Ελλάδα

Η Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

Με ψήφισμα της, η Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες (μέλος της MEDEL – Magistrats Européens pour la démocratie et les libertés -Ευρωπαίοι Δικαστικοί Λειτουργοί για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες), - συμμετέχει στην παγκόσμια αγωνία για την περιστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, την επαύριο του αποτυχημένου  στρατιωτικού πραξικοπήματος.

“Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι εκτός από τις δεκάδες χιλιάδες άλλων δημοσίων υπαλλήλων, 2.745 τούρκοι δικαστικοί λειτουργοί τέθηκαν αμέσως σε διαθεσιμότητα και περίπου διακόσιοι από αυτούς έχουν συλληφθεί” υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Παράλληλα, η Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών επισημαίνει “το τεκμήριο αθωότητας και η διαφάνεια αποτελούν δικλείδες ασφαλείας για μια δίκαιη δίκη. Οι επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και η κατατρομοκράτηση των δικαστών με εκκαθαριστικές επιχειρήσεις διαβρώνουν το κράτος δικαίου και τη διάκριση των λειτουργιών και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία”.

Οι Έλληνες Δικαστικοί Λετουργοί καλούν, με το ψήφισμά τους,”τις τουρκικές αρχές να ελευθερώσουν και να επαναφέρουν στις θέσεις τους, τους δικαστικούς λειτουργούς, που απολύθηκαν ή τελούν υπό κράτηση, μέχρι να διερευνηθούν και να αποδειχθούν αξιόπιστες οι σε βάρος τους υποψίες. Οποιαδήποτε δε διαδικασία σε βάρος τους πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο και, μάλιστα, με τις αρχές της δίκαιης δίκης του Συμβουλίου της Ευρώπης”.

Παράλληλα, τονίζουν “τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να καταργούνται στο όνομα της ασφάλειας”, καλώντας την “την τουρκική Κυβέρνηση, τις κρίσιμες αυτές ώρες, να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα,  να προασπίσει το κράτος δικαίου και να ενδυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς”.

Επιπλέον, καλούν τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές Κυβερνήσεις των κρατών μελών της, το Συμβούλιο της Ευρώπης και κάθε άλλη ανθρωπιστική οργάνωση να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης τους και να αξιώσουν την υπεράσπιση αυτών των αρχών, για την υποστήριξη των Τούρκων συναδέλφων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Συναγερμός στην Πανεπιστημιούπολη: Βρέθηκαν εκρηκτικά στρατιωτικού τύπου και βραδύκαυστο φιτίλι
Tις εκρηκτικές πλάκες εντόπισε μία περαστική, η οποία άμεσα κάλεσε την αστυνομία, ενώ στο σημείο φέρεται να υπήρχε και ύποπτος, ο οποίος όμως είχε ήδη αποχωρήσει μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ
10
Τρελή πορεία με 206χλμ στην Εθνική Πατρών – Κορίνθου: Μεθυσμένος οδηγός τραυμάτισε αστυνομικό στην προσπάθειά του να διαφύγει
Ο οδηγός με την πρόφαση ότι πάει να πιει νερό στο αυτοκίνητό του, μπήκε στο όχημα και στην προσπάθειά του να διαφύγει παρέσυρε τον αστυνομικό και τον τραυμάτισε
Περιπολικό 4