Ελλάδα

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ο κορονοϊός γίνεται όλο και πιο προβλέψιμος

Η πανδημία του κορονοϊού γίνεται όλο και πιο προβλέψιμη αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εμφάνιση των νέων υποπαραλλαγών BQ.1, BQ1.1 προβληματίζει μεν τους επιστήμονες, ωστόσο προέρχονται από την παραλλαγή Β5 της μετάλλαξης Όμικρον, κάτι που εκλαμβάνεται ως ενθαρρυντική εξέλιξη για τον κορονοϊό. Την άποψη αυτή αναλύει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Οι νέες παραλλαγές είναι κάτι σχετικά αναμενόμενο και είναι θετικό ότι από πέρσι τον Δεκέμβριο οι παραλλαγές που έρχονται είναι “παιδιά” της Όμικρον και όχι ενός διαφορετικού κλάδου, όπως βλέπαμε σε προηγούμενά κύματα. Αυτό είναι ένα καλό σημείο ένδειξης ότι η επιδημία γίνεται όλο και πιο προβλέψιμη», τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Προς το παρόν, σημειώνει, δεν εμπνέουν ανησυχία, «αλλά δεν είναι και κάτι που θα υποτιμήσουμε».

Ποιο είναι το κύριο σενάριο;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επιδημιολογική αύξηση των υποστελεχών BQ.1, BQ1.1 είναι αναμενόμενο, καθώς ο ιός Sars-Cov-2 θα συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να γίνεται ακόμα πιο μεταδοτικός. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της ΕΕ (ECDC), ανέφερε ότι σε ποσοστό πάνω από 50% των λοιμώξεων SARS-CoV-2 θα οφείλονται σε BQ.1/BQ.1.1. έως το Δεκέμβριο και έως 80% μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

«Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι έχουν ένα πλεονέκτημα γύρω στο 30% σε σχέση με τη “μητέρα” παραλλαγή Β5, διότι και αυτές είναι “παιδιά” της. Αυτό λογικά θα οδηγήσει σε επικράτηση τους, αυτή είναι η πρόβλεψη και το κύριο σενάριο. Το πόσο έντονη θα είναι η χειμερινή έξαρση ως αποτέλεσμα αυτών των υποπαραλλαγών είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε. Προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι δραματικό σε άλλες χώρες που προηγούνται εμάς», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σχετικά με την μεταδοτικότητα, είπε ότι «πηγαίνει χέρι – χέρι με τη διαφυγή από την ανοσία» και όπως «φαίνεται σε ένα σημαντικό ποσοστό διαφεύγει». Δηλαδή οι BQ.1/BQ.1.1 διαφεύγουν περισσότερο απ’ ότι η Β5 σε σχέση με την οποιαδήποτε ανοσία υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πληθυσμό. Όπως αναφέρει ο καθηγητής υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες ανοσίας. Η μία είναι η λεγόμενη αποστειρωτική, δηλαδή η ανοσία όπου δεν κολλάς καθόλου και η άλλη η ανοσία έναντι βαριάς νόσου. «Η αποστειρωτική φθίνει σημαντικά και το γνωρίζουμε και αυτό είναι η διαφυγή ανοσίας που βλέπουμε. Η ανοσία όμως έναντι βαριάς νόσου και θανάτου, είναι σημαντική και παραμένει».

Οι άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν και περισσότερο, συμπληρώνει είναι εξαιρετικά σημαντικό να φρεσκάρουν την ανοσία τους με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει ανοσία. «Το καλοκαίρι μολύνθηκε πάνω από το 50% του πληθυσμού με τις παραλλαγές Β4/5 της Όμικρον και δεν είδαμε κάποια ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο ταβάνι, δηλαδή το καλοκαίρι είδαμε το μάξιμουμ που θα μπορούσαμε να δούμε και επειδή, τα εμβόλια και οι θεραπείες που έχουμε αντιμετωπίζουν τη νόσο πολύ αποτελεσματικά, δεν βλέπω πίεση στο σύστημα υγείας η οποία θα οδηγούσε στη λήψη οριζόντιων μέτρων προστασίας». Άλλωστε, συμπληρώνει, μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας ο κόσμος γνωρίζει πώς θα προστατευθεί.

Η αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων

Ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί ότι «τα μονοκλωνικά αντισώματα ως θεραπευτικά σχήματα είναι σε έναν αγώνα δρόμου έναντι των παραλλαγών, διότι είναι μια τεχνητή ανοσία και οι νέες παραλλαγές διαφεύγουν από αυτή. Κάθε φορά χρειάζονται επικαιροποίση. Φαίνεται ότι στις συγκεκριμένες υποπαραλλαγές κάποια από τα μονοκλωνικά που ήταν δραστικά για προηγούμενα στελέχη δεν είναι πλέον. Καθώς τα νέα στελέχη θα εξαπλώνονται, λογικά θα υπάρξουν νέα μονοκλωνικά, τα οποία θα την καλύπτουν».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο Έλληνας «υπερστρατιώτης», drones «καμικάζι» και η «Ασπίδα του Αχιλλέα» στο περίπτερο του ΥΠΕΘΑ στην ΔΕΘ
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία στους επισκέπτες με εκθέματα, οπλικά συστήματα αλλά και προσομοιωτές πτήσης μαχητικών αεροσκαφών
Έλληνες στρατιώτες με την παραλλαγή και τον εξοπλισμό του «Σύγχρονου Μαχητή»
Τα Taco Bell επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια: Ουρές 300 μέτρων για τα εγκαίνια του νέου καταστήματος στο Χαλάνδρι
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι προκλήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω των παρευρισκόμενων, καθώς αρκετοί προσέγγιζαν το σημείο με τα αυτοκίνητά τους
Τα Taco Bell επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια: Ουρές 300 μέτρων για τα εγκαίνια του νέου καταστήματος στο Χαλάνδρι
22
Συνελήφθη συμμορία ανηλίκων που «ξάφριζε» σπίτια στην Πτολεμαΐδα - Είχαν συγκεντρώσει λεία άνω των 90.000 ευρώ
Τα μέλη που συνελήφθησαν ήταν τρεις 17χρονοι, ένας 16χρονος κι ένας 19χρονος καθώς και ένας 20χρονος και ένας 36χρονος με τους οποίου συνεργάζονταν για να πουλήσουν ή να κρύψουν τα κλοπιμαία
Περιπολικό 1
Στον ανακριτή υπό δρακόντεια μέτρα τα 17 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στα Χανιά - Οι 3 δικογραφίες και ο τριψήφιος αριθμός κατηγορουμένων
Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να απολογηθούν για συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση καθώς και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, πώληση παράνομου οπλισμού, εκβιασμούς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Οι συλληφθέντες στα δικαστήρια Χανίων
1