Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Καιρός: «Καμπανάκι» μετεωρολόγων για τον καύσωνα των επόμενων ημερών – Οι εκτιμήσεις για τη διάρκεια και το μέγεθος που θα έχει το φαινόμενο

Καιρός: «Καμπανάκι» μετεωρολόγων για τον καύσωνα των επόμενων ημερών – Οι εκτιμήσεις για τη διάρκεια και το μέγεθος που θα έχει το φαινόμενο

Ακόμη και για 10ήμερο καύσωνα προειδοποιούν μετεωρολόγοι, με τη θερμοκρασία έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει και τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι στην Αθήνα ενδέχεται να φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη (12.7.2023) και ότι από την ερχόμενη Παρασκευή ο υδράργυρος αναμένεται να σημειώσει και περαιτέρω άνοδο.

Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει διαρκώς με το πρώτο κύμα καύσωνα να αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, ο Γιάννης Καλλιάνος ενημερώνει ότι από την Τετάρτη η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές της χώρας θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και ότι ο καύσωνας θα είναι ιδιαίτερα έντονος στη Λάρισα την Πέμπτη, καθώς το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Ο γνωστός μετεωρολόγος κρούει τον κώδωνα για έξι μεγάλες πόλεις, ενώ -όπως αναφέρει- ο καύσωνας αυτός θα έχει διάρκεια και δεν αποκλείεται να φτάσει τις 10 ημέρες.

Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του κρατά απόσταση από αυτές τις προγνώσεις για καύσωνα. Όπως λέει, υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο, με βάση τον ορισμό του καύσωνα.

Θα υπάρξει ένα θερμό κύμα, όπως αναφέρει, ωστόσο δεν ξέρουμε με βεβαιότητα εάν αυτό θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Μάλιστα έκανε και… καυστικό σχόλιο αναφέροντας πως ίσως οι μετρήσεις τις επόμενες μέρες προέρχονται από Εκτός « τσιμεντοσταθμούς ή θερμόμετρα κινητών, αυτοκινήτων κτλ».

Σημειώνει επίσης πως το σημαντικό είναι να προσέξουμε τον κίνδυνο πυρκαγιών τις επόμενες μέρες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το Σάββατο (08.07.23), ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος έκανε λόγο για «ένα πολύ επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν πάνω από μεγάλο τμήμα των Βαλκανίων καθώς και στη χώρα μας από την Τετάρτη και μετά, γι’ αυτό και θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. «Μάλλον θα είναι η πιο ζεστή περίοδος», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε το καλοκαίρι του 2021, όπου εκτός από τις πυρκαγιές, είχαμε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία πολλών πολιτών, αλλά και στην αγροτική παραγωγή.

Επίσης, υπογράμμισε ότι και «χωρίς να έχουμε μελτέμια μπορούμε να έχουμε μεγάλες πυρκαγιές, όπως έγινε και το 2021 σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη στις αρχές Αυγούστου. Δυστυχώς θα έχουμε παρατεταμένη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασία, και η νεκρή καύσιμη ύλη που βρίσκεται πάνω στο έδαφος, όπως πευκοβελόνες, μικρά κλαδάκια ξεραίνονται πάρα πολύ γρήγορα και είναι πολύ εύκολο με χαμηλής έντασης άνεμο να προκληθεί πυρκαγιά».

Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, μιλώντας στο newsit.gr, για το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν, αναφέρει αρχικά ότι την Παρασκευή (07.07.2023) η θερμοκρασία έφτασε μέχρι και τους 40,5 βαθμούς στο Κρανίδι.

Όπως είπε, για σήμερα Σάββατο «περιμένουμε υποχώρηση της θερμοκρασίας, όπως και την Κυριακή, καθώς οι βοριάδες θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Περιμένουμε δηλαδή, να μην περάσει ο υδράργυρος τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου, όπως και την Κυριακή τους 36 με 37 βαθμούς».

Η συνέχεια όμως θα είναι διαφορετική καθώς όπως λέει «από την Δευτέρα, όμως και και ιδιαίτερα από την Τρίτη Τετάρτη και μετά, περιμένουμε να μας επισκεφθεί ο πρώτος ουσιαστικά θερινός καύσωνας, με τον υδράργυρο να χτυπά κόκκινο στις κλειστές, πεδινές, ηπειρωτικες περιοχές, μακριά από την θάλασσα, όπως είναι οι πεδιάδες της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Βοιωτίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας και Αιτολοακαρνανιας, πιο συγκεκριμένα, στην Σπάρτη, στο Αγρίνιο, στην Θήβα, στην Λιβαδειά, στην περιοχή του Ασπροπύργου, εδώ στην Αττική.

Θα φτάσει από την Πέμπτη, Παρασκευή και μετά και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Πιστεύω ότι θα αγγίξει τοπικά τους 42, δεν αποκλείεται ακόμα και τους 43 βαθμούς. Θα είναι ένας καύσωνας διαρκείας, δηλαδή θα κρατήσει αρκετές ημέρες και αυτό θα έχει σαν συνέπεια και οι νύχτες να ζεστάνουν σιγά σιγά” υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Τάσο Αρνιακό, φαίνεται ότι από τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας θα υπάρχει σταδιακή υποχώρησή του καύσωνα.

Ατομικά μέτρα προστασίας 

Τις ημέρες του καύσωνα:

  • Επιλέγουμε σκιερά και δροσερά μέρη
  • Αποφεύγουμε αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας
  • Προτιμούμε ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα
  • Τρώμε ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά
  • Πίνουμε άφθονο νερό

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι.

Ανησυχία για το φαινόμενο «Ελ Νίνιο»

Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Συναγερμός έχει σημάνει στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό που προειδοποιεί για την επιστροφή του φαινομένου «El Nino».

Ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών, δήλωσε: «Έχει αποσταθεροποιηθεί παγκόσμια το κλίμα. Την ίδια την χώρα μας θα την επηρέαζε εάν επηρέαζε το “Ελ Νίνιο” τους μουσώνες που είναι στην Ινδία μπορεί να φαίνονται πολύ μακριά το ένα από το άλλο αλλά είναι φαινόμενα που όλα συνδέονται».

Ο «θερμικός θόλος» πάνω από την Ευρώπη αναμένεται να φέρει τον ισχυρότερο καύσωνα του καλοκαιριού του 2023 με τους ειδικούς να συνιστούν μεγάλη προσοχή αλλά και ψυχραιμία.

Κατά άλλες εκτιμήσεις ειδικών, οι καιρικές προγνώσεις για παρατεταμένο καύσωνα είναι ανησυχητικές, με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς σε όλη τη χώρα.

Την Κυριακή και την Δευτέρα, η θερμοκρασία θα φθάσει του 34-36 °C. Μεταβατική ημέρα θα είναι η Τρίτη, με την θερμοκρασία να είναι στους 36-38 °C.

Ενώ, από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, σύμφωνα με τα τελευταίες προβλέψεις, η θερμοκρασία θα «σκαρφαλώσει» στους 39-41 °C.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή η θερμοκρασία θα είναι στους 41-43 °C.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις