Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Το Ίδρυμα για εγκαυματίες και «τα κενά» που φιλοδοξεί να καλύψει

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Το Ίδρυμα για εγκαυματίες και «τα κενά» που φιλοδοξεί να καλύψει
In Time

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου που έπεσε θύμα επίθεσης με βιτριόλι, επέστρεψε χτες (22.11.2022) στο σημείο της Καλλιθέας που δέχθηκε την δολοφονική επίθεση. Πλέον, στο μέρος αυτό, ανακοίνωσε πως θα ιδρύσει το «Ioanna Paliospirou Foundation», ένα ίδρυμα στήριξης για τους εγκαυματίες, μετατρέποντας έτσι με κάποιον τρόπο το «σκοτάδι σε φως»…

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μίλησε στο «Καλημέρα Ελλάδα» για το νέο της εγχείρημα και όσα αναμένεται να προσφέρει το νέο ίδρυμα.

«Ήταν ο πιο κατάλληλος χώρος και από την πρώτη στιγμή ήθελα να γίνει εκεί, να ενωθεί το πριν με το τώρα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αν μας συμβεί κάτι κακό είναι στο χέρι μας να το πάρουμε και να το κάνουμε κάτι καλό». Παράλληλα, αποκάλυψε ότι σε λίγες ώρες θα βρεθεί και πάλι στο χειρουργείο αυτή την φορά για το τριχωτό της κεφαλής. 

Μετατρέποντας το «σκοτάδι σε φως»

Όπως είπε η Ιωάννα Παλιοσπύρου η ιδέα του ιδρύματος ξεκίνησε με αφορμή τη δική της εμπειρία μετά την επίθεση. Ήταν τόσα πολλά τα χειρουργεία που έκανε, αλλά και γενικά οι προσπάθειες αποκατάστασης που, όπως τόνισε, «ξέρω τις ανάγκες που έχουν οι εγκαυματίες γιατί τις βιώνω, αλλά ταυτόχρονα έχω δει και τα κενά που υπάρχουν».

Η Ιωάννα νοσηλεύτηκε στο Λάτσειο, ένα νοσοκομείο δημόσιο, που έχει εξειδίκευση και νοσηλεύει μόνο εγκαυματίες, «αλλά αυτό είναι το 50%» λέει η Ιωάννα. «Μετά, ξεκινά το υπόλοιπο 50% που αφορά την διαδικασία της αποκατάστασης».

Όπως ανέφερε, μετά από επισκέψεις στο εξωτερικό, όπου υπάρχει περισσότερη εξειδίκευση ως προς τις μεθόδους αποκατάστασης για εγκαυματίες, σκέφτηκε πως χρειάζεται να μοιραστεί τα όσα έμαθε και με του υπόλοιπους εγκαυματίες στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, κάτι που ακόμα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένο, είναι η σημασία του «ιατρικού μασάζ στις ουλές», είπε.

Δεύτερο κίνητρο για την δημιουργία του Ιδρύματος ήταν η αγάπη και η στήριξη που εισέπραξε σε όλη αυτή την επίπονη διαδικασία και την οποία θέλει να την προσφέρει κι εκείνη, σε όλους τους εγκαυματίες. «Εγώ στάθηκα τυχερή, εισέπραξα αγάπη και στήριξη, δεν μπορώ να διανοηθώ πως ένας άλλος άνθρωπος θα τα καταφέρει χωρίς όλη αυτή τη στήριξη». 

Μια από τις πρώτες δράσεις για το ίδρυμά της βρίσκεται ήδη στο site της. Εκεί, υπάρχει μια φόρμα, την οποία μπορεί όποιος θέλει να μιλήσει για το έγκαυμά του. Αυτό θα βοηθήσει α οργανωθεί καλύτερα το έργο της. «Να έχουμε ένα feedback», εξήγησε.

«Θέμα τύχης ότι είμαι ζωντανή»

Για το ξεκίνημα, στο οικονομικό κομμάτι, η Ιωάννα ανέφερε ότι: «Είμαστε στο ξεκίνημα, ένα μικρό κεφάλαιο το έχω βάλει εγώ από τα χρήματα που μου έχει δώσει ο κόσμος και ήθελα με έναν τρόπο να το δώσω πίσω στην κοινωνία».

Έκλεισε λέγοντας πως «είναι θέμα τύχης» ότι σήμερα ζει, θέλοντας να δώσει σε όλους να καταλάβουν πόσο απάνθρωπη ήταν η επίθεση που δέχτηκε και πόσο σημαντική είναι η αποτροπή παρόμοιων περιστατικών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις