Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Η ημέρα που πέρασε την ιστορία: Συγκίνηση και ελπίδα με τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού

Η ημέρα που πέρασε την ιστορία: Συγκίνηση και ελπίδα με τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού
ΦΩΤΟ REUTERS

Μετά από έναν χρόνο φόβου, 1,7 εκατομμύριο νεκρούς σε ολόκληρο τον κόσμο και 79,5 εκατομμύρια κρούσματα, η ανθρωπότητα μπορεί πλέον να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία, με την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ξεκίνησαν και στην Ελλάδα.

Οι πρώτοι των πρώτων που εμβολιάστηκαν, ήταν απλοί πολίτες. Άνθρωποι όμως, που “εκπροσωπούν” δύο πολύ σημαντικές κατηγορίες “πρωταγωνιστών” στην πανδημία: Μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος που ζει σε μονάδα φροντίδας.

Ευσταθία Καμπισιούλη: Νομίζω ότι πολλοί με ζηλεύουν σήμερα

Η νοσηλεύτρια ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα, στη μία το μεσημέρι του Σαββάτου, χαμογελώντας και με υψωμένο τον αντίχειρα ως ένδειξη ότι όλα είναι καλά. Ακολούθησαν χειροκροτήματα και η δήλωσή της στην ΕΡΤ, ότι μέσα από την επιλογή της τιμάται όλος ο νοσηλευτικός κλάδος αλλά και η προσφορά και το έργο όλους αυτούς τους μήνες. «Νομίζω ότι πολλοί με ζηλεύουν σήμερα» είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους…

 

Ο 85χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης, ζήτησε μόνος του να είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν. Είναι φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Μελίσσια.

Η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα, με χειροκροτήματα από τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του “Ευαγγελισμού”.

Σωτήρης Τσιόδρας: Εμβολιάστηκε ο άνθρωπος – σύμβολο στον αγώνα κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα

Είναι εκείνος που συντρόφευε τους Έλληνες στις πιο δύσκολες στιγμές της πανδημίας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας, δε θα μπορούσε παρά να είναι από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα, στέλνοντας το δικό του μήνυμα…

«Η ιστορική στιγμή που όλοι την περιμέναμε και επιτέλους ήρθε» είπε στους δημοσιογράφους. Τονίζοντας με νόημα ότι «δεν είναι το τέλος ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων ανθρώπων… Να παραμείνουμε υπομονετικοί και να είμαστε προσεκτικοί».

Click4More: Κορονοϊός – εμβόλιο: Τι χαρτί θα επιδεικνύουν οι πολίτες για να εμβολιαστούν, πώς θα κλείνουν ραντεβού

Στα “χιτ” του εμβολιασμού του, η στιγμή που ο καθηγητής “χτύπησε ξύλο” δηλώνοντας ότι δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα για τον ιό “Έμπολα”.

 

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου έδωσε πρώτος το στίγμα για τους εμβολιασμούς στους κόλπους της εκκλησίας

Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να είναι ανάμεσα σε εκείνους που κόλλησαν κορονοϊό, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος ήταν εκείνος που εμβολιάστηκε πρώτος “στη θέση του”, στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, στους κόλπους της Εκκλησίας αλλά και στους πιστούς…

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εμβολιάστηκαν αυτή την πρώτη, ιστορική ημέρα των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Αλλά και οι πρώτοι “ήρωες” με τις λευκές ποδιές, οι υγειονομικοί που για πρώτη φορά, σήμερα, άρχισαν να χαμογελούν.

Δίπλα στην αγωνία, φωλιάζει πλέον ένα χαμόγελο αισιοδοξίας είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ ο πρωθυπουργός είπε με νόημα ότι “χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας”.

 

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Το χρονικό της πανδημίας που σημάδεψε τον πλανήτη

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορονοϊού (2019-nCoV). Οι κορονοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορονοϊούς.

Click4More: Μ. Γκάγκα: “Δεν έχω καμία παρενέργεια μέχρι τώρα” – Την Τρίτη ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό και εκτός Αθηνών

Μέσα σε ένα χρόνο, ο κορονοϊός σκότωσε 1,7 εκατομμύριο ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ 79,5 εκατομμύρια είναι τα κρούσματα. Στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135.456 ενώ οι θάνατοι, 4.606 μέχρι σήμερα.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις