Ελλάδα

Κακοκαιρία Daniel – Ευθύμιος Λέκκας: Ακραίες και πρωτοφανείς βροχοπτώσεις στο Πήλιο

Για ένα ακραίο και πρωτοφανές φαινόμενο, που πλήττει κυρίως τη Θεσσαλία και δη το Πήλιο, κάνει λόγο ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ένα ακραίο φαινόμενο συνιστούν τα πρωτοφανή ύψη βροχοπτώσεων στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Θεσσαλίας».

Όπως τονίζει, ειδικά στο Πήλιο, καταγράφηκε μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα πάνω από 500mm ύψος βροχής με εξαιρετικά μεγάλη ραγδαιότητα.

«Το μέγεθος της βροχόπτωσης παρ’ ότι πρωτοφανές, δικαιολογείται απόλυτα με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης αφενός, και αφετέρου λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και της εγκάρσιας επιμήκους διάταξης του Πηλίου προς το μέτωπο της κίνησης του συστήματος», σημειώνει και προσθέτει ότι «παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ήταν εξαιρετικά υψηλός και ακραίος, εντούτοις η πρώτη εικόνα από τις επιπτώσεις στις υποδομές στην περιοχή του Πηλίου, είναι θετική».

Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι «οι υποδομές στον ορεινό όγκο του Πηλίου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι μετά τις βροχοπτώσεις του 2017 και τις καταστροφές που προκλήθηκαν, έγινε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μία συστηματική προσπάθεια για την κατασκευή των υποδομών με βάση νέα δεδομένα, που συνέβαλε στην αυξημένη ανθεκτικότητα των έργων».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «εξαιρετικά απροσδιόριστος παράγοντας στον πλημμυρικό κίνδυνο ωστόσο παραμένει το ποσοστό της στερεοπαροχής, δηλαδή η ποσότητα των φερτών υλικών που παρασύρονται από τη βροχή και τα ορμητικά νερά, η οποία στο Πήλιο και ευρύτερα είναι σημαντική, λόγω του ευαποσάθρωτου χαρακτήρα των γεωλογικών σχηματισμών και ιδιαίτερα των σχιστολιθικών σχηματισμών, που απαντούν στην περιοχή».

«Επισημαίνεται τέλος ότι σημειώθηκε πλήθος περιπτώσεων μη συμμόρφωσης προς τις οδηγίες δια μέσου του 112, γεγονός το οποίο κυρίαρχα αποδίδεται στην άγνοια ή στη μειωμένη αντίληψη κινδύνου», καταλήγει ο κ. Λέκκας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Πώς το Πολεμικό Ναυτικό θα καλωσορίσει τη φρεγάτα «Κίμων» - Η υποδοχή με τα 6 πολεμικά, το θωρηκτό «Αβέρωφ» και την τριήρη «Ολυμπιάς»
Έξι πολεμικά πλοία θα βγουν για να συναντήσουν τη νέα φρεγάτα στη θάλασσα. Στη συνέχεια, ένα ναυτικό μίλι πριν από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το θωρηκτό «Αβέρωφ» και την τριήρη «Ολυμπιάς» θα υποδεχτούν τον «Κίμωνα»
Η φρεγάτα «Κίμων»
Βαρύ το ποινικό παρελθόν του 56χρονου που πιάστηκε με όπλα στο Παλαιό Φάληρο - Είχε συλληφθεί για ληστεία και φοροδιαφυγή
Είχε ληστέψει σπίτι ηλικιωμένης παριστάνοντας τον υπάλληλο της ΔΕΗ και είχε επιτεθεί με το κράνος της μηχανής του σε οδηγό ταξί, στη μέση του δρόμου, πυροβολώντας στον αέρα
Όπλα
Η Ελλάδα υποδέχεται την φρεγάτα «Κίμων» – Τελετή με υψηλό συμβολισμό στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας
Την πρώτη ελληνική Belharra θα συνοδεύσουν οι ανάστροφες πλώρες του ιστορικού θωρακισμένου καταδρομικού «Αβέρωφ» και της αθηναϊκής τριήρους «Ολυμπιάς» - Παρών και ο Μητσοτάκης στην τελετή υποδοχής
Η φρεγάτα «Κίμων»
17