοιτητές επιχείρησαν να μπουν μέσα στο οικονομικό πανεπιστήμιο. Κόσμος συγκεντρώθηκε στην Πατησίων και προσπαθούσε να προσεγγίσει την ΑΣΟΕΕ. Η διμοιρία των ΜΑΤ βγήκε τελικά από το προαύλιο του πανεπιστημίου σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση και αποχώρησε σε μικρή απόσταση.

Οι φοιτητές μετά την αποχώρηση των ανδρών των ΜΑΤ ύψωσαν πανό, ενώ στην ΑΣΟΕΕ βρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, η Θεανώ Φωτίου και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. Φοιτητές κατήγγειλαν ότι υπάρχουν 2 τραυματίες. Το ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση για έναν τραυματία. Οι φοιτητές που ήταν μέσα στην ΑΣΟΕΕ βγήκαν και έκαναν πορεία.

Υπενθυμίζεται ότι προσωρινό “λουκέτο” στην ΑΣΟΕΕ αποφασίστηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, που με μια λιτή ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής έκανε γνωστό πως η ΑΣΟΕΕ θα μείνει κλειστή από σήμερα Δευτέρα (11.11.2019) έως και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις