Ελλάδα

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή στέγης σε άστεγους

Ο χιμώνας είναι εδώ και χιλιάδες άστεγοι παραμένουν στους δρόμους. Επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Υποδομών κατέθεσαν με θέμα την εξεύρεση στέγης για τους αστέγους κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας λύσεις.
 

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Θέμα: Εξεύρεση στέγης για τους αστέγους

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, λόγω της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έμειναν χωρίς στέγη, ενώ χιλιάδες ζουν στους δρόμους. Κάθε νέος χειμώνας είναι γι’ αυτούς μια θανάσιμη πρόκληση με την έννοια ότι μπορεί να αποβεί μοιραίος για την υγεία και τη ζωή τους. Ως εκ τούτου, η εξεύρεση στέγης για ανθρώπους που καλούνται να ζήσουν για άλλο ένα χειμώνα στο κρύο, έρμαια των καιρικών συνθηκών, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Οι καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού δεν δικαιολογούνται ούτε από την ανάγκη προετοιμασίας, ούτε από την ανάγκη συντονισμού των σχετικών ενεργειών. Η μακρόχρονη έκθεση στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ακόμα και αν δεν αποβεί άμεσα μοιραία για πολλούς και πολλές, είναι σίγουρο ότι υπονομεύει δραστικά τη δυνατότητά τους να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό, μιας και πολύ γρήγορα δημιουργούν μόνιμα προβλήματα ψυχολογικής φύσεως.

Οι καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού είναι επιπλέον αδικαιολόγητες και για τους εξής λόγους. Καταρχάς η στέγασή των αστέγων έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος για την πολιτεία διότι μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα τα δεκάδες αδιάθετα κτίρια που υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κατά δεύτερον η αξιοποίηση και υποστήριξη των μη κυβερνητικών οργανώσεων και εθελοντικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των προαναφερόμενων κτιρίων και στεγαστικών συγκροτημάτων, είναι επίσης χαμηλού κόστους, με δεδομένο ότι θα καλύψει βασικές λειτουργικές ανάγκες και δαπάνες προσωπικού.
Επομένως η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς μπορεί καταρχάς να υποδείξει τα κτίρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ώστε οι άστεγοι συμπολίτες μας να έχουν στέγη, υποδομές καθαριότητας και τροφή και κατά δεύτερον να διασφαλίσει τις πρώτες ύλες (τρόφιμα κυρίως ή και είδη υγιεινής), ώστε οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να οργανώσουν την προετοιμασία των χώρων και την παροχή γευμάτων.

Τα ζητήματα αλλαγής της κυριότητας ή επισκευής των κτιρίων (εφόσον αυτά είναι κατοικήσιμα και ασφαλή) μπορούν να πραγματοποιηθούν παράλληλα με την αρχική εγκατάσταση των αστέγων.
Επίσης, η πολιτεία μπορεί να εξασφαλίσει επιπρόσθετα κτίρια για τους αστέγους μέσα από συνέργειες με ιδιοκτήτες κενών ιδιωτικών κτιρίων. Η συντήρηση των ιδιωτικών και των δημόσιων κτιρίων μπορεί να εξασφαλιστεί με ελάχιστο κόστος για την πολιτεία μέσα από την ενεργοποίηση θεσμών, όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, και Ιδρυμάτων, όπως το Πολυτεχνείο, για την επίβλεψη και ανακαίνιση όπου αυτή χρειάζεται.

Η στέγη πάνω απ’ όλα αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Θυμίζουμε ότι στις προγραμματικές θέσεις της Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, στις 9/2/2015, τονιζόταν ότι θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες στέγασης με διαμερίσματα για άπορες οικογένειες (ενδεικτικά 30.000 διαμερίσματα), ότι θα διευρυνθεί ο θεσμός της εργατικής κατοικίας ώστε να μιλάμε για κοινωνική κατοικία κλπ.
Κατόπιν των προαναφερθέντων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Γιατί έχει καθυστερήσει η παραχώρηση δημοσίων κτιρίων για την προτεινόμενη χρήση, η οποία μάλιστα είχε περιληφθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2015;
2. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα για την εξεύρεση στέγης στους αστέγους;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Μπαλαούρας Γεράσιμος
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτου Ελένη
Βαγενά Άννα
Βάκη Φωτεινή
Βαρδάκης Σωκράτης
Γαβρόγλου Κώστας
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη
Γιαννακίδης Στάθης
Γκιόλας Γιάννης
Δημητριάδης Μίμης
Θελερίτη Μαρία
Καββαδία Αννέτα
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καρακώστα Ευαγγελία
Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα
Κωνσταντινέας Πέτρος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μπαξεβανάκης Δημήτρης
Μπάρκας Κώστας
Ντζιμάνης Γιώργος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παυλίδης Κώστας
Ρίζος Δημήτρης
Σεβαστάκης Δημήτρης
Σιμορέλης Χρήστος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέτυ)
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στέφος Ιωάννης
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφύλλου Μαρία
Ψυχογιός Γιώργος
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στην Ιεράπετρα παρά τις διάσπαρτες εστίες - 9 μποφόρ οι ριπές των ανέμων, απομακρύνθηκαν 5.000 τουρίστες
Δύσκολες οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή μέχρι το πρωί της Παρασκευής - Μεγάλες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις - Τεράστιες δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Ιεράπετρα
Πυροσβέστες κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς στην Ιεράπετρα
Ανανεώθηκε πριν 36 λεπτά
Τραγελαφικές ιστορίες στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Πτέρυγα μάχης έγινε ελαιώνας, η λίμνη Κάρλα χωράφι και περιοχές Natura βοσκοτόπια
Οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα σε σχέση το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεπερνούν κάθε φαντασία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα»
Βοσκοτόπια 12
Σε ρυθμούς καύσωνα από την Κυριακή - Στους 42°C θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος την επόμενη εβδομάδα
Η πιο δύσκολη μέρα θα είναι η Τετάρτη με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε κάποιες περιοχές όπως στη Χαλκίδα θα αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου
Άνθρωποι στην παραλία